Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου που έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», από 1-4 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το θερινό σχολείο το οποίο οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το ΚΠΕ Αρχανών, παρακολούθησαν 40 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα.
Το θέμα του Θερινού Σχολείου ήταν η ενίσχυση του οράματος για τη δημιουργία του αειφόρου σχολείου, δημοκρατικού και ανοιχτού στην κοινωνία. Στα παιδαγωγικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σχολείου και συντόνισαν οι πανεπιστημιακοί, ( Ε. Φλογαΐτη, Κ. Γαβριλάκης, Γ. Λιαράκου ) αλλά και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, ( Β. Πετρίδου, Σ. Σκαμπαρδώνης, Α. Φραντζή, Μ. Δημοπούλου, Β. Βορύλλα, Κ. Μπαζίγου και Θ. Πολυζωίδου). Oι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να διατρέξουν τόσο τις προτεινόμενες θεματικές ενότητες του δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» όσο και τα στάδια εφαρμογής του προγράμματος.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ κος Νίκος Πέτρου στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρόχρονη ιστορία και σημαντική προσφορά της Προστασίας της Φύσης, καθώς και στα προγράμματα Οικολογικής Διαχείρισης και Ευαισθητοποίησης της Εταιρίας όπως η Γαλάζια Σημαία και το Green Key. Η κα Ευγενία Φλογαϊτη, καθηγήτρια εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε εκπαίδευση για την αειφορία, καθώς και στη φιλοσοφία του αειφόρου σχολείου. Η κα Βαρβάρα Πετρίδου πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Δικτύου και ο κος Κώστας Καρτάλης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος, ανέπτυξε τη σχέση της μεταβολής του αστικού περιβάλλοντος σε σχέση με το αειφόρο σχολείο και ιδιαίτερα τη δυνατότητα ενίσχυσης του αστικού βελονισμού με χώρους πρασίνου στις σχολικές αυλές του αειφόρου σχολείου.
Εισηγήσεις έκαναν επίσης και οι κ.κ. Μιχάλης Προμπονάς, Δρ Φυσικός Περιβαλλοντολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Δίκτυο Natura, ο κος Γιώργος Πολίτης, Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΦ, και ο κος Χρήστος Γεωργιάδης, Υπεύθυνος των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ, που παρουσίασαν αντίστοιχα τα προγράμματα LIFE THEMIS για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη, και ICON για την προστασία των άγριων ορχιδεών, στα οποία συμμετέχει η ΕΕΠΦ. Επίσης η κα Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε σε καΡ ές πρακτικές διαχείρισης ενέργειας των σχολείων της περιφέρειας Κρήτης. Η κ. Αντιόπη Φραντζή, γραμματέας του Δικτύου παρουσίασε τις καλές πρακτικές από την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία της χώρας.
Το κλείσιμο του Θερινού Σχολείου ανέλαβε η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών με μια συναρπαστική περιήγηση στην πόλη του Ηρακλείου όπου παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα : «Ηράκλειο: η πόλη με τα κρυμμένα μυστικά». * Η ΕΕΠΦ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας με αδιάλειπτη από το 1951 δράση για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εθνικός συντονιστής 5 διαχρονικών δικτύων βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευση του FEE.
Σχετικά Άρθρα
- Ηλεκτροπληξία καθηγητή στη διάρκεια μαθήματος εργαστηρίου
- Βραβεία σε μαθητές που σχεδίασαν τα σχολεία του μέλλοντος
- Δήμος Αθήνας: στη σύμπραξη για την πράσινη εκπαίδευση της UNESCO
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: αποκαθιστά τις ζημιές του σχολείου Παλαγιάς στον Έβρο
- Εγκαίνια στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες
- Ημερίδα “Climate Era”: Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή