Eκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου «Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης»
ΕιδήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΧρήμα 31 Μαΐου 2021 Αργύρης
Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου “Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης – Μια δημόσια συζήτηση για τη νέα ευκαιρία υλοποίησης του ευρωπαϊκού οράματος”, διοργανώνει το Europe Direct Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η παρουσίαση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 στις 18.00 στο Κανάλι του Europe Direct Βορείου Αιγαίου στο YouTube (https://youtu.be/8HYUxDbX-SQ)
Συζητούν οι :
- Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
- Κλημεντίνη Διακομανώλη, ομάδα Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
- Παναγιώτης Χριστόφας, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Βορείου Αιγαίου
- Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής, Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Europe Direct Βορείου Αιγαίου
Την συζήτηση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος Εύα Μπούρα.
Η παρουσίαση του βιβλίου είναι επίκαιρη, συμπίπτει με την πρώτη εκδήλωση πολιτών η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 17 Ιουνίου, και αμέσως μετά στις 19 Ιουνίου στην ολομέλεια του Στρασβούργου. Αξίζει να ενημερώσουμε ότι Θα συμμετάσχουν 27 εκπρόσωποι από εθνικές ομάδες πολιτών ή εθνικές εκδηλώσεις (ένας/μία ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και ορισμένοι από τους πολίτες που έχουν ήδη επιλεγεί για τις ομάδες πολιτών σε επίπεδο Ευρώπης. Η εκδήλωση, που κι αυτή θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συζητήσουν τις προσδοκίες τους από τη Διάσκεψη με τους/τις τρεις συμπροέδρους με θεματικές ενότητες:
- αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, δημοκρατία, ασφάλεια
- κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία
- ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση/εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός/ψηφιακός μετασχηματισμός
- η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση.
Η παρούσα έκδοση «Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης» έχει ως στόχο την ανάδειξη της μύησης των ερευνητών , μελών του Εργαστήριου κοινωνικών &πολιτικών θεσμών του πανεπιστήμιου Αιγαίου στην διερεύνηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και προκλήσεων , που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Από το 2017 διευθυντής του εργαστηρίου κοινωνικών &πολιτικών θεσμών είναι ο Παναγιώτης Γρηγορίου καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών.
Σύντομη αναδρομή για τη μεγάλη συζήτηση για τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε. και τη διάσκεψη για το μέλλον της
Η συζήτηση για την μελλοντική πορεία της ενωμένης Ευρώπης, είναι μια πολυεπίπεδη συζήτηση σε μια «δύσκολη» Ευρώπη που παίρνει και μια άλλη διάσταση μετά την πανδημία. Η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία βυθίστηκε σε μια βαθιά πολιτική κρίση μετά το γαλλικό δημοψήφισμα του 2005 και την οριακή επικράτηση του «όχι» για το Ευρωσύνταγμα. Ακολούθησε η οικονομική και κοινωνική κρίση του 2008 , στην οποία προστέθηκε το 2015 και η μεγάλη κρίση του προσφυγικού, το brexit, ο λαϊκισμός και τώρα η Πανδημία, η οποία ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και τις αδυναμίες της.
Ας μην ξεχνάμε ότι το 2017, χρονιά που συνέπεσε η 60η επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης με την γνωστοποίηση της αποχώρησης του Ην. Βασίλειου από την ΕΕ, τέθηκε μια έντονη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο της επιτροπής Γιουνγκερ, το φιλόδοξο όραμα του Μακρόν πριν τις ευρωεκλογές για μια κυρίαρχη, δημοκρατική, ενωμένη Ευρώπη, η ανοικτή επιστολή στους ευρωπαίους πολίτες για άμεση οργάνωση μιας διάσκεψης για το μέλλον της ΕΕ, ενώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ξεκίνησε την συζήτηση για την διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2020, και η ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσίασε τις δικές της απόψεις λίγο πριν την πανδημία.
Σήμερα που η ευρωπαϊκή επιτροπή θέτει ένα στόχο πληθωρικό αλλά συγκεκριμένο, εκείνον του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και εισηγείται μια μεγάλη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης με ανοικτές όλες τις προοπτικές το βιβλίο αυτό με τον τίτλο «αναψηλαφώντας το μέλλον της ΕΕ» είναι επίκαιρο, διεισδυτικό, ανταποκρίνεται στον στόχο του εργαστήριου κοινωνικών και πολιτικών θεσμών ενός περιφερειακού ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, του Παν. Αιγαίου, που είναι η επιστημονική και ερευνητική εμβάθυνση, κυρίως όμως ανταποκρίνεται στην ουσία, αλλά και την «ευκαιρία» της δημοσίας συζήτησης για την νέα ευκαιρία υλοποίησης του ευρωπαϊκού οράματος.
Με ποιον τρόπο; Τον αναλύει μέσα από αυτό το βιβλίο μέσω 7 θεματικών ενοτήτων η συγγραφική–ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή του τμήματος κοινωνικών επιστημών του παν. Αιγαίου τον καθηγητή Πάνο Γρηγορίου, και σήμερα από την σύντομη διαδικτυακή αυτή παρουσίαση και συζήτηση, μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση από την συζήτηση με απαντήσεις και ερωτήματα για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού οράματος .
Ένα εγχείρημα που εξαγγέλθηκε από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 9 Μαΐου 2020, στις πολιτικές κατευθύνσεις της, με σκοπό να παρασχεθούν στους Ευρωπαίους πολίτες, περισσότερες δυνατότητες να επηρεάζουν τη δράση της Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί γι’ αυτούς, και οι πολίτες να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της ΕΕ.
Η επιτροπή αντιλαμβάνεται τη διάσκεψη ως φόρουμ στο οποίο εφαρμόζεται προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή που θα έχουν πρόσβαση πολίτες, από κάθε γωνιά της ένωσης, ενώ στόχος είναι να ενσωματωθούν αποτελεσματικά οι ιδέες και οι παρατηρήσεις των πολιτών στη χάραξη των πολιτικών «χωρίς ταμπού ακόμη και για την αναθεώρηση των συνθήκων όπως είπε ο Μακρόν».
Επιπλέον η πανδημία έχει καταστήσει την ανάγκη για συνεννόηση ποιο επιτακτική πάρα ποτέ, σε θέματα όπως η υγεία, η μετανάστευση, το περιβάλλον, η κοινωνική ισότητα, η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δημοκρατία στην ΕΕ.
Η Επιτροπή προτείνει δύο παράλληλους άξονες εργασίας για τις συζητήσεις. Ο πρώτος θα πρέπει να επικεντρώνεται στις προτεραιότητες της ΕΕ και στο τι θα πρέπει να επιδιώξει η Ένωση και ανέφερα προηγουμένως. Και ο δεύτερος άξονας θα πρέπει να επικεντρώνεται στην εξέταση θεμάτων που σχετίζονται συγκεκριμένα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα θεσμικά ζητήματα: ιδίως του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων και των υπερεθνικών ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλες οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένουν εξαιρετικά συναφείς σήμερα: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε από κοινού ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένουν σχετικές για το μέλλον;
Σχετικά Άρθρα
- Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας, 7 και 8 Μαΐου σε Ελευσίνα και Ζάππειο
- Β. Αιγαίο: το πρώτο περιφερειακό σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή
- Η ΕΕΔΣΑ επεκτείνεται στις Περιφέρειες Κρήτης και Νότιου Αιγαίου
- Λήμνος: έργο διαχείρισης των αποβλήτων, με υποστήριξη της ΜΟΔ
- Συγκροτήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου
- Κτηματολόγιο: παράταση για διορθώσεις ορίων ακινήτων στη Λέσβο