ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καταρτίζουν σχέδιο ελέγχων για την ερχόμενη χρονιά. Που θα επικεντρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι... Ελεύθεροι επαγγελματίες: το σχέδιο φορολογικών ελέγχων

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καταρτίζουν σχέδιο ελέγχων για την ερχόμενη χρονιά. Που θα επικεντρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των διασταυρώσεων. Η επέκταση της χρήσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και οι νέες μέθοδοι αναζήτησης αδήλωτων εισοδημάτων για την επιβολή φόρων και προστίμων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα προβλέπει την πραγματοποίηση εκτεταμένων και εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων σε ατομικές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιπτώσεις, που θα διαπιστωθεί ότι έχουν υιοθετήσει διάφορες μεθόδους, οι οποίες είτε μηδενίζουν είτε και μειώνουν σημαντικά το ύψος των τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, όπως προσδιορίζονται από το νέο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Οι στοχεύσεις

Ειδικότερα, στόχος θα είναι να εντοπιστούν και καταγραφούν:

1.Οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε διακοπή δραστηριότητας

Θα καταγραφούν, δηλαδή, όσοι αυτοαπασχολούμενοι μετά τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας:

→ Έπαψαν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δε βγήκαν στη σύνταξη, δημιουργώντας υπόνοιες ότι πέρασαν στην “μαύρη” εργασία.

→ Ίδρυσαν προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) με συμμετοχή των ιδίων και στενών συγγενικών τους προσώπων και με ίδια ή παρεμφερή κατηγορία δραστηριότητας, ώστε να περάσουν το σκόπελο του νέου τεκμαρτού συστήματος, υπαγόμενοι αυτόματα και πάλι στο σύστημα φορολόγησης με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, σύστημα που θα τους επιτρέπει να δηλώνουν ακόμη και ζημιές και να μην πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος.

Προχώρησαν στην ίδρυση άλλων ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό να μηδενίσουν τα έτη λειτουργίας τους, να εμφανιστούν ως νέοι αυτοαπασχολούμενοι και να πάρουν πλήρη απαλλαγή από τη φορολόγηση με το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Ίδρυσαν άλλες ατομικές επιχειρήσεις με βάζοντας ως ιδιοκτήτες αναπήρους ή πολυτέκνους, ώστε οι δραστηριότητές τους να φορολογηθούν για το 50% του τεκμαρτού εισοδήματος, ή στα ονόματα αναπήρων με ποσοστό  80% και άνω, για να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολόγηση με το νέο σύστημα.

2.Οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε μείωση του κόστους μισθοδοσίας

Στο στόχαστρο θα μπουν οι αυτοαπασχολούμενοι που μείωσαν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας τους, είτε απολύοντας εργαζομένους, είτε περικόπτοντας τις αποδοχές των υπαλλήλων τους, είτε αλλάζοντας το καθεστώς απασχόλησης από πλήρη σε μερική, είτε υιοθέτησαν άλλες μεθοδεύσεις “κουρέματος” της μισθολογικής τους δαπάνης, έτσι ώστε να μειώσουν σημαντικά τα ποσά των τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων που τους προσδιορίζει το νέο σύστημα, το οποίο λαμβάνει υπόψη το ύψος της μισθοδοσίας του προσωπικού.

3.Οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε μείωση του τζίρου

Στην καταγραφή και στο έλεγχο θα μπουν και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μείωσαν σημαντικά το ύψος του τζίρου τους προκειμένου να μην υπερβούν το μέσο όρο του ΚΑΔ της κύριας δραστηριότητάς τους και να αποφύγουν την προσαύξηση του τεκμαρτού τους εισοδήματος.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των διασταυρώσεων

Στην συνέχεια, η Α.Α.Δ.Ε. θα συλλέξει στοιχεία και για τις ατομικές επιχειρήσεις, που:

→ Η ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια του 2024, σε όσες επιχειρήσεις θα εμφανίζουν (μέσω των υποβολών που θα κάνουν στην πλατφόρμα myData) σημαντικά χαμηλότερα ποσά ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών,  γεγονός που θα δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι αποφεύγουν την έκδοση φορολογικών στοιχείων, για να χαμηλώσουν το ύψος των δηλούμενων καθαρών εισοδημάτων τους στα επίπεδα ή και κάτω από αυτά των τεκμαρτών για να γλιτώσουν φόρους εισοδήματος, θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους. Επομένως, η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι σημαντικός παράγοντας.

→ Επίσης, με τις δηλώσεις του 2024 (φορολογικό έτος 2023), όσοι επαγγελματίες θα έχουν δηλώσει εισοδήματα σημαντικά υψηλότερα από τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων, που θα τους έχει προσδιορίσει το νέο σύστημα, θα είναι υποψήφιοι προς έλεγχο και αυτοί.

Η επέκταση της χρήσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου

Πλέον, στους φορολογικούς ελέγχους υπάρχει έντονα και η αξιοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Οι πέντε τεχνικές ελέγχου

Οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, που προβλέπονται και από την ελληνική φορολογική νομοθεσία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης είναι:

  • Η Τεχνική Ανάλυσης Ρευστότητας του Φορολογούμενου (Source and Application of Funds Method)
  • H τεχνική της Καθαρής Θέσης του Φορολογούμενου (Net Worth Method)
  • Η Τεχνική του Ύψους των Τραπεζικών Καταθέσεων και των Δαπανών σε Μετρητά (Bank Deposits and Cash Expenditure Method)
  • Η Τεχνική της Αρχής των Αναλογιών (Mark-Up Method)
  • Η Τεχνική της Σχέσης της Τιμής Πώλησης προς τον Συνολικό Όγκο Κύκλου Εργασιών (Unit and Volume Method)

Αναζήτηση αδήλωτων εισοδημάτων και η επιβολή φόρων και προστίμων

Με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μία από τις αλλαγές είναι και η επέκτασή τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Στόχος της επέκτασης είναι η αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και η επιβολή φόρων και προστίμων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Οι έμμεσες τεχνικές, που βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογουμένου επεκτείνονται πλέον για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Η πλατφόρμα myData

Βέβαια, ως προς το θέμα της πλατφόρμας myData, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα. Ακόμα δεν είναι έτοιμη. Θα πρέπει το  υπουργείο οικονομικών να επανεξεταστεί το θέμα των προστίμων myData. Δεν θα πρέπει να επιβληθεί κανένα πρόστιμο στις επιχειρήσεις, μέχρις ότου, να τακτοποιηθεί και η πραγματική λεπτομέρεια και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Κοινή λογική χρειάζεται, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

Ως προς το θέμα της αξιοποίησης των τεχνολογιών  είμαστε πάντα θετικοί. Οι εποχές αλλάζουν και εννοείται και η χρήση της τεχνολογίας έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Βέβαια εδώ υπάρχει μία αντίφαση. Από τη μία, μιλάμε για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και από την άλλη, το κράτος νομοθετεί πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών.

Αντίθετα αποτελέσματα;

Τέλος, έχουμε επισημάνει, ότι υπάρχει περίπτωση με την επιλογή του νέου τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού, κάποιοι θα μπουν σε “δεύτερες σκέψεις” για να μειώσουν τα έσοδα, κοντά σε αυτό που πλέον θέλει το κράτος. Μήπως έτσι το υπουργείο Οικονομικών πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα;

Το υπουργείο οικονομικών, διατείνεται, ότι θα μπορέσει να  ελέγξει αυτές τις “δεύτερες” σκέψεις όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω με διασταυρώσεις και ελέγχους. “Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν”!

Τα συμπεράσματα δικά σας…

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας