ΕΛΕΤΑΕΝ: προβλήματα για αιολικά και «εύκολη λύση» τα φωτοβολταϊκά
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 17 Ιουνίου 2023 Αργύρης
«Γραφειοκρατία, αβεβαιότητες και λαϊκισμός» επισημάνθηκαν από την ΕΛΕΤΑΕΝ στην ετήσια εκδήλωση της για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, ως προβλήματα και προκλήσεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και ότι τα προβλήματα αυτά έστρεψαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική κοινότητα προς την «εύκολη λύση» των φωτοβολταϊκών.
450 φίλοι της Αιολικής Ενέργειας, επιχειρήσεις και μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ τίμησαν στις 15 ιουνίου 2023, την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας σε μια εκδήλωση, που συγκέντρωσε όλες τις γενιές του αιολικού κλάδου στην Ελλάδα και φιλοξενούμενους από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Καθ. Χάρης Δούκας, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΠΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.
Στροφή στην «εύκολη» λύση των των φωτοβολταϊκών
Κατά την κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος διαπίστωσε ότι πλέον η ιδέα για περισσότερη Αιολική Ενέργεια αναγνωρίζεται από όλες τις τεχνοκρατικές φωνές και πρόσθεσε:
-«Όμως, ενώ δείχνει ότι έχουμε επικρατήσει στο πεδίο των ιδεών, δεν φαίνεται να συμβαίνει πάντα το ίδιο στην πράξη, στο πεδίο, όπου αγωνίζεστε όλοι εσείς καθημερινά για να πραγματοποιηθούν τα αιολικά έργα στα οποία συμμετέχετε. Γραφειοκρατία, αβεβαιότητες και λαϊκισμός είναι μερικές από τις πολλές προκλήσεις. Αλλά οι ευκαιρίες είναι ακόμα περισσότερες. Και όπως δείχνει η αποψινή σας δυναμική παρουσία, είμαστε ένας κλάδος γεμάτος ενέργεια και όρεξη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες».
Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι οι ρυθμοί νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στην χώρα μας καλπάζουν, την στιγμή που τα νέα αιολικά πάρκα αγκομαχούν να πλησιάσουν τα νούμερα των προηγούμενων ετών» και ειδικότερα επισήμανε ότι:
-«Η αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου παραμένει μια πολύπλοκη και ψυχοφθόρα διαδικασία.
-Οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα στα στάδια ανάπτυξης και κατασκευής παραμένουν μεγάλα.
-Ο ηλεκτρικός χώρος για νέα έργα τείνει να εξαφανιστεί ενώ πλέον αυξάνεται διαρκώς ο προβληματισμός για θέματα όπως οι περικοπές ενέργειας.
-Η πρόσφατη απόφαση για τις περικοπές των αιολικών εγείρει θέματα και αδικίες που πρέπει να θεραπευτούν. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η μεγάλη διείσδυση φέρνει μοιραία και περικοπές αλλά, η επιβολή σε σύγχρονα αιολικά πάρκα εκ των προτέρων και κατά προτεραιότητα, οριζόντιων περικοπών δεν είναι ο ορθός τρόπος εφαρμογής αυτών και πρέπει να επανεξεταστεί.
-Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ικανής αποθήκευσης, εκσυχρονισμού του δικτύου διανομής κ.α. υποδομών, οδηγεί σε αύξηση των αβεβαιοτήτων και άρα του κόστους. Σε μια στιγμή μάλιστα που τα κόστη ανάπτυξης και κατασκευής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδέεται και με τις ζημιές που γράφουν οι εταιρείες της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.
-Την ίδια στιγμή, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι ΑΠΕ έχουν συντριπτικά ποσοστά αποδοχής, σε τοπικό επίπεδο επικρατούν οι φωνές του λαϊκισμού και τα fake news. Δύσκολα πλέον βρίσκει κανείς ώριμες αιολικές επενδύσεις που δεν αντιμετωπίζουν άδικες και υποκριτικές προσφυγές στα δικαστήρια» τόνισε ο ίδιος και υπογράσμμισε ότι:
-«Τα ζητήματα αυτά έστρεψαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική κοινότητα προς την (σε εισαγωγικά) «εύκολη λύση» των φωτοβολταϊκών», προσθέτοντας ότι:
-«Αναγκαία και καλοδεχούμενα και τα φωτοβολταϊκά αλλά αυτό το φαινόμενο δημιουργεί πλέον ένα ακόμα κίνδυνο: Αυτόν της ασύμμετρης ανάπτυξης του μίγματος ΑΠΕ με όλα τα δυσμενή αποτελέσματα που αυτό θα εμφανίσει όπως έχουμε αναδείξει σε πρόσφατες μελέτες και εκδηλώσεις μας.
Πολλές λοιπόν οι νέες προκλήσεις που φέρνει μαζί της η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, αρκετά όμως και τα ζητήματα που έρχονται από το παρελθόν και έχουν παραμείνει άλυτα. Δεν είναι ούτε εύκολος ούτε σύντομος ο αγώνας που έχουμε όλοι μπροστά μας».
Ενεργειακή κρίση και ΑΠΕ
Ο κ Λαδακάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην οικονομική στήριξη που προσφέρει η Αιολική Ενέργεια στους καταναλωτές ρεύματος και στη μεγάλη σημασία της για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια αναφέροντας ότι:
-«Συμπληρώνουμε πλέον σχεδόν δύο έτη από την έναρξη μιας από τις σοβαρότερες ενεργειακές κρίσεις που έχει βιώσει η γενιά μας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να ρίχνει βαριά την σκιά του. Αυτές οι διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, σε συνδυασμό με την κρισιμότερη όλων -την κλιματική κρίση- αποκάλυψαν στην κοινωνία, με συνταρακτικό τρόπο την αναγκαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών.
Όχι απλά ως μια συμπληρωματική μορφή ενέργειας, αλλά ως την πλέον σημαντική που τις επόμενες δεκαετίες θα κυριαρχήσει των παραδοσιακών τεχνολογιών για τις οποίες, μοιραία, έρχεται σταδιακά το τέλος. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι Α.Π.Ε. κατέγραψαν ιστορικά υψηλά: η συμμετοχή τους στο μίγμα ηλεκτρισμού ξεπέρασε το 50% ενώ η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη ήταν μόλις το 5%. Και μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών πηγών ΑΠΕ, ουδείς τεχνοκράτης αμφισβητεί τον κυρίαρχο ρόλο της αιολικής ενέργειας».
Οι ομιλητές
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της Αιολικής Ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση, το περιβάλλον, τους καταναλωτές και την οικονομία.
Η κα Σδούκου και ο κ. Αραβώσης, ως Γενικοί Γραμματείς, αναφέρθηκαν στις τομεακές πολιτικές του ΥΠΕΝ που εμπλέκουν την Αιολική Ενέργεια και στη χρησιμότητα του συνεχούς διαλόγου μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και των θεσμικών φορέων της αγοράς όπως είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Ο κ. Δούκας υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη σημασία της ενεργειακής δημοκρατίας και των συμπεριληπτικών πολιτικών και τη συνδυαστικότητα της Αιολικής Ενέργειας με όλες τις τεχνολογίες Α.Π.Ε. και εξοικονόμησης ενέργειας για τους σκοπούς αυτούς.
Ο κ. Γιαρέντης αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και, προς την κατεύθυνση αυτή, επισήμανε το ρόλο του ΔΑΠΕΕΠ στην ομαλή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς.
Ο κ. Μανουσάκης παρουσίασε συνοπτικά τις νέες προκλήσεις για το ηλεκτρικό μας σύστημα και τη στρατηγική του ΑΔΜΗΕ για αυτές, και εξήρε τη συνεργασία που αναπτύσσεται με την ΕΛΕΤΑΕΝ, και γενικά τη αγορά, για την αντιμετώπισή τους.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου καλωσόρισε του προσκεκλημένους και ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία Urban Blades, μέσω της οποίας επιδιώκεται η μετατροπή παλιών και παροπλισμένων πτερυγίων ελληνικών αιολικών πάρκων σε προϊόντα αστικού εξοπλισμού και έπιπλα έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η σχέση της αιολικής ενέργειας με την κυκλική οικονομία. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς δόθηκαν ως δώρα τρία τραπέζια από παλιά πτερύγια ανεμογεννητριών. Ο κ. Παπασταματίου ζήτησε από τις επιχειρήσεις του κλάδου να διαθέτουν στην ΕΛΕΤΑΕΝ παροπλισμένα πτερύγια, προκειμένου η πρωτοβουλία Urban Blades να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΕΤΑΕΝ: τα αιολικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων
- ΕΛΕΤΑΕΝ: όφελος 2,5 δις το 2021 από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά
- Αιολικές επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ το 2021 στην Ελλάδα
- Υπογράφηκε ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Αιολική Ενέργεια
- ΕΛΕΤΑΕΝ: Η αιολική ισχύς έφθασε τα 4.534 MW
- ΕΛΕΤΑΕΝ: ο χάρτης επενδύσεων αιολικής ενέργειας