ΕΛΠΕ και υδρογονάνθρακες
ecoinsiderΕνέργεια 2 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
«Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση όμως έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ.
«Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε. Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα -στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%- [και] δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές».
Ο βουλευτής σχολίασε και τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, την κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση λόγω των συμφωνιών που είχε συνάψει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015, υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».
Ο βουλευτής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναφέρει τη θέση της πάνω στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΠΕ: συμφωνία με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
- Παράταση στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό κόλπο
- ΕΛΠΕ: στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο
- ΕΔΕΥ: επιτάχυνση των ερευνών στα “οικόπεδα” της Κρήτης
- Υδρογονάνθρακες: οι περιοχές που ξεκινούν σεισμικές έρευνες
- ΣΥΡΙΖΑ: παρέμβαση για τους υδάτινους πόρους στα νησία