Εφορεία: όλες οι παρατάσεις για το 2022
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 5 Ιανουαρίου 2022 ecotypos
Η μεγάλη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ώθησε το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο να θεσμοθετήσει μία σειρά παρατάσεις που αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες είτε προέκυψαν από ενισχυτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε αφορούν ρυθμίσεις χρεών που κατεξοχήν δημιουργήθηκαν εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ποια είναι τα νέα ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορεία για το 2022 μετά τις νέες παρατάσεις που δόθηκαν.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Aνάσα πέντε μηνών έδωσε με νέα παράταση το υπουργείο Οικονομικών, σε όλες τις επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν μέρος των ποσών που έλαβαν, σε 60 δόσεις. Πίστωση όμως χρόνου δίνεται και σε όσους επιλέξουν την εφάπαξ προκαταβολή. Ειδικότερα, μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 70% που καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 προς το 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 50% των δανείων που έλαβαν και για τους επτά κύκλους. Ενώ μόνο οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, δεν θα επιστρέψουν το επιστρεπτέο ποσό.
Ρύθμιση για κορωνο –χρέη. Πίστωση χρόνου δόθηκε και σε περισσότερους από 800 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες επιχειρήσεις, εργαζόμενους αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, με την παράταση της ρύθμισης των 36 έως 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και τελικά η καταληκτική ημερομηνία μετατίθεται για τις 26 Ιανουαρίου 2021. Η ρύθμιση αφορά αυστηρά και μόνο χρέη που δημιουργήθηκαν εν τω μέσω της πανδημίας. Με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021. Επίσης στο μέτρο αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Πάγιες Δαπάνες. Για τις πάγιες δαπάνες, οι δικαιούχοι έχουν πλέον προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου, να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Την τροποποίηση του καθεστώτος ενίσχυσης με τη μορφή των παγίων δαπανών, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αποτέλεσμα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022». Με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ1078/30.12.2021 (Β΄ 6367) Απόφαση, τροποποιήθηκε η αρχική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση, παρατείνοντας την ισχύ του καθεστώτος.
Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί. Συγκεκριμένα η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ κατά το μέρος που αφορά κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό ενίσχυσης εντάσσεται ως πιστωτικό υπόλοιπο στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.
Τέλη κυκλοφορίας: Παρατάθηκε και η η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο, τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισείει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:
- ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
- ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
- μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Σχετικά Άρθρα
- Επιστρεπτέα: γενναία παράταση-όλες οι αλλαγές
- Επιστρεπτέα: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για 700.000 επιχειρήσεις
- Φορολογία: τα τρία «ραντεβού» με την Εφορεία τον Ιούλιο
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: παράταση για δικαιολογητικά και πληρωμές
- Επιστρεπτέα: παράταση και για την εφάπαξ εξόφληση
- Επιστρεπτέα: αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών