Εκλογή έλληνα καθηγητή στην Διεθνή Ακαδημία Αρχιτεκτονικής
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 7 Δεκεμβρίου 2021 Αργύρης
Σημαντική διάκριση για την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα και τον τεχνικό κόσμο αποτυπώνεται στο πρόσωπο του αρχιτέκτονα Νίκου Φυντικάκη, ο οποίος εκλέχθηκε καθηγητής και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής (IAA- International Academy of Architecture), αφού αξιολογήθηκε το πλούσιο επαγγελματικό και επιστημονικό έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αιχμή το διεθνώς καταξιωμένο έργο βιοκλιματικού στεγάστρου της ανασκαφής Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
Επιστολή ανακοίνωση της IAA
Ο Amedeo Schiattarella πρόεδρος της International Academy of Architecture (IAA) στην επιστολή του, με την οποία ανακοινώνει την εκλογή του ως καθηγητή και μέλους της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής προς τον έλληνα αρχιτέκτονα αναφέρει:
-«Αγαπητέ Νίκο Φιντικάκη, θα ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά και να σας ενημερώσω ότι το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής – IAA, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 12 Οκτωβρίου 2021, υποστήριξε πλήρως και αποδέχτηκε την υποψηφιότητά σας για Καθηγητής IAA. Το να είσαι μέλος της Ακαδημίας είναι μεγάλη τιμή και αναγνώριση ιδιαίτερης προσφοράς στην αρχιτεκτονική.
Εάν το επιτρέψει η παγκόσμια κατάσταση, η Επίσημη Τελετή παρουσίασης των νέων Καθηγητών θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022 στη Σόφια της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της XVI Παγκόσμιας Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής – Interarch και θα ακολουθήσουν διαλέξεις, διεθνείς εκθέσεις και πολλές άλλες υποστηρικτικές εκδηλώσεις.Εν τω μεταξύ, η Ακαδημία θα σας ενημερώνει τακτικά για τις διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνει».
Το βιοκλιματικό στέγαστρο της ανασκαφής Ακρωτηρίου
Σημαντικός σταθμός στην πορεία του Νίκου Φυντικάκη είναι το βιοκλιματικό στέγαστρο της ανασκαφής Ακρωτηρίου, έργο στο οποίο ήταν ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας εμπνευστής, μελετητής και επιβλέπων της κατασκευής του. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε μετά από διεθνή διαγωνισμό το 2000 από την τεχνική εταιρία J&P Άβαξ και αποτέλεσε τεχνικό έργο πρότυπο για την παγκόσμια τεχνική κοινότητα, τόσο ως προς το έργο των ανασκαφών και των θεμελιώσεων του στεγάστρου, όσο και ως πρότυπο έργο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Για την τεχνική διάταση και εμπειρία του συγκεκριμένου έργου μίλησαν πρόσφατα σε ειδική εκπομπή του Atlantea ο Νίκος Φυντικάκης και ο διευθυντής της ανασκαφής του Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας, δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στο βίντεο:
Βιογραφικό
Νίκος Φιντικάκης, Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π. Μεταπτυχιακές σπουδές Πανεπιστήμιο Heriot Watt, Εδιμβούργο. Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων UIA. Διευθυντής του Διεθνούς προγράμματος της UIA – ‘’ARES’’(Αρχιτεκτονική και Ήπιες μορφές ενέργειας – Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή) (www.uia-ares.org). Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος της UIA – JCEP (Κοινή Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επαγγέλματος). Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής της UIA – CPD (Continuing Professional Development). Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ. Μέλος του Κ.Σ.Ν.Μ. (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) του ΥΠΠΟ, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Το επαγγελματικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία σε Ελληνικούς και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. ΄Εχει συμμετάσχει σε πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Εκθέσεις Αρχιτεκτονικής, έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις σε Ερευνητικά Κέντρα, Διεθνή Επιστημονικά Fora και σε Πανεπιστήμια όπως: Cooper Union Νέας Υόρκης, Cincinnati ΗΠΑ, MARCHI Πανεπιστήμιο Μόσχας, Sapienza Πανεπιστήμιο Ρώμης, Πανεπιστήμιο Μιλάνου, American University Κάιρο, Targoviste Πανεπιστήμιο Ρουμανίας, A.A. Αρχιτεκτονική Σχολή Λονδίνου, Shenzhen Πανεπιστήμιο Κίνας, κ.α. Έχει εκπροσωπήσει το ΤΕΕ σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, για την Κλιματική Αλλαγή, για επαγγελματικά, επιστημονικά θέματα, εργασιακά θέματα (ILO – παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας), καθώς και για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικές και Διεθνείς εκδόσεις μελέτες του, παρουσιάζοντας θέματα, που αφορούν έργα της μελετητικής του εταιρείας «ΣΥΝΘΕΣΗ & ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – Γ. Αλμπάνης – Ν. Φιντικάκης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες – Σύμβουλοι Μηχανικοί» (www.syntres.gr). Ειδικότερα έχουν δημοσιευτεί στον Ελληνικό και Διεθνή τύπο βραβευμένες μελέτες του, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας με ήπιες μορφές (Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική), τη πολιτιστική κληρονομιά (Αρχαιολογικοί χώροι – επεμβάσεις σε παραδοσιακά κτίρια και οικισμούς), τις εγκαταστάσεις Τουρισμού, Αναψυχής και Αθλητισμού, τη Βιοπεριβαλλοντική Χωροταξία και Πολεοδομία κ.α. Επίσης, έχει συμμετάσχει, ως μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς Ελληνικούς και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.
Σχετικά Άρθρα
- O ρόλος της Αρχιτεκτονικής στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης
- Ευρωπαϊκή Ένωση: τα βραβεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής για το 2024
- Νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής
- Architecture Master Prize: υποβολή προτάσεων για διεθνές βραβείο
- Στην Αθήνα το διεθνές συνέδριο αυτοκινητόδρομων με διόδια
- Ωδείο Αθηνών: διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών