ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ -«Υπάρχουν σημαντικά σημεία του, στα οποία  ο Κανονισμός Πυροπροστασίας που εκδόθηκε το 2018 πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να προσφέρει ασφάλεια και... ΕΛΙΠΥΚΑ- Συνέντευξη Γ. Κοντούλη:  αλλαγές στο «νέο» Κανονισμό Πυροπροστασίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

-«Υπάρχουν σημαντικά σημεία του, στα οποία  ο Κανονισμός Πυροπροστασίας που εκδόθηκε το 2018 πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να προσφέρει ασφάλεια και προστασία στις κατασκευές και το σημαντικότερο στους ανθρώπους που ζούμε σε αυτές».

Αυτό  τονίζει ο Δρ. Γιάννης Κοντούλη, πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) σε  συνέντευξη του στο ecopress, με την ευκαιρία,  του 1ου Συνεδρίου Πυροπροστασίας Κατασκευών,  που διοργανώνει το ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ.

Το συνέδριο,  που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7-8 Φεβρουαρίου 2020 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, είναι το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και πρώτο στον κλάδο του.

Xρηστικά θέματα για μηχανικούς 

O κ. Γιάννης Κοντούλης αναφέρει τους στόχους της διοργάνωσης, τονίζει ότι ο αποκαλούμενος «νέος» Κανονισμός Πυροπροστασίας, δεν είναι πια νέος» και παρουσιάζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Τονίζει τη σημασία του ελέγχου της εφαρμογής του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σαφέστατα υπάρχει ανυπαρξία ελέγχου της αγοράς σε θέματα πυροπροστασίας» και αναφέρει σημαντικά και χρηστικά για μηχανικούς θέματα του Κανονισμού και των επιπτώσεων στη χρήση και τη νομιμότητα των κτιρίων.

Η Συνέντευξη

Η συνέντευξη  του Δρος  Γιάννη Κοντούλη, Πρόεδρου Δ.Σ. του ΕΛΙΠΥΚΑ έχει ως εξής:

-Ποιος είναι ο σκοπός της διοργάνωσης του 1ου Συνέδριου Πυροπροστασίας Κατασκευών, που διοργανώνει το ΕΛΙΠΥΚΑ, αυτή την εβδομάδα;

-Το 1ο Συνέδριου Πυροπροστασίας Κατασκευών έχει σα σκοπό να εμπλουτιστούν οι γνώσεις όλων των ενδιαφερομένων για την πυροπροστασία των κατασκευών και την προστασία, μέσω αυτών, της ανθρώπινης ζωής. Στους στόχους μας είναι η αλλαγή της οπτικής αλλά και της εν γένει αντιμετώπισης των σύγχρονων πυρασφαλών κατασκευών. Θα παρουσιαστούν λοιπόν πρότυπα σχετικά με την πυροπροστασία, δοκιμές και πιστοποιήσεις, παραδείγματα βέλτιστων -αλλά και κακών-πρακτικών και ανοικτές συζητήσεις και ερωτήσεις τόσο κατά τη διάρκεια των συνόδων του συνεδρίου αλλά και εντός του roundtable, αλλά και σημαντικές πτυχές του Νέου Ελληνικού Κανονισμού Πυροπροστασίας. Το ΕΛΙΠΥΚΑ, με μέλη από τον τεχνικό κόσμο, τα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, τη βιομηχανία αλλά και την Πυροσβεστική, από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, φιλοδοξεί να φέρει μαζί όλους τους ενδιαφερόμενους με σκοπό την αλλαγή για καλύτερες, ποιοτικότερες και ασφαλέστερες ελληνικές κατασκευές.

-Ο πρόσφατος Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του συνεδρίου. Ποια σημεία – άρθρα του πιστεύεται ότι χρήζουν βελτίωσης ή και αλλαγής;

-Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας που εκδόθηκε το 2018, αυτός που τον ονομάζουμε «Νέο» Κανονισμό Πυροπροστασίας, δεν είναι πια νέος. Έχει ήδη ζωή δυο ετών, όταν ο προηγούμενος έφτασε τα 30 χρόνια πριν αναθεωρηθεί. Όταν εκδόθηκε αποτέλεσε τομή σε ένα απαρχαιωμένο κανονισμό και πρόσφερε ένα σύγχρονο πλαίσιο αναφορά. Υπάρχουν όμως σημαντικά σημεία του στα οποία πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να προσφέρει ασφάλεια και προστασία στις κατασκευές και το σημαντικότερο στους ανθρώπους που ζούμε σε αυτές. Από απλά σημεία, όπως η επίσημη θέσπιση άκαυστων ζωνών σε συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης τα οποία δεν προσφέρουν εξασφάλιση από τη φωτιά, έως το σημαντικότατο, τον έλεγχο της εφαρμογής του. Θυμίζω ότι κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχει μηχανισμός για τον έλεγχο της εφαρμογής του. Το ΕΛΙΠΥΚΑ, έχοντας σχέσεις με ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και σημαντική διεθνή εμπειρία από τα μέλη του, έχει υποβάλει προς το Υπουργείο κείμενο με προτάσεις σε όλο το κείμενο του Κανονισμού. Επιπλέον, μέλη του μελετούν προτάσεις για τη δόμηση στις ζώνες μίξης δασών-οικισμών (ένα σημαντικότατο πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα) και τις νεότερες απόψεις για τις απαιτήσεις των χώρων στάθμευσης σε υπόγεια ή πυλωτές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

-Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα, ποιες είναι οι μελλοντικές προκλήσεις;

-Σημερινή, όχι μελλοντική, πρόκληση, είναι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού, αλλά και κινητοποίησης των αρχών για την εφαρμογή του και τον έλεγχο. Το κράτος πρέπει να  θέσει στις προτεραιότητές του την αναθεώρηση του Κανονισμού Πυροπροστασίας σε συγκεκριμένο χρόνο, στα πλαίσια του κυβερνητικού έργου. Ήδη έχουμε συνέχιση μιας πολυνομίας που μπορεί να απλοποιηθεί. Είναι σε ισχύ μέρους του κανονισμού του 1988, υπάρχει ο «νέος» Κανονισμός του 2018, και διευκρινιστική εγκύκλιός του 2019. Όλα αυτά πρέπει να κωδικοποιηθούν άμεσα σε έναν νέο Κανονισμό, που θα έχει λάβει υπόψη και τις προτάσεις του ΕΛΙΠΥΚΑ και το κράτος πρέπει να υποσχεθεί τακτική ενημέρωση του κανονισμού όταν προκύπτουν αλλαγές. Κρίσιμο όμως σημείο είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του Κανονισμού, ο οποίος σήμερα είναι θεσμικά ανύπαρκτος. Δηλαδή σήμερα, για να το κάνουμε απλά κατανοητό, αρκεί η υποβολή μιας μελέτης με τίτλο Μελέτη Πυροπροστασίας, την οποία δε θα διαβάσει κανείς αν στέκει (δεν προβλέπεται από το νόμο, ούτε δειγματοληπτικά), δε θα ελέγξει κανείς αν εφαρμόστηκε (εκτός από το τμήμα της ενεργητικής πυροπροστασίας) – εκτός βέβαια από την περίπτωση που θα υπάρξει κάποιο ατυχές γεγονός και τότε θα υπάρξει εκ των υστέρων έλεγχος, κυριολεκτικά πάνω στις στάχτες του κτιρίου.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει αδυναμία ή και ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου της αγοράς από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ως προς την πυροπροστασία που προσφέρουν τα διάφορα συστήματα δόμησης;

-Σαφέστατα υπάρχει ανυπαρξία ελέγχου της αγοράς σε θέματα πυροπροστασίας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά αυτό δεν προκύπτει από  αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου. Ο έλεγχος είναι δυνατός, εφόσον θεσπιστεί. Ο νομοθέτης πρέπει να ορίσει ποιος θα εκτελεί τέτοιους ελέγχους και σε ποια συχνότητα. Σήμερα, ακόμη και ο εργαστηριακός έλεγχος για υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι σε νηπιακό επίπεδο, δεδομένου ότι βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο σε εργαστήρια του εξωτερικού. Η πρότασή μας είναι πρώτον η θέσπιση δειγματοληπτικού ελέγχου υλικών, συστημάτων, αλλά και ιδιαίτερα των μελετών πυροπροστασίας και της εφαρμογής τους, και δεύτερον η θέσπιση ελληνικού φορέα για τον έλεγχο των υλικών για τις ιδιότητές τους σχετικά με τη φωτιά και των συστημάτων όπου χρησιμοποιούνται αυτά, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Είναι πάντα επιθυμητή η απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ένα ανεξέλεγκτο σύστημα. Η εφαρμογή των νόμων είναι αδύνατη χωρίς δειγματοληπτικό έλεγχο της εφαρμογής τους και χρειαζόμαστε ένα απλό, αλλά αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου.

-Μπορείτε να μας αναφέρετε τα σημαντικά και χρηστικά για μηχανικούς θέματα του Κανονισμού και των επιπτώσεων στη χρήση και τη νομιμότητα των κτιρίων;

-Ο κατάλληλος σχεδιασμός για κάλυψη του Κανονισμού Πυροπροστασίας είναι κρίσιμος, γιατί η δυνατότητα επέμβασης μειώνεται ιδιαίτερα όταν η κατασκευή έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι αυτό του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου, το οποίο είχε προβλήματα στο σχεδιασμό για θέματα πυροπροστασίας. Αυτά τα προβλήματα έγιναν αντιληπτά μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του το 2011 και η διόρθωσή της απαίτησε ένα σημαντικότατο κονδύλιο (μεγαλύτερο από αυτό της κατασκευής) και καθυστέρηση 9 ετών (ενώ ήταν έτοιμο το 2011, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα δοθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2020). Θέματα όπως τα πυροδιαμερίσματα, οι οδεύσεις διαφυγής και οι πιθανές αλλαγές χρήσης (για παράδειγμα που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα, από πολυκατοικία σε ξενοδοχείο), έχουν σαφέστατα επίπτωση στη νομιμότητα, αλλά και στην απαιτούμενη προστασία των κατασκευών από τη φωτιά.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας