ΕΕΠΦ: Ζωγράφου…τότε και τώρα το όραμα για ένα πράσινο Δήμο
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 29 Ιουνίου 2020 Αργύρης
Mαθητές του 6ου ΓΕΛ Ζωγράφου, με την καθοδήγηση καθηγητών τους ερεύνησαν το χθες και προτείνουν με όραμα για ένα πράσινο Δήμο, το μέλλον του Ζωγράφου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο διεθνές πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Πρόκειται για θέματα τεκμηριωμένης δημοσιογραφικής έρευνας εκπαιδευτικών και μαθητών, που συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», τα οποία ετοιμάζουν με μάθημα στην τάξη και ρεπορτάζ στις επίσημες πηγές και τα σημεία των γεγονότων, για να ασκήσουν τη δική τους ενημερωτική παρέμβαση για το περιβάλλον, με τη δημιουργία βίντεο, ρεπορτάζ και φωτογραφιών.
Το ρεπορτάζ των μαθητών, υπό την εποπτεία καθηγητών του 6ου ΓΕΛ Ζωγράφου έχει ως εξής:
ΖΩΓΡΑΦΟΥ…ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΗΜΟ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-φώτο: Δημήτρης Κουφόπουλος
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου μας, ασχοληθήκαμε με τις αλλαγές στη φυσιογνωμία της περιοχής του Ζωγράφου, σε ορίζοντα 70ετιας. Πώς αλήθεια, οι αλλαγές στις χρήσεις γης και η μαζική αστικοποίηση, με την άναρχη οικοδομική δραστηριότητα,έχουν επηρεάσει την βιοποικιλότητα στο δήμο μας; Ο Δήμος Ζωγράφου, σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή, έχει 150.000 κατοίκους και έκταση 8.517 στρεμμάτων, ενώ βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά του κέντρου των Αθηνών, σε υψόμετρο 140 μέτρων. Οι σημερινές περιοχές: Άνω Ιλίσια, Γουδή και Ζωγράφου ονομάζονταν παλιά «Κουπόνια». Στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης,πήραμε συνεντεύξεις από τους ειδικούς, τον κ. Ιωάννη Μητσόπουλο Δρ. Δασολόγο και ειδικό Δασικών πυρκαγιών στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,και την κα. ΒαρβάραΑντωνίου, PhD στο τμήμα Γεωεπιστημών, με ειδίκευση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία και ο αριθμός όλων των ζωντανών οργανισμών τα οποία βρίσκονται στα χερσαία και υδάτινα φυσικά οικοσυστήματα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει πλούσια βιοποικιλότητα. Για την προστασία της έχουν δημιουργηθεί πάνω από 10εθνικά πάρκα, ενώ υπάρχει και ένα δίκτυο 446 περιοχών Natura, οι οποίες καταλαμβάνουν πλέον του 21% της χερσαίας και το 5% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας μας. Πολλές από αυτές τις περιοχές,προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και άλλες από διεθνείς συμβάσεις και οργανώσεις. Ειδικότερα στην περιοχή του Ζωγράφου, σε έναν από τους πολυπληθέστερους δήμουςτης Ευρώπης, τα τελευταία 70 χρόνια με την επέκταση του αστικού ιστού, η οποία έγινε άναρχα και χωρίς σχεδιασμό, τα περισσότερα ενδημικά είδη μετατοπίστηκαν προς τον Υμηττό προς αναζήτηση τροφής και αναπαραγωγή, σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος. Το “GreenDeal”, όπως ονομάζεται το πολύ φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαικής επιτροπής, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, στοχεύει από το 2020 έως και το 2030 στην ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην ενίσχυση, μεταξύ άλλων, της αστικής βιοποικιλότητας δηλαδή στην επαναφορά ειδών που συνυπάρχουν αρμονικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μέσα σε μια βιώσιμη, δίκαιη και φιλική, προς όλα τα είδη, πόλη.
Ιλισσός και Ηριδανός Ποταμός
Σημαντικός βιότοπος σε ένα οικοσύστημα είναι τα ποτάμια και στην ερώτηση ποια ποτάμια βρίσκονταν στην περιοχή η κα Αντωνίου ανέφερε ότι: «Δεν είναι εύκολη η διάκριση των ποταμών σήμερα, γιατί η περιοχή του δήμου και γενικά η περιοχή Ιλισίων-Ζωγράφου, είναι πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, αν εξαιρέσουμε τις 2 μεγάλες εκτάσεις που είναι οι χώροι της πανεπιστημιούπολης και της πολυτεχνειούπολης. Αν όμως κάνουμε μια αναδρομή στον 19ο αιώνα, στο χάρτη του Κάουπερ, θα δούμε ότι όντως υπήρχαν ρέματα στην περιοχή,και μάλιστα μεγάλα,ήταν όλα παραπόταμοι του Ιλισού ποταμού,ενώ στην έκταση του δήμου δεν υπήρχαν οικίες παρά μόνο καλλιέργειες. Σήμερα λοιπόν, αυτά τα ποτάμια αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους το οδικό δίκτυο της περιοχής.»
ΑΘΗΝΑ 1937-Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ-ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ
Η κεντρική πηγή του Ιλισσού βρισκόταν στην Αγιά Ελεούσα στον Υμηττό. Από εκεί, το ποτάμι έρεε και ρέει επιφανειακά και σήμερα προς τον νότο, προς την περιοχή Γουδί και Ζωγράφου κάτω από τις σημερινές λεωφόρους Μιχαλακοπούλου και Μεσογείων .Μέσα στην πανεπιστημιούπολη και μόλις λίγα μέτρα από το χώρο που μας παραχωρήθηκε η συνέντευξη με την κα Αντωνίου, κάναμε αυτοψία στη σημερινή, μπαζωμένη πλέον, κοίτη του Ηριδανού ποταμού, ο οποίος άλλοτε ενωνόταν με τον Ιλισσό. Σήμερα ο Ηριδανός διατρέχει υπογείως τον όμορο δήμο της Καισαριανής.
ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ-Φώτο: Ε. Κανελλοπούλου
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί – Ιλισίων
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων έκτασης, πλέον των 5.000 στρεμμάτων, ήταν ένα αίτημα από τη δεκαετία του 1980. H δημιουργία του προβλέφθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού. Το Μάρτιο του2020, 9 χρόνια μετά,πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης, μετά από αίτημα των Δημάρχων Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, Παπάγου –Χολαργού, Η. Αποστολόπουλο και Ζωγράφου Β. Θώδα, έθεσε το περίγραμμα, δίνοντας το πάρκο σε δημόσια διαβούλευση για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα και την άμεση υλοποίηση του Πάρκου.Το μητροπολιτικό πάρκο θα περιλαμβάνει το Άλσος Στρατού, τα πάρκα Συγγρού–Ιλισίων του Δήμου Ζωγράφου και τμήματα της Πανεπιστημιούπολης. Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε και ο Ι. Μητσόπουλος λέγοντας: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια υπουργική απόφαση, για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή-Ιλισίων, που καθορίζει κάποιες χρήσεις γης στον Υμηττό και υπάρχει στα σκαριά ένα Προεδρικό Διάταγμα, που πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει σωστά, μπορεί, λοιπόν, επειδή ο Υμηττός είναι πάρα πολύ κοντά, το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή να γίνει ένας πολύ μεγάλος θύλακας αστικής βιοποικιλότητας, με είδη πουλιών τα οποία δεν υπήρχανε ποτέ, να μπορούν να έρχονται σε αυτή την περιοχή να διαχειμάζουν, να βρίσκουν τροφή και να αποτελεί το Πάρκο μια ανάσα ζωής για τους κατοίκους του δήμου αλλά και των όμορων περιοχών. Να έρθει η περιοχή στην πρότερη κατάσταση, δε γίνεται αλλά περιβάλλον και άνθρωπος μπορούν να συνυπάρξουν και ο συνειδητοποιημένος πολίτης πρέπει να λειτουργεί συνεργατικά προς όφελος όλων”.
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ –Nέοι Δημοσιογράφοι Για Το Περιβάλλον: Θ. Θεοδοσάκης, Ε. Κανλής, Μ. Κηρύκου, Α. Λατσάι, Μ. Κουτσκουδής, Δ. Κουφόπουλος, Μ. Τουρλής, Θ. Κωνσταντόπουλος, Α. Λουπάκος, Θ. Μακρής, Γ. Μπαστάς.
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ε. Κανελλοπούλου, Α. Κροκίδης, Ε. Παπαδάκη
Σχετικά Άρθρα
- Γαλάζια Σημαία: αφαίρεση του βραβείου από 13 ελληνικές ακτές
- Δήμος Αθήνας: στη σύμπραξη για την πράσινη εκπαίδευση της UNESCO
- ΕΕΠΦ: απονομή βραβείου για την προστασία της άγριας ζωής
- ΕΕΠΦ: διαγωνισμός για ανάδειξη βιοποικιλότητας των παραλιών της Κρήτης
- Δήμος Ζωγράφου: «έξυπνα» ενεργειακά παγκάκια για ΑμεΑ
- Η σκυτάλη της Running Out of Time φτάνει στην Ελλάδα