Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι κατηγορηματική ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί. Στο μεταξύ με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούν την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων αυτοαπασχολουμένων τουλάχιστον για το επόμενο έτος 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως το 30% των μη μισθωτών δεν μπορεί καν να πληρώσει τις σημερινές υποχρεώσεις του.
O διογκωμένος πληθωρισμός δεν εξαντλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά επιβαρύνει και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα δουν ασφαλιστικές εισφορές τους να αυξάνονται ακολουθώντας τη διακύμανση του τιμαρίθμου.
Η αντίδραση των φορέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών
Όπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή των επιστημονικών φορέων, κατά την εισαγωγή της ρύθμισης του άρθρου 39 παρ. 6 ν. 4387/16, που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ. από 1.1.2023, δεν είχε ληφθεί υπόψη η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική οικονομία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν που καθιστούν την εφαρμογή της καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και δη για τους νεότερους από αυτούς.
Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό 10-12% η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Χώρα αλλά και η Ευρώπη γενικότερα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίων αλλά και στη κρίση στη διετή μέχρι σήμερα πανδημία του Covid-19 καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω ρύθμισης τουλάχιστον για το 2023.
Εξάλλου, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Την Κοινή Επιστολή υπογράφουν: η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Οι νέες αυξήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων εφόσον όπως αναμένεται ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ, ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς το ύψος των εισφορών σε περίπτωση αύξησής τους κατά 9% διαμορφώνεται ως εξής:
Για την 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα φτάσει τα 228,9 ευρώ.
Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ θα φτάσει τα 274,68 ευρώ.
Για την 3η κατηγορία από 302 ευρώ θα φτάσει τα 329,18 ευρώ.
Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ θα φτάσει τα 395,67 ευρώ.
Για την 5η κατηγορία από 435 ευρώ θα φτάσει τα 474,15 ευρώ.
Για την 6η κατηγορία από 566 ευρώ θα φτάσει τα 616,94 ευρώ.
Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη, από 126 σήμερα μετά από τυχόν αύξηση θα φτάσει τα 137,34 ευρώ.
Στην επικουρική ασφάλιση:
Για την 1η κατηγορία από 39 ευρώ θα φτάσει τα 42,51 ευρώ.
Για την 2η κατηγορία από 47 ευρώ θα φτάσει τα 51,23 ευρώ.
Για την 3η κατηγορία από 56 ευρώ θα φτάσει τα 61 ευρώ.
Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για εφάπαξ:
Για την 1η κατηγορία από 26 ευρώ θα φτάσει τα 28,34 ευρώ.
Για την 2η κατηγορία από 31 ευρώ θα φτάσει τα 33,79 ευρώ.
Για την 3η κατηγορία από 37 ευρώ θα φτάσει τα 40,33 ευρώ.
Τι λέει το υπουργείο Εργασίας
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν για τους εξής λόγους:
-« Το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ενταγμένο στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, που σήμερα αντιστοιχεί σε 210 ευρώ. Αν ο πληθωρισμός κλείσει στο 9%, από το νέο έτος το ποσό θα αυξηθεί στα 228,9 ευρώ. Μια αύξηση 18,9 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, δεν είναι υπερβολικό ποσό ώστε να επιβαρύνει υπέρμετρα τους επαγγελματίες».
-«Η ασφαλιστική εισφορά για τους μισθωτούς, η οποία επιβαρύνει τους εργοδότες, είναι κατά 20% υψηλότερη από την εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν μάλιστα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ από την 1η Μαΐου 2023, η παρακράτηση για τους μισθωτούς θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα εντείνει την ανισότητα. Αν κρατηθούν χαμηλά οι εισφορές, οι επαγγελματίες θα λάβουν αισθητά μικρότερη σύνταξη».
Υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2023 1,4 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις έξι, την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν.
Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως ηλεκτρονικά στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά δεν αποκλείεται προκειμένω να καθυστερήσει έως ότου «κλειδώσει» ο πληθωρισμός του 2022.
Αν δεν υποβάλουν νέα αίτηση-δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας, θα παραμείνουν στην κατηγορία στην οποία είχαν ενταχθεί για το έτος 2022.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ασφαλιστικά θέματα, όπως καταγράφεται η απόψη τους σε δημοσιεύματα του Τύπου, όσοι παραμείνουν στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης πρέπει να περιμένουν σύνταξη υψηλότερη από 440 ευρώ. Για να προσδοκούν μια αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να διανύσουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και να ενταχθούν στην ασφαλιστική κατηγορία που αντιστοιχεί σε εισφορά 302 ευρώ για σύνταξη και υγεία.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που έχει διανύσει 30 χρόνια ασφάλισης στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να περιμένει σύνταξη ύψους 1.085 ευρώ.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι αξίζει τον κόπο να ενταχθεί κανείς στην τρίτη ή και σε υψηλότερη κατηγορία αν τον χωρίζουν από τη σύνταξη τουλάχιστον 10 έτη.
Συγκεκριμένα, αν παραμείνει στην 6η ασφαλιστική κατηγορία αντί της δεύτερης για 10 χρόνια, η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 365 ευρώ τον μήνα. Η επιλογή ανώτερης κατηγορίας για μικρό χρονικό διάστημα δεν οδηγεί σε αισθητή διαφορά στη σύνταξη. Για παράδειγμα, αν ενταχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία για δύο έτη δεν θα κερδίσει πάνω από 20 ευρώ στη σύνταξη.
Η επιστολή των επιστημονικών φορέων
Η επιστολή των επιστημονικών φορέων προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ, όπως γνωρίζετε με βάση την πρόβλεψη του άρθρου 39 παρ. 6 ν. 4387/16 από 1.1.2023 προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών μας στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ.
Προφανώς ο ιστορικός νομοθέτης της άνω διατάξεως δεν ηδύνατο να προβλέψει την απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική οικονομία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν που καθιστούν την εφαρμογή της άνω ρύθμισης καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και δη για τους νεότερους από αυτούς.
Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό 10-12% η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Χώρα αλλά και η Ευρώπη γενικότερα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίων αλλά και στη κρίση στη διετή μέχρι σήμερα πανδημία του Covid-19 καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω ρύθμισης τουλάχιστον για το επόμενο έτος (2023).
Περαιτέρω στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Μετά ταύτα σας ζητούμε να προβείτε στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την επίλυση του άνω μείζονος σημασίας ζητήματος που απασχολεί πολύ σοβαρά όλους τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες μέλη των φορέων μας.
Μετά τιμής
Οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων
Γεώργιος Στασινός
Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Δημήτρης Κ. Βερβεσός
Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Κωνσταντίνος Κόλλιας
Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Αθανάσιος Δεβλιώτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Σπυρίδων Μάμαλης
Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Γεώργιος Ρούσκας
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Νικόλαος Γιάννης
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
Αθηνά Τραχήλη
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Σχετικά Άρθρα
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για το 2023
- ΓΣΕΒΕΕ: παρέμβαση για ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: η απόφαση για την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
- e-ΕΦΚΑ: ανάρτηση ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών μη Μισθωτών
- Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για 1,3 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2025