ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Εφαρμογή  GIS για τις φυσικές καταστροφές επιτυγχάνει καταγραφή δεδομένων υπαίθρου, μεταφορά, ανάλυση και παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για την πιλοτική... Eφαρμογή καταγραφής ζημιών από φυσικές καταστροφές σε πραγματικό χρόνο

Της Ντίνας Καράτζιου/

Εφαρμογή  GIS για τις φυσικές καταστροφές επιτυγχάνει καταγραφή δεδομένων υπαίθρου, μεταφορά, ανάλυση και παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για την πιλοτική διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησε η Περιβαλλοντολόγος –Χαρτογράφος κ. Φλούδα Ελένη (M.Sc. Περιβαλλοντική Πολιτική & Διαχείριση M.Sc Γεωπληροφορική), υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε εδώ την παρουσίαση σε βίντεο

Δείτε εδώ την παρουσίαση σε PDF

Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που ενσωματώνει δεδομένα διαχείρισης  από πολλαπλές πηγές  μετά από μία φυσική καταστροφή, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τόσο στο έργο των τεχνικών- επιστημονικών κλιμακίων που διενεργούν αυτοψίες ελέγχου των κτιριακών υποδομών, αλλά και στις  διοικητικές διαδικασίες και πράξεις με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Μέσω κινητών τηλεφώνων

Σημαίνουσας σπουδαιότητας είναι η δυνατότητα που δίνεται μέσω της εφαρμογής, όσον αφορά τον  γεωχωρικό εντοπισμό των κτιρίων μέσω κινητών τηλεφώνων.

Το γεγονός, ότι μέσω της εφαρμογής μπορούν να δίνονται ακριβή στοιχεία γεωχωρικής αναφοράς από τα κλιμάκια που δουλεύουν επί τόπου για την εκτίμηση της καταστροφής  και τα δεδομένα αυτά να αποστέλλονται στα επιτελικά κέντρα ή τις διοικητικές δομές σε πραγματικό χρόνο, παρέχουν προφανώς τη δυνατότητα για την καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής από αυτά.

Ταυτόχρονα, είναι εφικτή η εφαρμογή της και η δυνατότητα μετασχηματισμού της και σε άλλα πεδία, όπως σε δραστηριότητες ΟΤΑ ή ΔΕΚΟ ή υπηρεσιών ελέγχου οποιονδήποτε υποδομών για την καταγραφή στοιχείων βλαβών και συντήρησης έργων ή κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, για την καταγραφή θέσεων απαιτούμενων παρεμβάσεων οποιασδήποτε μορφής ή συλλογή απογραφικών στοιχείων κατάστασης φυσικού αποθέματος, για τη παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων (επιφανειακών ή υπόγειων) ενώ, στο εξωτερικό χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρείες που επιδιορθώνουν βλάβες.

Πως προέκυψε η ιδέα της εφαρμογής

Η ιδέα της δημιουργίας της  πιλοτικής εφαρμογής με τίτλο: «GIS και Φυσικές καταστροφές – Καταγραφή δεδομένων υπαίθρου, μεταφορά, ανάλυση και παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο», όπως αναφέρει στο ecopress,  η Περιβαλλοντολόγος –Χαρτογράφος κ. Φλούδα Ελένη «Προέκυψε αρχικώς από τη συνεργασία μου με την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», εταιρεία του ΥΠΥΜΕ, αρμόδια, μεταξύ άλλων, για τον προσεισμικό και μετασεισμικό έλεγχο σχολικών μονάδων. Εν συνεχεία εξελίχθηκε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του ΥΠΥΜΕ, η οποία επιτελεί ένα δύσκολο και σημαντικό κοινωνικό έργο».

Η ίδια εξηγεί, ότι για την υλοποίηση της εφαρμογής, χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα ArcGis Online της εταιρείας ESRI. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν προϊόν προσομοίωσης συμβάντος, (σ.σ της πυρκαγιάς στο Μάτι), διότι η διαδικασία είναι επιχειρησιακά έτοιμη, αλλά για την ολοκλήρωση της χρήσης της σε πραγματικές συνθήκες, απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι πεδίου και πιθανά, μια παράλληλη δοκιμαστική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες μετάβασης διαδικασιών δημόσιου ενδιαφέροντος».

Ο στόχος της εφαρμογής

Στόχος της εφαρμογής, όπως υπογραμμίζει η κ. Φλούδα, είναι «ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός της απαραίτητης διαδικασίας των πολυάριθμων αυτοψιών κλιμακίων ελέγχου κτιριακών κατασκευών, αμέσως μετά τις πρώτες ώρες κάθε φυσικής καταστροφής». Σήμερα, προσθέτει, ότι  «διαδικασία υλοποιείται  κάτω από αντίξοες συνθήκες, με συμπλήρωση χειρόγραφων δελτίων, χωρίς επαρκή ή καθόλου γεωγραφικό εντοπισμό, γεγονός που επιφέρει, πέραν των μεγάλων καθυστερήσεων και αντικειμενικές επισφάλειες, ιδίως στην εκ των υστέρων αναγκαία ταυτοποίηση των κτιρίων».

Συλλογή δεδομένων στο πεδίο με δυνατότητα on line αποθήκευσης και άμεσης επεξεργασίας

Αναφέρει ακόμη, ότι «με την εφαρμογή, επιτυγχάνεται η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, ταυτόχρονα με τον αυτόματο εντοπισμό της ακριβούς θέσης του κτιρίου στο χώρο, μέσω απλών κινητών συσκευών, τηλεφώνων ή tablet. Παράλληλα όλα τα δεδομένα που συλλέγονται, αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα ή περισσότερα επιτελικά κέντρα, διαχείρισης κρίσεων ή διοικητικών δομών και είναι διαθέσιμα μέσω διαδικτύου. Η ταχύτητα αποστολής των δεδομένων μετά το πέρας της κάθε μεμονωμένης αυτοψίας, τα καθιστά άμεσα επεξεργάσιμα και παράλληλα διαθέσιμα για διαμοιρασμό σε μεμονωμένους χρήστες ή στο ευρύ κοινό, εφόσον αυτό απαιτείται, ενώ παράλληλα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο όλοι οι απαιτούμενοι βασικοί στατιστικοί δείκτες, εφόσον και σε όσους χρήστες επιθυμεί η διοικητική αρχή που φέρει την ευθύνη διαχείρισής τους».

Ο σκοπός της εφαρμογής

Σε πρώτο χρόνο επιτυγχάνεται η βελτίωση του χρόνου απόκρισης και της αποτελεσματικότητας των κλιμακίων ελέγχου κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, με ταυτόχρονη παροχή όλων των απαιτούμενων επιτελικών εργαλείων ελέγχου τις πρώτες κρίσιμες ώρες ή ημέρες.

Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών αποζημίωσης πληγέντων

Παράλληλα σε δεύτερο χρόνο, όπως υπογραμμίζει, «διευκολύνονται όλες οι διοικητικές διαδικασίες και πράξεις που στηρίζονται σε αυτά τα δεδομένα, για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στήριξης των πληγέντων, την πιστοποίηση δικαιούχων αποζημιώσεων, την χορήγηση επιδομάτων ή δανειακών βοηθημάτων αναδόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη πιστοποίηση του νομικού καθεστώτος της θέσης τους, μετά την εισαγωγή των υφιστάμενων διοικητικών ορίων σχεδίων πόλεων, δασικών εκτάσεων, οριογραμμών ρεμάτων κλπ».

Τα πεδία εφαρμογής της πιλοτικής διαδικτυακής εφαρμογής.

Σε ερώτηση του  ecopress, για το αν η διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει και άλλα πεδία εφαρμογής, η κ. Φλούδα επισημαίνει, ότι «η  δυναμική εξέλιξης της εφαρμογής, καθώς και η δυνατότητα μετασχηματισμού της προς χρήση σε άλλα πεδία διοικητικών διαδικασιών, που σχετίζονται με συλλογή στοιχείων υπαίθρου για τα οποία είναι αναγκαία η σύνδεση με γεωγραφικό εντοπισμό θέσης ή και ορίων, την καθιστούν εν δυνάμει χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις που το διοικητικό έργο στηρίζεται σε αυτοψίες, είτε αυτές διενεργούνται απ΄ευθείας από δημόσιο φορέα ή μέσω ιδιωτών κατ’ ανάθεση υπηρεσίας».

Και προσθέτει: «Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν, πέραν των περιπτώσεων διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, τομείς όπως η Γεωργία για την καταγραφή και πιστοποίηση ζημιών ή λοιπών στοιχείων καλλιεργειών, δραστηριότητες ΟΤΑ ή ΔΕΚΟ ή υπηρεσιών ελέγχου οποιονδήποτε υποδομών για την καταγραφή στοιχείων βλαβών και συντήρησης έργων ή κοινόχρηστων εγκαταστάσεων εξοπλισμού (επισήμανση βλαβών οδοστρώματος, δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, φυσικού αερίου, ηλεκτροδότησης κλπ.), το Περιβάλλον, με την καταγραφή θέσεων απαιτούμενων παρεμβάσεων οποιασδήποτε μορφής ή συλλογή απογραφικών στοιχείων κατάστασης φυσικού αποθέματος(πχ. από Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για την καταγραφή ειδών και την προστασία του περιβάλλοντος), για τη παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων (επιφανειακών ή υπόγειων)κλπ., αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις που μπορεί να μην είναι αντιληπτές σε πρώτο χρόνο».

Η παρουσίαση της με τίτλο: «GIS και Φυσικές καταστροφές – Καταγραφή δεδομένων υπαίθρου, μεταφορά, ανάλυση και παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο», πραγματοποιήθηκε στο  webinar  «5η Ανοικτή Τηλε-ΓΕΩΤΟΠΟ-συνάντηση» το οποίο διοργανώνεται από τον «Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας».

Οι χάρτες που αποτυπώνονται στην παρουσίαση δεν περιλαμβάνουν πραγματικά στοιχεία. Η μαγνητοσκοπημένη ομιλία, έγινε για τεχνικούς λόγους εκ των υστέρων του συνεδρίου  και είναι διαθέσιμη για θέαση στον εξής σύνδεσμο:

Δείτε εδώ την παρουσίαση σε βίντεο

Δείτε εδώ την παρουσίαση σε PDF

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας