ecopress
Ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης – Το σχέδιο της κοινοπραξίας Ρώσων επενδυτών –  Τι προβλέπει η έγκρισή της Περιβαλλοντικής Μελέτης   Στις αρχές του... «Elounda Hills»: Αυτή είναι η επένδυση των 408 εκ ευρώ, που ξεκινάει στις αρχές του 2018 στο Λασίθι Κρήτης

Ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης – Το σχέδιο της κοινοπραξίας Ρώσων επενδυτών –  Τι προβλέπει η έγκρισή της Περιβαλλοντικής Μελέτης 

 Στις αρχές του 2018 ξεκινά η επένδυση «Elounda Hills» της κοινοπραξίας Ρώσων επενδυτών Mirum Hellas,  με βάση το επενδυτικό σχέδιο ύψους 408 εκατ. ευρώ,  που προβλέπει σύνθετο τουριστικό κατάλυμα σε έκταση 840 στρεμμάτων, συνολικά σε έξι τμήματα, στην περιοχή  Τσιφλίκι, στην Ελούντα, με συνολική δόμηση 163.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει πάρει πλέον το πράσινο φώς της περιβαλλοντικής μελέτης και όλων των σχετικών αδειοδοτήσεων, ενώ εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης από τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Mirum Hellas κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό Λασιθίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mirum Hellas Βιτάλι Μπορίσοφ, στις τουριστικές κατοικίες που έχει κατασκευάσει η εταιρεία στην περιοχή Τσιφλίκι, στην Ελούντα. Ο κ. Μπορίσοφ ανέπτυξε στον κ. Παπαδημητρίου το επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills», που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών τουριστικών υποδομών στην περιοχή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mirum Hellas διαβεβαίωσε τον υπουργό πως η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Τουρισμός Πολυτελείας

Η ομάδα των Ρώσων επενδυτών,  με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ ξεκίνησε να αγοράζει εκτάσεις στην Κρήτη, πριν από μία δεκαετία,  έχοντας στα πλάνα της να δημιουργήσει  ένα υπερπολυτελές θέρετρο. Η αγορά των εκτάσεων ολοκληρώθηκε περί το 2009.

Τα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα  ήταν ο  χρόνος που απαιτείται για να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, ώστε να πάρει στη χώρα μας μια μεγάλη επένδυση το δρόμο της υλοποίησης της.

Ο  βασικός στόχος της Mirum, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, είναι η απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς του τουρισμού πολυτελείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δεδομένη και τη θέση του έργου».

Παράλληλα με  το έργο του Elounda Hills σημειώνεται ότι προωθείται και άλλη μεγάλη επένδυση στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας στην Κρήτη, αυτή της Μinoan Group, που αφορά σε επένδυση των 267 εκατ. ευρώ στη Σητεία

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επενδυτών αλλά και τις προβλέψεις της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης το «Elounda Hills» περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων -περί τα 375 συνολικά- τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, θεματικών πάρκων, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών στο πλαίσιο εκπλήρωσης των στρατηγικών στόχων του φορέα της επένδυσης.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης κάνει λόγο για μία οκταετία για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των εταίρων και με τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 55% – 45%. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το επενδυτικό σχέδιο αξίας 408 εκατ. ευρώ, η έκταση των 840 στρεμμάτων χωρίζεται σε έξι τμήματα, με συνολική δόμηση περί τα 163.000 τ.μ. Πρώτο, δεύτερο και έκτο τμήμα συγκεντρώνουν την κύρια έκταση της επένδυσης, ενώ το σύνολο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ανέρχεται στο 50% της έκτασης. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, από την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας. Σε αυτές δεν προσμετρώνται όσες προκύψουν από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600. 

«ΤΣΙΦΛΙΚΙ» 

Στο πρώτο τμήμα, με την επωνυμία «Τσιφλίκι», στόχος είναι να κατασκευαστούν 15 τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. έκαστη, και λοιπές κτιριακές υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού, επιφάνειας περίπου 2.300 τ.μ., που θα δημιουργήσουν μια ενιαία οικιστική ζώνη του τουριστικού παραθεριστικού χωριού. Επιπλέον, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ήπια ανάπλαση του παραλιακού μετώπου καθώς και των κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων. Στο παράκτιο μέτωπο προβλέπεται η δημιουργία υποδομών, όπως beach bar-cafe και παιδική χαρά, καθώς και ξύλινες εξέδρες και προβλήτες.

TΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ» 

Το δεύτερη κομμάτι, τα «Ελληνικά», συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης. Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι «η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού που θα συνδυάζει τουριστικές χρήσεις με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και πολιτιστικές, αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του χωριού». Πιο συγκεκριμένα, εκτός των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών, ελικοδρόμιο και μαρίνα. Ακόμη, στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων, ιατρικών εγκαταστάσεων, ιερού ναού, αμφιθεάτρου, θερινού σινεμά, βοτανικού κήπου και παρατηρητηρίου.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια. Ετσι, προβλέπεται να κατασκευαστούν 65 κατοικίες των 80 τ.μ., 100 κατοικίες των 130 τ.μ., 100 βίλες των 190 τ.μ., 50 βίλες των 250 τ.μ., 28 βίλες των 400 τ.μ., άρα συνολική επιφάνεια 60.900 τ.μ. και δύο ξενοδοχεία συνολικού εμβαδού 24.000 τ.μ.. Στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα αγγλικό σχολείο, ένα κέντρο για παιδιά και ένα ίδρυμα τεχνών. Σε αυτόν της περίθαλψης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα ιατρικό κέντρο και τρία κέντρα πρώτων βοηθειών. Ακόμη, προβλέπεται να κατασκευαστούν μία εκκλησία και δέκα γραφεία υπηρεσιών. Κεντρικό σημείο της ανάπτυξης του ακινήτου αποτελεί η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας ελλιμενισμού έως 200 σκαφών αναψυχής, η οποία, σύμφωνα με τους επενδυτές, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για την ίδια την επένδυση όσο και για την ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Οσον αφορά τις τεχνικές υποδομές, προβλέπονται η κατασκευή υποδομής για την αφαλάτωση του νερού, ένας υποσταθμός μέσης τάσης, ένας χώρος συλλογής απορριμμάτων και υποδομές για γκαράζ και αποθήκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει με σεβασμό στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πλαίσια και τα εθνικά και περιφερειακά πρότυπα και κατευθύνσεις. Ο σχεδιασμός του χωριού θα γίνει με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στόχος είναι η ένταξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ένας οικισμός συμβατός με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό», αναφέρεται στο επενδυτικό σχέδιο.

«ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ» 

Οσον αφορά την τρίτη χωρική ενότητα, με την ονομασία «Κούνδουρος», στόχος είναι να αναδειχθεί ο υπάρχων κτιριακός πλούτος: η Βίλα Κούνδουρου, επιφάνειας περίπου 804 τ.μ., που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή, θα ανακατασκευαστεί, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των κτιρίων και θα χρησιμοποιηθούν υλικά της περιοχής που να εξασφαλίζουν τον ήπιο χαρακτήρα της επέμβασης και την ομοιομορφία του συγκροτήματος. Στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί προβλήτα με τη χρήση νέων τεχνολογικών λύσεων ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή παρέμβαση στον υφιστάμενο χαρακτήρα της ακτής. «Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ενταγμένο στο ιδιαίτερο τοπίο, στο οποίο βρίσκεται το συγκρότημα, και θα ενισχύει τον χαρακτήρα του ως ορόσημου της περιοχής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«ΑΚΡΩΤΗΡΙ» 

Το τέταρτο τμήμα, με το όνομα «Ακρωτήρι», σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου δομημένης επιφάνειας περίπου 600 τ.μ. με πισίνα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα σχεδιαστούν φυτεύσεις και πλακοστρώσεις. Στόχος είναι, εκτός από την αναβάθμιση του τοπίου, η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης με τη χρήση ΑΠΕ, ενώ στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθούν μικρές προβλήτες και να αναβαθμιστεί η παραλία που υπάρχει στον κόλπο σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός καφέ-μπαρ.

«ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΥ» 

Στο πέμπτο τμήμα, το «Μικρό Βαθύ» διατηρούνται οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις Seasons Villas και Christina Villas, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο της επένδυσης θα κατασκευαστούν ξύλινα καταστρώματα και υποδομές για να λειτουργήσει στον χώρο καφέ και να μπορούν να διατεθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες.
«Βαθύ»

Στην έκτη ενότητα, το «Βαθύ», θα δημιουργηθεί ένα χωριό που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Ενδεικτικά σχεδιάζεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών μέσης δομούμενης επιφάνειας 300 τ.μ. έκαστη και μια ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 10.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο θα εγκατασταθούν οι απαραίτητες υποδομές, κατ’ αντιστοιχία των υπόλοιπων ενοτήτων, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε κάθε χωρική ενότητα κοινός τόπος αναφοράς αποτελεί το παράκτιο μέτωπο.

Τι λέει η Περιβαλλοντική Μελέτη

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που υπέγραψαν πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ. Σ. Φάμελλος και η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά σε βασικά της σημεία προβλέπει τα παρακάτω:

Με την απόφαση τους οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί εγκρίνουν  τη δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στο υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα με την επωνυμία «Elounda Beach & Elounda Bay Palace» στη θέση «Τραχίλι», Δήμου Αγ. Νικολάου, Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, σε γήπεδο επιφάνειας 170.829,00 τ.μ. με φορέα του έργου την «ΗΛΙΟΣ Ανώνυμος Εταιρεία Τουρισμού», ως ακολούθως:

Α) Κατηγορίες έργων, δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων

Α1. Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 971 κλινών και ειδική τουριστική υποδομή, το οποίο περιλαμβάνει:

  1. Ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ξενοδοχείων κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων (5*).
  2. Εικοσιεννιά (29) Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
  3. Συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 700 συνέδρων, ως ειδική τουριστική υποδομή.

Α2. Λοιπά υποστηρικτικά έργα:

  1. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
  2. Δεξαμενές υγραερίου.
  3. Εσωτερικό οδικό δίκτυο.
  4. Εσωτερικά δίκτυα υποδομών (δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, δίκτυο μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων, σύστημα γεωθερμικού κλιματισμού, κλπ).
  5. Έργα σύνδεσης με τα εξωτερικά δίκτυα υποδομών.
  6. Κολυμβητικές δεξαμενές για λόγους αναψυχής.
  7. Καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος
  8. Εμπορικό κέντρο, καφέ, εστιατόρια, κλπ .
  9. Χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών, κλπ.
  10. Λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, υποσταθμός ΔΕΗ, κλπ).

Β) Επιτρεπόμενοι όροι δόμησης- Γενική διάταξη κτιρίων και εγκαταστάσεων- Επιτρεπόμενο ποσοστό μεταβίβασης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος

  1. Τα παραπάνω έργα αφορούν στην αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του τουριστικού συγκροτήματος, χωρίς νέες προσθήκες κτιρίων, για τη μετατροπή του σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα και αφορούν στο σύνολο του γηπέδου, εμβαδού 170.829,00 τμ. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του υφιστάμενου συγκροτήματος είναι 34165,80 τμ, το σύνολο των οποίων έχει πραγματοποιηθεί βάσει οικοδομικών 8 αδειών, ενώ η δόμηση του Συνεδριακού Κέντρου εμβαδού 5.688,77 τμ είναι μη υλοποιημένη.
  2. Για υλοποιημένο συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,20 εφαρμόζεται η υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης γ΄ § 6 του άρθρου 8 του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ 180 Α), όπως ισχύει, δηλαδή η περίπτωση γγ της § 4γ του άρθρου 17 του Ν. 4276/2014 (ΦΕΚ 155 Α) «για νομίμως υλοποιημένο ή προβλεπόμενο να υλοποιηθεί συντελεστή δόμησης έως 0,20 καταβάλλεται εισφορά ίση με το 5% της αντικειμενικής αξίας των κτισμάτων που αντιστοιχούν στο συντελεστή δόμησης που υπερβαίνει το 0,15…». Το εμβαδό των κατασκευών που αντιστοιχούν σε συντελεστή δόμησης που υπερβαίνει το συντελεστή δόμησης 0,15 είναι 8.541,45 τμ [34.165,80 τμ – (170.829,00 Χ 0,15) τμ].
  3. Το επιτρεπόμενο ποσοστό μεταβίβασης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών καθορίζεται σε 30% της προβλεπόμενης να υλοποιηθεί δόμησης (34165,80 Χ 30%) και αντιστοιχεί σε 10.249,74 τμ. Το συνολικό εμβαδό των προς πώληση κατοικιών που προτίθεται να διαθέσει η εταιρεία είναι 5.652,07 τμ., ήτοι εμβαδό μικρότερο του επιτρεπομένου.
  4. Η Γενική Διάταξη των κτιρίων και εγκαταστάσεων απεικονίζεται στο από Μαρτίου 2016, Σχέδιο ‘‘Γενικό Χωροταξικό’’, σε κλίμακα 1:750, που συνυπογράφουν οι μηχανικοί Αλέξανδρος Κωνσταντόπουλος (Π/Μ) και Μαρία Γιασεμάκη (Α/Μ) με τις διακριτές ζώνες των προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, στο οποίο προκύπτει κατ’ αρχάς η συμβατότητα του έργου με την παρ. 1α του άρθρου 9 του ν. 4002/2011, σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες αποτελούν ενότητα διακριτή από το ξενοδοχειακό κατάλυμα. ΙΙ. Την αναδιατύπωση/ προσθήκη των κατωτέρω περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος με την επωνυμία «Elounda Beach & Elounda Bay Palace» στη θέση «Τραχίλι», Δήμου Αγ. Νικολάου, Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, σε γήπεδο επιφάνειας 170.829,00 τ.μ. σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα με φορέα του έργου την «ΗΛΙΟΣ Ανώνυμος Εταιρεία Τουρισμού», ως ακολούθως:

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Τα εν λόγω έργα και δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα περιγράφονται συνοπτικά στο κεφάλαιο Ι. Α. της παρούσας και στη μελέτη του σημείου 32 του προοιμίου της παρούσας. Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα περιγράφεται στο κεφάλαιο Ι. Β. (παράγραφος 1) της παρούσας απόφασης. Το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα υπάγεται στην υποκατηγορία Α1 της 6ης Ομάδας της Υ.Α 1958/12, όπως ισχύει.

Β. ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ 1.Χωρικός Σχεδιασμός και χρήσεις γης

Η περιοχή του έργου διέπεται από τις διατάξεις: 9 α. Του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 128/Α/2008) Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του παραπάνω πλαισίου και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον τουρισμό επισημαίνεται η ανάγκη για ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη του στο πλαίσιο της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Σε επίπεδο ενεργειών το Πλαίσιο προτείνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της εικόνας των τουριστικών προορισμών προκειμένου να καταστούν ελκυστικότεροι και ασφαλέστεροι με την ανάδειξη στοιχείων ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας, την αναβάθμιση και την αποκατάσταση του δομημένου χώρου και την οργάνωση του. β. της υπ. αρ. 25291/2003 Απόφασης Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «Έγκριση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ 1486/Β/03). Σύμφωνα με αυτό η περιοχή του έργου αξιολογείται ως παράκτια ζώνη τουριστικής ανάπτυξης κλασικού τύπου και παράλληλα χαρακτηρίζεται ως ζώνη με πίεση αστικοποίησης. Σύμφωνα με το πρότυπο χωρικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του έργου προτείνεται η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων. Σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού το Πλαίσιο θέτει στόχους: την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών. Ειδικότερα για τις περιοχές που ισχύει το καθεστώς κορεσμού ή και ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης, προτείνεται η ενθάρρυνση της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών και των τουριστικών υποδομών με παράλληλα μικρές αυξήσεις δυναμικότητας. Επιπλέον προβλέπεται η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τη μείωση των εντάσεων… και ανασχεδιασμός για ειδικές τουριστικές υποδομές… γ. της με αρ. πρωτ. οικ. 6620/11.10.10 Απόφασης Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης «Έγκριση σχεδίου χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτής πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου Αγίου Νικολάου Νομού Λασιθίου» (ΦΕΚ 460/ΑΑΠ/2010). Σύμφωνα με το ΣΧΟΟΑΠ και τη μελέτη, η περιοχή του έργου υπάγεται στις «Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης (ΠΕΠΔ)» και ειδικότερα στη ζώνη ΠΕΠΔ-Α3, στην οποία ο τουρισμός είναι επιτρεπόμενη χρήση. 2.Στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας Το γήπεδο της εν θέματι μονάδας:  Δεν εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.  Δεν περιλαμβάνει δασική έκταση.  Είναι παραθαλάσσιο. Για τη ζώνη αιγιαλού – παραλίας ισχύουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Γ. ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΣΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΣΤΑΘΜΗΣ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών φορτίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Ισχύουν οι διατάξεις της ΚΥΑ 145116/8.3.2011 και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις της. 10 Γ2) Ειδικές οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων 1. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσυχγρονισμού: Ισχύει η ΚΥΑ αρ.37393/2028/03 (ΦΕΚ 1418/Β/03) «Περί μέτρων και όρων για τις εκπομπές θορύβου στο περιβάλλον από εξοπλισμό προς χρήση σε εξωτερικούς χώρου.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας : • Ισχύει το Π.Δ. 1180/81 (ΦΕΚ 293/Α), βάσει του οποίου καθορίζεται το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο θορύβου στα όρια του γηπέδου, από τη λειτουργία όλων των σταθερών μηχανολογικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κλιματιστικών συσκευών της ξενοδοχειακής μονάδας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας