ΕΦΚΑ: 1 στους 2 οφειλέτες εγκαταλείπει τη ρύθμιση οφειλών μέσα σε 6 μήνες
ΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 26 Αυγούστου 2024 Αργύρης
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος
Τα 7 από τα 10 ευρώ της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση παραμένουν ανείσπρακτα και επιστρέφουν ξανά στην καρτέλα των οφειλετών, με ακόμα περισσότερες προσαυξήσεις. Κεντρική διαχείριση των οφειλών και μέριμνα για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τους προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ. Η αγορά ζητά μία γενναία ρύθμιση πολλών δόσεων με χαμηλό επιτόκιο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα ή 74,4%) χρωστάει στον ΕΦΚΑ μικροποσά έως 15.000 ευρώ έκαστος, με το συνολικό χρέος αυτών να ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ, ωστόσο οι συνολικές οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα έχουν εκτοξευτεί το αστρονομικό ποσό των 47,88 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Επίσης, 1.931.710 οφειλέτες (88,44%) χρωστούν έως 30.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, με το συνολικό χρέος για αυτές τις οφειλές να ανέρχεται σε 9,77 δισ. ευρώ.
Το πιο απογοητευτικό αλλά και ενδεικτικό της ευρύτερης κοινωνικής ένδειας είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ένας στους δύο οφειλέτες του ΕΦΚΑ που έχει τις προϋποθέσεις ένταξης σε ρύθμιση οφειλών, αναγκάζεται να την εγκαταλείψει πριν κλείσει το εξάμηνο.
Οι ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ
Στο τέλος Μαρτίου 2024, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ ήταν 326.081, με το ρυθμισμένο ποσό να ανέρχεται σε 4,53 δισ. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από όσες τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη πενταετία ήταν συνολικά 672.237, για οφειλές ύψους 3,25 δισ. ευρώ.
Περισσότερο από το 51% των οφειλετών που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ καταλήγουν να τις εγκαταλείπουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όρους ποσού οφειλών ανέρχεται σε 72%.
Πρακτικά, τα 7 από τα 10 ευρώ της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση παραμένουν ανείσπρακτα και επιστρέφουν ξανά στην καρτέλα των οφειλετών, με ακόμα περισσότερες προσαυξήσεις.
Πάντως στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μπουν στα ταμεία 3 δισ. ευρώ εντός του έτους, δηλαδή ποσό διπλάσιο από τον αρχικό στόχο που ήταν 1,65 δισ., με έμφαση στους οφειλέτες που πραγματικά μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Με βάση την έκθεση του ΚΕΑΟ, το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 448.899.267 ευρώ, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες του φορέα για μεγαλύτερη αύξηση στις εισπράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη για την αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλών από εταιρεία πληροφορικής, κατόπιν διαγωνισμού.
Οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ
Επισημαίνεται ότι οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως αναδείχθηκαν στο σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο του περασμένου Μαΐου, παραμένουν αμετάβλητοι.
Αυτοί είναι οι εξής:
→ Δημιουργία και τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών (Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ).
→ Εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
→ Ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών ανάλογα με τον βαθμό επισφάλειάς τους.
→ Μέριμνα για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.
→ Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων.
→ Κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.
→ Ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών για την υποστήριξη των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.
→ Αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενημέρωση και τη συναλλαγή με τους οφειλέτες.
→ Ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
→ Βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων.
→ Μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο υπουργείο.
Θα υπάρχουν συνέπειες;
Εδώ και καιρό η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των οφειλών προς τα ταμεία. Έχουν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις στις πλάτες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η ακρίβεια δυστυχώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Τι ζητά όμως η αγορά;
Ζητά μία γενναία ρύθμιση πολλών δόσεων (π.χ 120 δόσεις), ώστε όσο των δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να ενταχθούν. Έτσι και το κράτος θα μαζέψει κάποια χρήματα που έχει ανάγκη και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήθελαν να ρυθμίσουν αλλά δεν μπορούσαν να τους δοθεί μία ευκαιρία να γίνουν ενήμεροι.
Απαραίτητη προϋπόθεση η ρύθμιση να περιλαμβάνει χαμηλό επιτόκιο. Έχουμε αναφερθεί ότι γενικά δεν είναι λύση οι ρυθμίσεις, είμαστε στην κατηγορία εκείνων που θέλουν να μπορούν χωρίς αυτές οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Όμως δυστυχώς μετά την εποχή των μνημονίων, του covid και τώρα με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Τι θα κάνει το κράτος;
Θα τις αφήσει να κλείσουν;
Αυτό θα έχει επίπτωση στα ταμεία. Έτσι στην συνέχεια θα αναγκαστεί ο κρατικός μηχανισμός να πάρει άλλου είδους μέτρα. Τι μέτρα μπορεί να είναι αυτά;
Ένα μέτρο για παράδειγμα θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικία συνταξιοδότησης. Η κουβέντα έχει ανοίξει και θα κορυφωθεί το 2026.
Μέσα στο 2026 οι ηλικίες “εξόδου” στη σύνταξη θα αξιολογηθούν εκ νέου και αν ο “αλγόριθμος” που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αλλάξουν.
Το βέβαιο είναι πως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ή στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ως και το 2026. Από το 2027 δεν είναι βέβαιο αν θα μείνουν τα ίδια όρια ή αν θα αυξηθούν ακολουθώντας το προσδόκιμο ζωής εφόσον αυτό ανεβεί.
Η τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής όμως δείχνει ότι μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες ενώ το 67ο στα 68,5. Ουσιαστικά το 2026, προς το τέλος του έτους θα εξεταστεί αν αυξήθηκε και πόσο το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα άνω των 65 ετών και αναλόγως της αύξησης, ένα μέρος θα περάσει και στα όρια ηλικίας.
Καλό είναι να μην φτάσουμε σε ακραίες λύσεις που θα επιφέρουν κοινωνικές εκρήξεις στην κοινωνία. Λύσεις υπάρχουν απλώς θα πρέπει να είναι άμεσες και γρήγορες και να μην επιφέρουν αιφνιδιασμούς.
Η πιο γνωστή παροιμία, ίσως η πρώτη που μαθαίναμε από το σπίτι, που έχει να κάνει με την νοικοκυροσύνη, αλλά και την προνοητικότητα που πρέπει να έχουμε για το καθε τι, πριν ακόμα έρθει η ώρα που έλεγε τα εξής:
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»….
Τα συμπεράσματα δικά σας…
*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews
Σχετικά Άρθρα
- e-ΕΦΚΑ: και ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 δόσεις
- ΕΦΚΑ: έρχεται ο μεγάλος λογαριασμός των αρρύθμιστων εισφορών
- ΕΦΚΑ: μεγαλώνουν τα χρέη, χάνονται οι ρυθμίσεις και αναζητείται γενναία λύση
- e-ΕΦΚΑ: σε 24 δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ
- ΕΦΚΑ: τέλος χρόνου για ρύθμιση οφειλών 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών
- ΕΦΚΑ: βροχή ειδοποιητηρίων, πριν το μπλοκάρισμα λογαριασμών και κατασχέσεων