ecopress
Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, κατέληξε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε... ΕΕ: συμφωνία για πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, κατέληξε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ. Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία. Η κυβέρνηση, που πρωτοστάτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτευχθεί χαρακτηρίζει «ιστορική» την απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι «αδύναμα μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση».

Στον πίνακα φαίνεται καθαρά ότι εάν είχε εξαρχής υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά που διανύσαμε και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά που λόγω της μη ύπαρξης πλαφόν, καταβάλλαμε.

Η συμφωνία προβλέπει ένα ανώτατο όριο τιμής το οποίο ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία καταψήφισε τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε στο Συμβούλιο αμέσως μετά την συνεδρίαση δήλωσε ότι: «σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της».

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ενέκρινε η ΕΕ

Κ. Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση για πλαφόν

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της» όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, στις Βρυξέλλες και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, επήλθε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την απόφαση των υπουργών ενέργειας της Ευρώπης να συμφωνήσουν σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου:

-«Σήμερα είναι ένα άλλο ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς ενέργειας της Ευρώπης. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Η σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σίγουρα δεν αποτελεί μια αφορμή για πανηγυρισμούς, εφόσον λαμβάνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου δεν αρκεί ως λύση στο πρόβλημα του φετινού χειμώνα, ενώ μένει να αποδειχθεί το εάν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη, καθώς και οι επιπτώσεις και η αποτελεσματικότητά της. Αυτά αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τομεάρχηα και αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σημειώνουν τα ακόλουθα:

Ύστερα από ένα χρόνο ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις τιμές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να καλπάζουν και την ακρίβεια να δοκιμάζει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με σοβαρά ελλείμματα στο  έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών, θα περίμενε κανείς ότι η Ευρ. Ένωση θα ήταν σε θέση να πάρει παράλληλα και άλλες πιο μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, που θα περιόριζαν τις τιμές ενέργειας και τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών. Αυτό που βλέπουμε δυστυχώς είναι ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς απέναντι σε μία κρίση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη αλλά και σε σοβαρές δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας που δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε στη θέση ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση, είτε στις τιμές ρεύματος είτε στις τιμές φυσικού αερίου, οφείλει να συνοδεύεται από ισχυρό δημόσιο έλεγχο στην αγορά ώστε να μην παράγονται υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών. Η εκ των υστέρων ανάκτηση και επιστροφή υπερκερδών μετά από μήνες, όταν αυτά έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη και την ποιότητα ζωής των πολιτών και οι επαγγελματίες κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αποτελεί παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας. Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί ταχύτατα για την αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο, προκειμένου να προστατευθούν η κοινωνία και η οικονομία από νέες αναταράξεις στις αγορές φυσικού αερίου, αλλά και για έναν πραγματικό μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, για να προστατευθούν εξίσου και οι πιο αδύναμες οικονομίες αλλά και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας