Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Εφικτό από τεχνικής άποψης, αλλά μη βιώσιμο από οικονομική και μη λογικό από πολιτική άποψη χαρακτηρίζει το σχέδιο να κατασκευαστούν νέες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου που να είναι παράλληλες του αγωγού ΤΑΡ, χαρακτηρίζει ο ειδικός στα θέματα φυσικού αερίου της ΜΚΟ BULGARIAN ENERGY & MINING FORUM, Χρήστο Καζαντζίεφ σε συνέντευξή του προς το εβδομαδιαίο περιοδικό ΣΤΑΝΤΑΡΤ της Βουλγαρίας.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τις οποίες είναι «ρεαλιστικό» η επέκταση του «Turkish Stream» να συνεχίσει προς την Ελλάδα και την Ιταλία ο κ. Καζαντζίεφ τονίζει ότι “Αυτές οι δηλώσεις του Πούτιν μας δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι σε ό,τι αφορά την πολιτική, η Ρωσία εξακολουθεί να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια, δημιουργώντας προσδοκίες παράλληλα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Το θέμα είναι αν θα υπάρξει τέτοια επέκταση ή αν την εκμεταλλεύεται για να επιτύχει υποχωρήσεις ή άλλα πολιτικά οφέλη. Από καθαρά τεχνικής άποψης, είναι πλέον δυνατόν η επέκταση του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη να περάσει από την Ελλάδα, αλλά το θεωρώ λίγο πιθανό”.
Προσθέτει δε ότι “Το θέμα δεν αφορά μόνο την αγορά, αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αναλάβει δεσμεύσεις προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και ίσως τη Σλοβακία. Επομένως, το να κατασκευαστούν οι νέες υποδομές που να είναι παράλληλες του αγωγού ΤΑΡ το θεωρώ δυνατόν από τεχνικής άποψης, αλλά μη βιώσιμο από οικονομική άποψη και μη λογικό από πολιτική άποψη. Για τον λόγο αυτό, μάλλον η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας”.
Σε συνέντευξη στο ίδιο περιοδικό ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Βουλγαρο-Ρωσικού Επιμελητηρίου, Γκεόργκι Μίντσεφ τονίζει για το θέμα ότι:
«Κάθε χώρα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο ενεργειακού κόμβου. Ας μη ξεχνάμε, όμως, ότι ανεξάρτητα από την προσπάθεια του παραγωγού να υπερισχύσουν σε μια αγορά, σε τελικά ανάλυση η αγορά εξαρτάται από τα συμφέροντα των τελικών καταναλωτών που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα του προϊόντος. Απ’ αυτή την σκοπιά, είμαι πεπεισμένος ότι ο τελικός καταναλωτής που διαθέτει και τα απαραίτητα χρήματα θα πετύχει τη διαφοροποίηση των πηγών, αλλά και των οδεύσεων του φυσικού αερίου έτσι ώστε να μη βρεθεί σε δυσάρεστη κατάσταση και σε ένα περιβάλλον που δεν τον βολεύει».
Σχετικά Άρθρα
- «Πάγος» στην αδειοδότηση του NordStream2
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: διακοπή αερίου από Gazprom, λόγω έργων συντήρησης
- IGB: εντός Ιουλίου σε λειτουργία ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας
- ΔΕΠΑ: υπογράφηκε η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του IGB
- Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία για ασφάλεια εφοδιασμού
- Οι ενεργειακές υποδομές σε κίνδυνο