ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη* Ο Διεθνής Οργανισμός για την Ενέργεια (IEA) στην έκθεση Ιουλίου 2022 αποτιμά την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει τις... Οι προβλέψεις της νέας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Του Νίκου Ηλιάδη*

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Ενέργεια (IEA) στην έκθεση Ιουλίου 2022 αποτιμά την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει τις τελευταίες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση, προσφορά και τις εκπομπές έως το 2023, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Ευρώπη.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Ενέργεια εξετάζει το πλήρες φάσμα των ενεργειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την πρόσβαση στην ενέργεια, την διαχείριση της ζήτησης και πολλά ΑΚΟΜΑ. Μέσα από το έργο του, ο Οργανισμός υποστηρίζει πολιτικές που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία, την οικονομική προσιτή πρόσβαση και τη βιωσιμότητα της ενέργειας στις 31 χώρες μέλη του , τις 11 χώρες που συνδέονται με αυτόν σύνδεσης και όχι μόνο.

Η έκθεση Ιουλίου 2022 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, πολλές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν να έχουν τιμές στα ύψη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με αβεβαιότητες τόσο για τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων όσο και για τις οικονομικές προοπτικές. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέλυσε κάθε ελπίδα για πτώση των τιμών της ενέργειας στο εγγύς μέλλον μετά τις ισχυρές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στην Ευρώπη, η κατάσταση οδήγησε σε αυξημένες φιλοδοξίες και ενισχυμένες πολιτικές για την προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία . Αλλά βραχυπρόθεσμα, είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μερική επιστροφή στην καύση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η υποτονική οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειώσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 και το 2023 σε λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε το 2021. Παρά τη μετάβαση από αέριο σε άνθρακα και τη χαμηλή διαθεσιμότητα πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη, η παγκόσμια ηλεκτρική ενέργεια και οι εκπομπές του τομέα ενδέχεται να μειωθούν ελαφρώς το 2022 και το 2023 – αντανακλώντας έναν συνδυασμό επιβράδυνσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και εκτόπισης των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι χώρες του IEA

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Ενέργεια έχει μέλη 31 χώρες που είναι :

Australia,

Austria,

Belgium

Canada,

Czech Republic,

Denmark,

Estonia,

Finland,

France,

Germany,

Greece,

Hungary,

Ireland,

Italy,

Japan,

Korea,

Lithuania,

Luxembourg,

Mexico,

Netherlands,

New Zealand,

Norway,

Poland,

Portugal,

Slovak Republic,

Spain,

Sweden,

Switzerland

Turkey,

United Kingdom,

United States

Οι 11 χώρες που επίσης συνδέονται με τον Διεθνή Οργανισμό για την Ενέργεια είναι:

Argentina,

Brazil,

China,

Egypt,

India,

Indonesia,

Morocco,

Singapore

South Africa,

Thailand,

Ukraine

*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )  τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ ,  τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ,  Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας