ecopress
Σε κοινό μέτωπο οι συλλογικοί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2023, ζητώντας να... Ελεύθεροι επαγγελματίες: πανελλαδική κινητοποίηση για φορολογικό νομοσχέδιο

Σε κοινό μέτωπο οι συλλογικοί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2023, ζητώντας να αποσυρθούν οι οριζόντιες ρυθμίσεις τεκμαρτής φορολόγησης τους, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οργανώνονται συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα κέντρα πόλεων της Περιφέρειας.

Στην Αθήνα  οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος και στη Βουλή, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι μηχανικοί συγκεντρώνονται  στις 12:00 το μεσημέρι, στην είσοδο της Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, όπως ανακοινώνει η ΔΕ ΤΕΕ.

Προσυγκεντρώσεις την ίδια ώρα οργανώνουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς στην πλατεία Κοραή και πλατεία Κλαυθμώνος.

Συμμετοχές  

Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος οι ακόλουθοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς:

Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών,

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ),

Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,

Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και άλλοι φορείς.

Συνέντευξη Τύπου ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών- Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων, για τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε, για να αντιδράσουν οι φορείς αποφάσισαν την διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους, τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 13:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τον συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, και τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας και την αποστολή τους στον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση δείχνει σαν να αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Επιπλέον, είναι σαν να αγνοεί τα στοιχεία που ήδη διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τονίστηκε στη συνέντευξη.

Επιπλέονυπογραμμίστηκε ότι, η κυβέρνηση «δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων».

 Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν μεταξύ άλλων τα εξής:

«- Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

– Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.

Σημειώθηκε δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Το τελευταίο, έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα όχι με βάση το δικό τους εισόδημά αλλά το εισόδημα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.

– Διαχωρισμός ΑΦΜ: Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ζητούν εδώ και χρόνια, τον διαχωρισμό του ΑΦΜ της επιχειρηματικής οντότητας, από εκείνον του φυσικού προσώπου. Αυτό, θα αποτελούσε ένα γενναίο βήμα για τον απεγκλωβισμό των νοικοκυριών και την αποφυγή της πτώχευσης ολόκληρων οικογενειών, που ακολουθούν τις δεσμεύσεις της επιχείρησης και την πορεία της στην πτώχευση, ή στην καλύτερη περίπτωση σε μόνιμα χρέη.

– Η κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρείες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Στη συνέντευξη η οποία δόθηκε στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συμμετείχαν οι φορείς:

– Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος

– Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

– Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

– Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

– Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

– Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

– Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

– Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

– Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

– Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Επιμελητών Ελλάδας

– Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

– Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ανακοίνωση για το φορολογικό νομοσχέδιο εξέδωσε η Δ.Ε. του ΤΕΕ, στην οποία τονίζονται τα εξής:

«Τo νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 – 14.196 ευρώ και έρχεται σε συνέχεια των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, βάζει για άλλη μία φορά στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά τους αδύναμους, επιλέγοντας ένα αναχρονιστικό-οριζόντιο μέτρο φορολόγησης, που αφήνει ανέγγιχτα τα μεγάλα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, δεν εισάγεται κανένας εξειδικευμένος μηχανισμός αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ειδικότερα σε μία εποχή που υπάρχουν κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Μάλιστα, για τον υπολογισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος το υπουργείο δεν υπολογίζει σε αντιστοιχία τον καθαρό φορολογητέο μισθό αλλά τον μικτό μισθό, συνυπολογίζοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών αλλά αρνείται το ίδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

H συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπιση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, καθώς διακατέχεται από κοντόφθαλμη λογική και δεν προτείνει εις βάθος μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ειδικά στον χώρο των μηχανικών είναι αξιοσημείωτο ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το υπαρκτό γεγονός των μεγάλων αυξομειώσεων στα έσοδα ανά χρονιά, ανάλογα με την πρόοδο και τιμολόγηση μελετών και έργων που έχουν αναληφθεί κλπ.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που στους ελεύθερους επαγγελματίες:

Δεν υπάρχει αφορολόγητο

Παραμένει η προκαταβολή φόρου

Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση του.

Αντί λοιπόν να προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

Η μείωση του ΦΠΑ

Η εφαρμογή αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο εξορθολογισμός του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αφού πλέον δεν βρισκόμαστε σε περιβάλλον μηδενικού ή πολύ μικρού πληθωρισμού

H φορολόγηση στα μεγάλα εισοδήματα  με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με αποτελεσματικά μέσα, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία (παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναβάθμιση ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ) και δίνοντας κίνητρα για τον περιορισμό αυτής

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Κατάργηση προκαταβολής φόρου

Μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου απασχόλησης των ελεύθερων επαγγελματιών με το περίφημο καθεστώς «μπλοκάκι» μέσω ελέγχων στους εργοδότες

προωθείται μία καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική με έντονα στοιχεία κοινωνικού αυτοματισμού εναντίων – μεταξύ άλλων – και των μηχανικών. Την ίδια ώρα που οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά παραδοχή ότι το υπουργείο δεν θέλει ή δεν μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ  αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για περαιτέρω δράση και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις με τους υπόλοιπους φορείς και τα επιμελητήρια».

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, που θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικά, αύριο Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή.

Στην Αθήνα η Συγκέντρωση έχει οριστεί στις 12:00 στην Παλαιά Βουλή και στις 13:00 θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας