Ευρωπαϊκή μελέτη: η έλλειψη αστικού πρασίνου σκοτώνει
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 30 Νοεμβρίου 2021 ecotypos
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), καταδεικνύει ότι χιλιάδες κάτοικοι ευρωπαϊκών αστικών κέντρων χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρων πρασίνου. Τι αναφέρει για την Ελλάδα.
Τη μελέτη επικαλείται η αυτοδιοικητική κίνηση από τη Θεσσαλονίκη, «Οικολογία –Πράσινη Λύση», αναδεικνύοντας τα στοιχεία της μελέτης που σχετίζονται με την ελληνική πραγματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, αναλύθηκαν στοιχεία από 1.000 πόλεις σε 33 ευρωπαϊκά κράτη και διαπιστώθηκε ότι αν τα κράτη εφάρμοζαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κάλυψη των αστικών κέντρων με πράσινο, τότε θα μπορούσαν να αποτραπούν 43.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως.
Για τη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 30ή θέση ανάμεσα στις 1.000 πόλεις, ενώ θα αποτρέπονταν συνολικά 114 πρόωροι θάνατοι εάν υπήρχαν επαρκείς χώροι πρασίνου, όπως πάρκα, πλατείες και αστικοί κήποι. Σε χειρότερη θέση βρίσκεται ωστόσο άλλη πόλη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα οι Σέρρες, που κατέχουν την τρίτη χειρότερη επίδοση στην κατάταξη θνησιμότητας εξαιτίας των χώρων πρασίνου της.
Για την Αθήνα
Παράλληλα η Αθήνα κατατάσσεται στη χειρότερη θέση των ελληνικών πόλεων και συγκεκριμένα στην 18η θέση, καθώς θα μπορούσε να είχε αποτρέψει 1.431 πρόωρους θανάτους, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία θα απέφευγε ετησίως 245 θανάτους και έπειτα οι Σέρρες, που θα γλύτωναν 25 θανάτους κάθε χρόνο.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Αξίζει να σημειωθεί ότι το αστικό πράσινο σχετίζεται με ποικίλα οφέλη για τη σωματική, ψυχική και νοητική υγεία των πολιτών και, κατ’ επέκταση, με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ακόμη, το πράσινο μειώνει τη ρύπανση του αέρα, την αστική θερμονησίδα και την ηχορύπανση, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή και διευκολύνει τη σωματική άσκηση, την ψυχαγωγία και τις κοινωνικές συναναστροφές. Σε συνδυασμό με τις επιπρόσθετες ανάγκες σε ελεύθερους χώρους που έχει επιφέρει η πανδημία, είναι μονόδρομος και απόλυτη κοινωνική ανάγκη η αύξηση πρασίνου στην Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΑΙΠΕΔ: διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για υποδομές Υγείας
- Διαγωνισμός για τα βραβεία «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης»
- Αναστάτωση από φωτοβολταϊκό πάρκο με 500 χιλιάδες πάνελ
- Τι λέει η μελέτη του ΥΠΕΝ για τα μπόνους ΝΟΚ, που κατατέθηκε στη δίκη του ΣτΕ
- Επιχειρήσεις: τα χρηματοδοτικά εργαλεία για ενεργειακή μετάβαση
- ΥΠΕΝ: έξι ενημερωτικές ημερίδες για το έργο Life GrIn