ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 1 δις ευρώ στην πενταετία 2018-2022 – Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τον εικοσαπλασιασμό του παραγωγικού δυναμικού
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομία 7 Ιουνίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε εικοσαπλασιασμό του παραγωγικού δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα 2 – 3 χρόνια αποσκοπούν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου και του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 στη γενική συνέλευση των μετόχων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμισιης, η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ του ομίλου θα αυξηθεί από 9 σε 200 μεγαβάτ, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης, αδειοδότησης ή και κατασκευής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός στάθηκε ιδιαίτερα στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και τη θέση των ΕΛΠΕ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η πολιτική χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ψηφιοποίηση, η αύξηση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Η Διοίκηση και τα στελέχη παρακολουθούν συστηματικά, μελετούν και αναλύουν διεξοδικά τις εξελίξεις και τα χαρακτηριστικά της υπό διαμόρφωση νέας εποχής και εντός του 2018 ολοκληρώνουν και καταθέτουν συγκροτημένη πρόταση προς τους μετόχους, με τις εναλλακτικές επιλογές, για τη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη θέση και το ρόλο του Ομίλου στη μεταψηφιακή εποχή των οικονομιών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στη Ν.Α Ευρώπη”, τόνισε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.
Το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει
επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ευρώ στην πενταετία 2018-2022, διάστημα στο οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί υψηλή κερδοφορία με μέσο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2017 τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ έφθασαν σε επίπεδα – ρεκόρ με EBITDA 834 εκατ. ευρώ και ιστορικό υψηλό παραγωγής και πωλήσεων.
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις της ΕΕ για μείωση της ζήτησης πετρελαιοειδών κατά 25 – 30 % μέχρι το 2050 ενώ σημείωσε ότι η εφαρμογή από το 2020 του νέου κανονισμού για ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ΕΛΠΕ.
Στο μεταξύ ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ και θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Η εικόνα σε σχέση με τις προσφορές και τους ενδιαφερόμενους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο καθώ
ς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισέλθουν νέοι “παίκτες” στα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Πηγές της διοίκησης ανέφεραν επίσης ότι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων, που σχετίζεται βέβαια τόσο με τη βούληση των μετόχων, όσο και με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Στον τομέα του φυσικού αερίου η απόφαση του ομίλου – τουλάχιστον υπό το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς – είναι να δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα (εισαγωγή, προμήθεια και λιανική) αλλά με εταιρικό σχήμα στο οποίο θα διασφαλίζεται ο έλεγχος με το 51 % των μετοχών. Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος αναμένει να ξεκαθαριστούν τα δεδομένα σε σχέση με την αποκρατικοποίηση του εμπορικού σκέλους της ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35 % των μετοχών της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 65 % ανήκει στο Δημόσιο), συνεπώς η απόφαση που θα ληφθεί μπορεί να είναι είτε αύξηση της συμμετοχής προκειμένου να φθάσει στο 51 % είτε αποχώρηση.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΠΕ: ΑΠΕ από τα 340 μεγαβάτ σήμερα σε 1 γιγαβάτ το 2025
- Στην πρίζα το φωτοβολταϊκό πάρκο μαμούθ στην Κοζάνη-έως 100 εκατ. ευρώ όφελος
- ΕΛΠΕ: στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο
- ΥΠΕΝ: το 50% της ενέργειας ως το τέλος του χρόνου θα παράγεται από ΑΠΕ
- Helleniq Energy: προσεκτική η ανάπτυξη στις ΑΠΕ
- Συνεργασία της HELLENiQ ENERGY με EGPC για την προμήθεια αργού πετρελαίου