Εκτός σχεδίου: δόμηση μαμούθ 30.000 τετραγωνικών σε 2.000 στρέμματα
ΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 1 Απριλίου 2024 Αργύρης
Το υπουργείο Περιβάλλοντος εισάγει στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ για έγκριση project μαμούθ κατασκευής βιλών, συνολικής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων εκτός σχεδίου στο νησί της Αστυπάλαιας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αστυπάλαιας ζητά να μην εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο και αναπτύσσει επιχειρήματα για τη «φέρουσα ικανότητα», τους κανόνες της εκτός σχεδίου δόμησης και την προστασία της φυσιογνωμίας του νησιού.
Ξενοδοχειακός όμιλος έχει δρομολογήσει να υλοποιήσει στην Αστυπάλαια μεγάλη τουριστική επένδυση σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στο Αγριλίδι, έκταση ανάλογη με αυτήν που καταλαμβάνει η πρωτεύουσα του νησιού. Η επενδυτική πρόταση με τη μορφή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου εισάγεται προς έγκριση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ του ΥΠΕΝ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αστυπάλαιας με απόφαση του παρεμβαίνει τονίζοντας:
-«Είμαστε αντίθετοι στην de facto πολεοδόμηση και συνεπώς δόμηση περιοχών εκτός οικισμού αδιακρίτως και με τρόπο που δεν συνάδει με τη μορφολογία των υπαρχόντων οικισμών, οι οποίες στοχεύουν σε κάποιο είδος Real Estate, σε έκταση ακόμα μεγαλύτερη από τους δύο πιο εκτεταμένους ήδη οικισμούς της Αστυπάλαιας όπως το Λιβάδι και η Ανάληψη- Μαλτεζάνα (!!!)».
-«Για την εκτός οικισμού δόμηση δε, να γίνεται χρήση των όσων προβλέπει το προεδρικό Διάταγμα της 17/05/2002 Φεκ 402Δ (μέγιστη δόμηση 1500 τετραγωνικά μέτρα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ)» ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο και σημειώνει ότι «ως δήμος βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία εκπόνησης του τοπικού πολεοδομικού Σχεδίου της Αστυπάλαιας και προχωρούμε στην μελέτη ‘’φέρουσας ικανότητας’’ νήσου Αστυπάλαιας σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να εισφέρουμε την παραπάνω, στην υπό εξέλιξη μελέτη του πολεοδομικού σχεδιασμού του νησιού μας».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αστυπάλαιας αποστέλλεται προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και κοινοποιείται προς το Γραφείο Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τους Βουλευτές νομού Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Δημάρχους.
Ειδικότερα το Ψήφισμα, που υπογράφει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας και αποστέλλεται στο ΥΠΕΝ προς τους , υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκυλακάκη Θόδωρο, υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ταγαρά Νικόλαο, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Μπακογιάννη Ευθύμιο, Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού Παπαθανασίου Ευαγγελία, Γραμματέα ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ Κασάπη Χρυσούλα έχει ως εξής:
Απόφαση-Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αστυπάλαιας υπ’αριθμ. 41 την 24/03/2024
-«Το νησί της Αστυπάλαιας είναι ένα από τα νησιά εκείνα όπου προωθούνται δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμου τουρισμού και κυκλικής οικονομίας που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αναπαράγοντας το υπάρχον μοντέλο δόμησης των οικισμών του και οι οποίες προβάλλονται παγκόσμια από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ( Αστυπάλαια- Έξυπνο- Βιώσιμο νησί ASSI).
Είμαστε υπέρ των όποιων επενδυτικών προγραμμάτων, τα οποία εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους για τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες πρόκειται να γίνουν σε περιοχές εντός οικισμών και κυρίως σε μη ανεπτυγμένους οικισμούς του νησιού (Ανάληψη, Έξω Βαθύ, Μέσα Βαθύ) ή στην αναβίωση εγκαταλειμμένων οικιστικών συνόλων. Για την εκτός οικισμού δόμηση δε, να γίνεται χρήση των όσων προβλέπει το προεδρικό Διάταγμα της 17/05/2002 Φεκ 402Δ (μέγιστη δόμηση 1500 τετραγωνικά μέτρα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ).
Είμαστε αντίθετοι στην de facto πολεοδόμηση και συνεπώς δόμηση περιοχών εκτός οικισμού αδιακρίτως και με τρόπο που δεν συνάδει με τη μορφολογία των υπαρχόντων οικισμών, οι οποίες στοχεύουν σε κάποιο είδος Real Estate, σε έκταση ακόμα μεγαλύτερη από τους δύο πιο εκτεταμένους ήδη οικισμούς της Αστυπάλαιας όπως το Λιβάδι και η Ανάληψη- Μαλτεζάνα (!!!) διασπώντας τον ενιαίο υπαίθριο χώρο του νησιού.
Επίσης, ως δήμος βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία εκπόνησης του τοπικού πολεοδομικού Σχεδίου της Αστυπάλαιας από μελετητικό γραφείο βάση της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΓΡΥΦΧΑΠ/121492/1903 (ΦΕΚ 6046 Δ 20/12/2021) και προχωρούμε στην μελέτη ‘’φέρουσας ικανότητας’’ νήσου Αστυπάλαιας σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να εισφέρουμε την παραπάνω, στην υπό εξέλιξη μελέτη του πολεοδομικού σχεδιασμού του νησιού μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ του δήμου Αστυπάλαιας:
1.Εκφράζει την έκπληξη του για την υποβολή ενός τόσο μεγάλου project κατασκευής βιλών, συνολικής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων εκτός σχεδίου, με το ενδεχόμενο σοβαρής αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας, χωρίς να έχει λάβει καμία γνώση ο δήμος της Αστυπάλαιας.
2.Θεωρεί ότι δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η οποία θα εγκρίνει Στρατηγικές επενδύσεις ή όποιας άλλης μορφής, επένδυση δεσμεύοντας ουσιαστικά την υπό εκπόνηση μελέτη Πολεοδομικού Σχεδιασμού ώστε ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΦΘΕΙ Σ’ΑΥΤΗΝ, ως ήδη εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.
Αγαπητέ κε. γεν. γραμματέα και πρόεδρε του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και αγαπητά μέλη του Συμβουλίου, πιθανώς να μην προβλέπεται η λήψη σύμφωνης γνώμης ή έστω γνώμης του εκάστοτε δήμου (αν και θα έπρεπε) ιδιαίτερα για τόσο μεγάλα σχέδια που καθορίζουν το μέλλον ενός τόπου.
Παρόλα αυτά σας παρακαλούμε βάση των επιχειρημάτων που παραθέσαμε να μην εγκρίνετε σε αυτήν τη φάση κανένα επενδυτικό σχέδιο, που καθορίζει το μέλλον της Αστυπάλαιας με τρόπο μη βιώσιμο, ακολουθώντας αποτυχημένα μοντέλα που όλοι κατακρίνουμε.
Σε κάθε περίπτωση σας ζητούμε να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου σας ώστε να εξηγήσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας,
Κομηνέας Νικόλαος»
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: δεν κλείδωσε η τουριστική επένδυση μαμούθ στην Αστυπάλαια
- Εκτός σχεδίου: κάτω από τον πήχη του ΥΠΕΝ, η επένδυση μαμούθ της Αστυπάλαιας
- «Μικρά οικόπεδα»: ποιες ιδιοκτησίες έχουν ήδη χάσει το δικαίωμα δόμησης
- Αστυπάλαια: στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η κατασκευή υβριδικού σταθμού ΑΠΕ
- ΥΠΕΝ: θετικό για παράταση δόμησης στα εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα
- ΣΕΠΟΧ: παράθυρο για εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω των νέων ΕΠΣ