“Η αποκατάσταση της κανονικότητας του ΣΠΜΕ αποτελεί πρωταρχικό καθήκον μας” αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη “Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί” (ΕλΕΜ) σημειώνοντας ότι “η ΕλΕΜ πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες και δράσεις για να υπηρετήσει ο Σύλλογος τις ανάγκες, τα αιτήματα και τα δικαιώματα όλων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών της χώρας και την ανασύσταση του ΣΠΜΕ, με γνώμονα την προσφορά υπηρεσιών στους χώρους των μηχανικών και την κοινωνία”.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΕλΕΜ με τίτλο: “Η αποκατάσταση της κανονικότητας του ΣΠΜΕ αποτελεί πρωταρχικό καθήκον μας”, αναφέρονται τα ακόλουθα:
-“Μετά από μια επταετία –συμπτωματικά άκρως συμβολικό το χρονικό διάστημα (!)- αντιθεσμικής και αντικαταστατικής λειτουργίας, με αποκορύφωμα τις πρωτοφανείς πρακτικές και διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, η αποκατάσταση της κανονικότητας του ΣΠΜΕ αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για το Σύλλογο μας, για ολόκληρο το σώμα των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών της Χώρας μας και τον καθένα μας ξεχωριστά ως επιστήμονα, επαγγελματία και υπεύθυνο πολίτη.
Η ΕλΕΜ παίρνει την πρωτοβουλία και την ευθύνη να καταγράψει τα προβλήματα, να θέσει τα ερωτήματα και να καταθέσει προτάσεις για τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του ΣΠΜΕ, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενημέρωσης, προβληματισμού, διαλόγου, συνθέσεων και των αναγκαίων δράσεων, ως αναγκαία και αναπόδραστη προϋπόθεση οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί της χώρας, που σηκώνουν εντός και εκτός των τειχών της χώρας το βάρος των έργων, της τεχνολογικής καινοτομίας και της ανάπτυξης, να έχουν έναν συλλογικό φορέα αντάξιο του επαγγελματικού και επιστημονικού ρόλου τους αλλά και έναν ισχυρό ΣΠΜΕ, για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση των θεσμικών, οικονομικών και των άλλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν στην άσκηση του έργου τους.
Δυστυχώς εδώ και μια δεκαετία, ο ΣΠΜΕ δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του και δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες των μελών του. Με μοναδική εξαίρεση την υπεράσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων δεν έχει τίποτα άλλο ουσιαστικό να επιδείξει ως Σύλλογος. Ούτε στήριξη των συναδέλφων στα σχετικά με τον κλάδο καθημερινά τους προβλήματα (υποβαθμισμένες αμοιβές, ανασφαλής νομοθεσία, κανονισμοί, ευθύνες και τόσα άλλα) ούτε συμμετοχή ως Σύλλογος σε δράσεις, όπως συνεργασία με φορείς για την πρόληψη/αντιμετώπιση επικείμενων καταστροφών (σεισμών, πλημμυρών, οδική ασφάλεια κλπ). Και γενικότερα δράσεις και πρωτοβουλίες ουσιαστικής συμμετοχής και ανάδειξης του επιστημονικού και επαγγελματικού ρόλου μας.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι ο τρόπος διοίκησης του αμέσως προηγούμενου Δ.Σ του ΣΠΜΕ, κατέληξε σε δυσβάστακτο οικονομικό χρέος, πράγμα που υπήρξε η αφετηρία μιας κακοδαιμονίας αλλά και δικαιολογία διαιώνισης της. Ακόμα όμως κι όταν το θέμα αντιμετωπίστηκε αποκλειστικά με τις επιχορηγήσεις του ΤΕΕ, δεν υπήρξε καμία βελτίωση, και συνεχίστηκε η υπονόμευση της συλλογικής και καταστατικής λειτουργίας του ΣΠΜΕ, διολισθαίνοντα στο σύστημα της «ενός ανδρός αρχής».
Τα πραγματικά δεδομένα, που όλοι μας γνωρίζουμε και είναι πια ώρα ευθύνης, να τα αξιολογήσουμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να τα διορθώσουμε είναι:
-Ειδικά τα τελευταία 7 χρόνια, με ευθύνη του διασυλλογικού προεδρείου του, ο τρόπος λειτουργίας του ΣΠΜΕ υπήρξε τελείως προβληματικός.
-Το καταστατικό παραβιαζόταν συστηματικά, οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν αραιές, με συμμετοχή το πολύ 8-9 μελών, (υπήρξαν αρκετά μέλη που δεν εμφανίστηκαν ποτέ!)
-Δεν τηρείτο βιβλίο πρακτικών Δ.Σ., δεν υπήρχε βιβλίο πρωτοκόλλου.
-Δεν λειτούργησαν τα γραφεία του ΣΠΜΕ (τα πράγματα είναι ακόμα σε κούτες…!)
-Η επικοινωνία οποιουδήποτε γινόταν μόνο μέσω του προέδρου (email ή τηλέφωνο)
-Προτάσεις των μελών του ΔΣ παρότι στέλνονταν -αναγκαστικά- με email (πχ για δράσεις, παρεμβάσεις σχετικές με τη νομοθεσία), δεν συζητήθηκαν ποτέ.
-Δεν υπήρχε δυνατότητα εγγραφής νέων μελών ή εξόφλησης των εισφορών των μελών, καθόσον το ηλεκτρονικό μητρώο παραδόθηκε από τον ανάδοχο ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές με προβλήματα που δεν δημοσιοποιήθηκαν για να διευκολυνθούν τα μέλη (λάθος επώνυμα, ταυτότητες με λατινικούς χαρακτήρες, λάθος ημερομηνίες γέννησης), «δοκιμάστηκε» δε τις μέρες των εκλογών, με αρκετά προβλήματα.
-Ακόμα και οι υποχρεωτικές τακτικές ετήσιες Γ.Σ. δεν συγκλήθηκαν, όπως ορίζει το καταστατικό!
-Κατέστη δύσκολη, η απολύτως αναγκαία καταστατική ανασυγκρότηση και επανίδρυση του ΣΠΜΕ (απαιτεί παρουσία τουλάχιστον 1000 μελών). Μπορεί όμως να το πετύχει οποιοσδήποτε συνετέλεσε στην απώλειά της;
Οι πρακτικές και οι διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν στις αρχαιρεσίες του ΣΠΜΕ είναι αποκαλυπτικές και προσβλητικές για όλους μας, πρωτίστως για τους ίδιους τους συντελεστές και πρωταγωνιστές τους.
-Το «υπηρεσιακό», ήδη απολογηθέν στη ΓΣ του 2023 Δ.Σ., έφθασε στο σημείο να παίρνει απόφαση για έγκριση 1500 μελών χωρίς έγκριση εγγραφής, την προηγούμενη ημέρα των εκλογών. Απ’ τα 4000 μέλη, που φαίνεται ότι γράφτηκαν μετά το 2016, οι υπόλοιποι 2500 εγγράφτηκαν στο ΣΠΜΕ με απόφαση ΔΣ. Και τούτο σε μια εποχή, που η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων με το ΤΕΕ είναι τουλάχιστον δεδομένη.Πότε έγινε ουσιαστικός έλεγχος των απαραίτητων δικαιολογητικών (πτυχία κλπ); Επισημαίνεται ότι τυχόν παράλειψη του ουσιαστικού ελέγχου, σε ενδεχόμενες περιπτώσεις εγγραφών μελών, που δεν έχουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα του Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού, θέτει σε διακινδύνευση ακόμη και τα κεκτημένα επαγγελματικά μας δικαιώματα, δημιουργώντας «νομικό προηγούμενο» στο πλαίσιο δήθεν της «ισότητας», για όποιον θελήσει στο μέλλον να εκμεταλλευτεί τυχόν παράτυπες εγγραφές.
-Στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ, την ευθύνη λειτουργίας της οποίας είχε ο απερχόμενος πρόεδρος, δεν παρουσιάστηκαν εγκαίρως και με πληρότητα όπως έπρεπε, οι ενημερώσεις των μελών για τις εκλογές.
-Σημειώθηκαν πάρα πολλά προβλήματα στην «ανάκτηση» λογαριασμών των μελών, διαδικασία απαραίτητη για την εξόφληση των υποτυπωδών συνδρομών (6.0€ συνολικά, με διαγραφή οποιουδήποτε παλαιότερου χρέους).
-Η εκλογική διαδικασία συνοδεύτηκε από πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες, αφού μετά από 2 αναβολές για «συμβολή του ΤΕΕ», τίποτα και πάλι δεν ήταν έτοιμο.
Υπάρχουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα για την εκλογική διαδικασία, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν από τους υπευθύνους με εντιμότητα και ειλικρίνεια προς ολόκληρο το σώμα των Πολιτικών Μηχανικών, όπως:
-Ψήφισαν μέλη, που γράφτηκαν το τελευταίο δεκαήμερο,παρά τα προβλεπόμενα από το καταστατικό;
-Γιατί τα εκλογικά τμήματα ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) μόλις 1 μέρα πριν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών; Υπήρξαν λάθη σε διευθύνσεις εκλογικών τμημάτων; Και αν ναι γιατί;
-Γιατί οι επιτροπές οριστικοποιήθηκαν την παραμονή των εκλογών, χωρίς δεσμεύεις για τα μέλη τους και χωρίς ατομικές ειδοποιήσεις τους από την ΚΕΦΕ;
-Γιατί τα μέλη της ΚΕΦΕ προσπαθούσαν εναγωνίως να στελεχώσουν τα τμήματα, μετέφεραν και «πακετάριζαν» ψηφοδέλτια και γενικά ασχολήθηκαν όχι με έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, αλλά αναλώθηκαν σε γραμματειακή υποστήριξη των εκλογών;
-Το online ηλεκτρονικό μητρώο του ΣΠΜΕ περιήλθε στη δικαιοδοσία τους; Αν όχι γιατί:
-Γιατί δεν εκδόθηκαν εγκαίρως οδηγίες προς τις εφορευτικές επιτροπές τμημάτων και τους ψηφοφόρους;
-Γιατί τα πρακτικά της ΚΕΦΕ δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ μέχρι πρότινος;
-Τηρήθηκαν παντού οι ώρες της ψηφοφορίας;Υπάρχουν εκλογικά τμήματα που κλείσανε νωρίτερα από τα μέλη των ΕΕ (Μύκονος); Έγινε προσπάθεια να μην λειτουργήσουν κάποια τμήματα (Κάλυμνος, Βέροια);
-Πόσα τμήματα δεν έστειλαν αμέσως μετά την καταμέτρηση ψηφιακά αντίγραφα των καταστάσεων με τις υπογραφές όσων ψήφισαν και των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ; Έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος από την ΚΕΦΕ στις καταστάσεις αυτές, στα τμήματα που καθυστέρησαν την αποστολή;
Από πόσα και ποια τμήματα το εκλογικό υλικό δεν είχε σταλεί στην ΚΕΦΕ 10 μέρες μετά τις εκλογές (ψηφοδέλτια κλπ), παρά τα όσα αναφέρονται στον εκλογικό κανονισμό; Γιατί συνέβη αυτό; Θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος αυτών τουλάχιστον των ψηφοδελτίων από την ΚΕΦΕ;
Επειδή ποτέ δεν έχει γίνει εκκαθάριση του αρχείου από αποβιώσαντες και αποχωρήσαντες, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος ψηφισάντων; Να θυμίσουμε ότι ο ΣΠΜΕ βαρύνεται με υπόθεση νοθείας που, με ευθύνη του τότε Δ.Σ., ποτέ δεν διερευνήθηκε (2012)!
-Γιατί λειτούργησαν τμήματα μόλις για 2 ψηφοφόρους (Λήμνος);
Οι έντιμες και ειλικρινείς απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντούσαν και στο βασικό και ουσιαστικό ερώτημα γιατί στις εκλογές του ΣΠΜΕ ψήφισαν περίπου 5.000 μέλη (ποσοστό συμμετοχής 18,5%), «θριάμβευσε» η αποχή με αντίστοιχο ποσοστό 81,5% και γιατί όσοι ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ των κομματικών παρατάξεων.
Η παράταξη των Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών σε αυτές τις ιδιότυπες και πρωτοφανείς συνθήκες διοργάνωσης και διεξαγωγής των εκλογών του ΣΠΜΕ απλώς κατόρθωσε να διατηρήσει αριθμητικά τη δύναμή της. Με τις ακολουθούμενες πρακτικές και διαδικασίες,αποτέλεσμα των οποίων είναι η αποχή από την εκλογική διαδικασία των πολλών, αξιοπρεπών, μάχιμων και δημιουργικών συναδέλφων Πολιτικών Μηχανικών ασφαλώς η ΕλΕΜ είχε τεχνητούς περιορισμούς στο πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ακριβώς σε αυτούς τους συναδέλφους απευθύνεται, εκπροσωπεί και υπηρετεί.
Σε αυτές τις συνθήκες η ΕλΕΜ πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες και δράσεις για να υπηρετήσει τις ανάγκες, τα αιτήματα και τα δικαιώματα όλων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών της χώρας και την ανασύσταση του ΣΠΜΕ, με γνώμονα την προσφορά υπηρεσιών στους χώρους των μηχανικών και την κοινωνία.
Τώρα πλέον, η αποκατάσταση της κανονικότητας του ΣΠΜΕ αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για το Σύλλογο μας!”
Σχετικά Άρθρα
- Ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί: αντίθετοι σε νέες απεργίες στις ΥΔΟΜ
- ΕλεΜ: κεραυνοί για την υπόθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
- Πολιτικοί μηχανικοί: την Κυριακή στις κάλπες -τα 6 ψηφοδέλτια
- ΕλΕΜ: πρόταση δίκαιης φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών
- Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές του συλλόγου πολιτικών μηχανικών
- Εκλογές ΣΠΜΕ: τι δείχνουν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής κάλπης