ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Ετήσιο οικονομικό όφελος 300 εκ. ευρώ αν περιοριστεί έστω και στο μισό η σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, υπολογίζει ότι θα... ΕΕΔΣΑ: 300 εκ. ευρώ ετήσιο όφελος από περιορισμό σπατάλης τροφίμων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ετήσιο οικονομικό όφελος 300 εκ. ευρώ αν περιοριστεί έστω και στο μισό η σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, υπολογίζει ότι θα υπάρξει για τους πολίτες η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.  Το μέγεθος που αφορά τη σπατάλη  τροφίμων στη χώρα μας είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα οξύμωρο. Την ίδια στιγμή που το 28,9%  του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας πάνω από 1 εκ. τόνους  τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια. Ποια είναι τα στοιχεία της έρευνας που εκμηδενίζουν στο συγκεκριμένο πεδίο τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οξύμωρο και αντιφατικό πλην όμως αληθές: Τη στιγμή που το 28,9% ήταν το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας (3.043.869 άτομα) που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού πέρυσι (εισοδήματα 2019), σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, πάνω από 1.000.000 εκατομμύριο τόνους τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια.  Η έρευνα που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, και την αλυσίδα  «ΑΒ Βασιλιοπουλος» με στόχο  διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα, καταδεικνύει, ότι την επιτακτική  ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα.

Με δείγμα 772 νοικοκυριά

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 772 νοικοκυριά ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα ποσοτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων. Ετησίως , μια τετραμελή οικογένεια πετά στα σκουπίδια 392,8 κιλά εκ των οποίων τα μισά θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Σπατάλη τροφίμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF η σπατάλη τροφίμων κοστίζει περίπου 143 δις ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο, ενώ ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Eπισημαίνει δε ότι δεν  υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς έχουμε λιγότερο από 10 χρόνια για να ανατρέψουμε την παρούσα κατάσταση.  Κι αυτό γιατί μέχρι το 2030, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζει ακόμη,  ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Για την παραγωγή τροφίμων καταστρέφονται σημαντικοί βιότοποι, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδες είδη σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ενώ 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο στην ΕΕ πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως.

ΕΕΔΣΑ: 300 εκ ευρώ όφελος για τους πολίτες

Ο  πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Γιώργος Ηλιόπουλος επισημαίνει στο «Ecopress» τα περιβαλλοντικά αλλά και τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους πολίτες αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η χώρα για δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα εάν η σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας μειωνόταν κατά 50%, συνοψίζοντας τα οφέλη στα παρακάτω ευρήματα: Με βάση τα στοιχεία  της έρευνας σύμφωνα με τα οποία 1 εκατομμύριο τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων και στην περίπτωση που αυτή η τεράστια ποσότητα μειώνονταν στο 50%,  ο κ. Ηλιόπουλος επισημαίνει, ότι θα είχαμε τα εξής οφέλη:

* Μειωμένο κόστος διαχείρισης από τους δήμους (ανταποδοτικά τέλη δημοτών ), το οποίο ανέρχεται στα  50 εκ. ευρώ ετησίως

*Μειωμένο κόστος αγορών, το οποίο ανέρχεται στα  250 εκ ευρώ ανά έτος

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ επισημαίνει επίσης, ότι με βάση τα παραπάνω, «το συνολικό όφελος για τους πολίτες ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ ετησίως ενώ το οικονομικό όφελος ανά ελληνικό νοικοκυριό υπολογίστηκε στα 100 ευρώ επίσης κατ’ έτος». Ο ίδιος σημειώνει ακόμη, ότι «αν προσθέσουμε και τα περιβαλλοντικά οφέλη από την δραστική μείωση εκπομπών CO2 (μεταφορικά απορριμματοφόρων και ταφή σε ΧYTA) τότε μιλάμε για τεράστια επιβάρυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη υπέρμετρη σπατάλη τροφίμων η οποία διαφαίνεται μέσα από τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας.

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας