ecopress
Στον Πηνειό ποταμό η στάθμη του νερού, έφτασε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στγις 12 το μεσημέρι στα 3,20 μέτρα από 6,4 μέτρα που ήταν... ΕΛΚΕΘΕ: on line ενημέρωση για τη στάθμη νερού των ποταμών Θεσσαλίας

Στον Πηνειό ποταμό η στάθμη του νερού, έφτασε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στγις 12 το μεσημέρι στα 3,20 μέτρα από 6,4 μέτρα που ήταν η μέγιστη τιμή στις 7 Σεπτεμβρίου 2023  τα ξημερώματα. Τις πληροροφορίες για την εξέλιξη της στάθμης νερού των ποταμών της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας αλλά και για τα άλλα ποτάμια της Ελλάδας παρέχει εφαρμογή που είναι έργο ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

«Η ιστοσελίδα του ΕΛΚΕΘΕ (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων) παρέχει on line ενημέρωση για την στάθμη νερού των ποταμών της Θεσσαλίας αλλά και πολλών άλλων στην Ελλάδα. Δεν είναι από τα προφανή αυτονόητα, όπως φαίνεται σήμερα… Φτιάχτηκε σε ανύποπτο χρόνο, για ερευνητικούς λόγους, μέχρι να γίνει απαραίτητο για δραματικούς λόγους» σημειώνει ο Θανάσης Μαχιάς, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Σύμφωνα με τα  στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσλίδα του ΕΛΚΕΘΕ, τα οποία διαρκώς ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι την Τρίτη 12 σεπτεμβρίου 2022 η εικόνα είχε ως εξής:

Συνεχίζεται η πτώση στάθμης στον Πηνειό ποταμό, όπου στη Νομή Τρικάλων έχει φτάσει τα 3.20 m σήμερα (12/09 – 12.00), από 6.4 m που ήταν η μέγιστη τιμή στις 7/9/2023 τα ξημερώματα.

Στην περιοχή λίγο πριν το φράγμα της Γυρτώνης (σταθμός αντλιοστασίου εκτροπής προς Κάρλα), ο Πηνειός έχει φτάσει τα 6.9 m από τα 8.5 m που ήταν η μέγιστη στάθμη στις 8/9/2023 και ώρα 21.00.

Στην έξοδο των Τεμπών (στη γέφυρα ΠΑΘΕ) η πτώση στάθμης ξεκίνησε στις 10/9/2023 και ώρα 12.00 από τα 7.83 m και σήμερα έχει φτάσει στα 7.37 m (με μέση ταχύτητα υποχώρησης της στάθμης 2 cm ανά ώρα περίπου).

Ο χρόνος που έκανε η πλημμυρική αιχμή για να φτάσει από την Νομή Τρικάλων μέχρι το αντλιοστάσιο της Λ. Κάρλας ήταν περίπου 42 ώρες και από εκεί μέχρι την έξοδο των Τεμπών άλλες 40 ώρες.

Στους υπόλοιπους παραποτάμους, η στάθμη έχει επανέλθει σε σχεδόν φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα ο Ενιπέας (κοντά στην συμβολή με τον Πηνειό), έχει βάθος νερού περίπου 1.2m, ο Πάμισος (θέση Μαγούλα) έχει περίπου 1m βάθος και ο Ληθαίος (στην πόλη των Τρικάλων) λίγο κάτω από 0.5m.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την στάθμη στην περιοχή της Θεσσαλίας εδώ: https://hydro-stations.hcmr.gr/thessaly-stations/,

ενώ το σύνολο των δεδομένων των αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων του Ινστιτούτου είναι προσβάσιμο εδώ: https://hydro-stations.hcmr.gr/

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας