Ένας νόμος δεν φέρνει την άνοιξη
ΑποδελτίωσηΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 13 Ιανουαρίου 2019 Αργύρης
Του Γιώργου Λιάλιου/
Η «νέα» προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης γίνεται η πρώτη στη χώρα μας της οποίας ο φορέας διαχείρισης αποκτά διοικητικό συμβούλιο. Ο ορισμός της ηγεσίας του φορέα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα σχετικά απλό θέμα, έρχεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας αποδεικνύοντας ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δεν θα είναι τελικά μια τόσο απλή υπόθεση. Θα πρέπει να ακολουθήσει το οργανόγραμμα του κάθε φορέα που θα καθορίσει τις ανάγκες σε προσωπικό, ώστε κάποια στιγμή να δρομολογηθεί και η στελέχωση των φορέων, που μέχρι τότε υποχρεωτικά θα υπολειτουργούν.
Η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει χωρικά επτά περιοχές Natura: το Δέλτα του Εβρου, μια δασική ζώνη στα νότια του νομού, το σπήλαιο της Μαρώνειας, τη Σαμοθράκη και μια θαλάσσια ζώνη από τα σύνορα μέχρι το Δέλτα του Νέστου. Είναι η μία από τις 36 «ομάδες» περιοχών που προέκυψαν από τον περασμένο Φεβρουάριο από τον νόμο 4519/2018, με τον οποίο έγινε πλήρης αναδιοργάνωση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών (υπό την πίεση της παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο).
Το θετικό ήταν ότι με το νέο σύστημα καλύφθηκε για πρώτη φορά το σύνολο των περιοχών Natura της χώρας (μέχρι τότε οι φορείς διαχείρισης κάλυπταν περίπου το ένα τέταρτο των προστατευόμενων περιοχών). Δυστυχώς, σχεδόν ένα έτος μετά, η αναδιοργάνωση του συστήματος παραμένει ακόμα στα χαρτιά, αποδεικνύοντας ότι… δεν φέρνει ένας νόμος την άνοιξη. Ο ορισμός των διοικητικών συμβουλίων (που θα έπρεπε σύμφωνα με τον ν. 4519 να έχει γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018) είναι το πρώτο από σειρά βημάτων για την οργάνωση των φορέων διαχείρισης, ώστε να επιτελούν ουσιαστικό επιστημονικό έργο.
Πρόεδρος του νέου φορέα Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης είναι ο Ανδρέας Αθανασιάδης, που διετέλεσε την τελευταία οκταετία πρόεδρος του «προκατόχου» φορέα Δέλτα Εβρου (να σημειωθεί ότι οι θέσεις στο Δ.Σ. των φορέων είναι άμισθες). «Ηταν μεγάλη αλλαγή, τετραπλασιάστηκε η περιοχή ευθύνης μας», λέει στην «Κ». «Τώρα πρέπει να γίνει η θεσμοθέτηση του οργανογράμματος από το ΥΠΕΝ, από το οποίο θα καθοριστεί η υπηρεσιακή δομή του κάθε φορέα, τα παραρτήματά του κ.λπ. και φυσικά οι ανάγκες του σε προσωπικό. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνουν προσλήψεις στους φορείς διαχείρισης, ώστε να καλύπτεται επαρκώς το σύνολο των δράσεών του: από την επιστημονική παρακολούθηση ειδών και οικοτόπων και την εποπτεία και φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής, έως την ενημέρωση των επισκεπτών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα».
Οι παλαιοί (28) φορείς πάντως κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα αιτήσεις χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το σύνολο της «νέας» επικράτειάς τους. Επίσης, οι 36 φορείς ενισχύθηκαν με 3-5 άτομα που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ. «Αν βοηθήσει η Πολιτεία στη στελέχωση και τη χρηματοδότηση των φορέων, με δεδομένο τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την εκπαίδευση του νέου προσωπικού –και εφόσον διατηρηθεί και το σημερινό προσωπικό– εκτιμώ ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να φθάσει το επίπεδο λειτουργίας των φορέων των προστατευόμενων περιοχών εκεί που πρέπει», εκτιμά ο κ. Αθανασιάδης.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: καταργείται και ο φορέας διαχείρισης Θερμαϊκού
- ΚΙΝΑΛ: οπισθοδρόμηση η κατάργηση των φορέων διαχείρισης
- ΥΠΕΝ: νομοθετική εξαίρεση από κατεδάφιση για τις καλύβες του Έβρου
- ΥΠΕΝ: καταργούνται 7 φορείς προστατευόμενων περιοχών
- ΥΠΕΝ: στον ΟΦΥΠΕΚΑ οι 36 πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
- ΥΠΕΝ: επέστρεψαν στο δάσος της Δαδιάς οι νεοσσοί γύπες