ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Να ξεφουσκώσουν το βαρύ εκκαθαριστικό που έλαβαν θα επιχειρήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες με πρώτη κίνηση την κατάθεση διοικητικής ενδικοφανούς προσφυγής κατά των... Ενδικοφανείς προσφυγές: ανάχωμα για υπέρογκο ΕΝΦΙΑ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Να ξεφουσκώσουν το βαρύ εκκαθαριστικό που έλαβαν θα επιχειρήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες με πρώτη κίνηση την κατάθεση διοικητικής ενδικοφανούς προσφυγής κατά των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ. Ποιά είναι η διαδικασία, οι προθεσμίες και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τα έννομα αποτελέσματα που παράγει. Τι συστήνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ο  διογκωμένος ΕΝΦΙΑ δημιουργεί συνθήκες για κύμα ενδικοφανών προσφυγών  από  πλευράς ιδιοκτητών, που έχουν λάβει φουσκωμένα εκκαθαριστικά, τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κι αυτό γιατί υπάρχει βαρύ κλίμα δυσαρέσκειας και αντιδράσεις κυρίως από πλευράς ιδιοκτητών που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα άνω των 400 χιλιάδων ευρώ το καθένα.  Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, έλαβαν υπερ- πολλαπλασιασμένο  φόρο, σε σχέση μ’ αυτούς που κατέχουν ίσης συνολικής αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 5000 χιλιάδες ευρώ.

Αδικαιολόγητη διάκριση

Όπως αναφέρει στο «Ecopress» ο  πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ- Νομικός  κ. Στράτος Παραδιάς,  «Ο νέος ΕΝΦΙΑ εισάγει δυσμενέστατη και απόλυτα αδικαιολόγητη διάκρισημεταξύ φορολογουμένων με ίσης αξίας περιουσιακά στοιχεία, αλλά με διαφορετικό αριθμό ακινήτων, καθόσον η µείωση του φόρου (όπου αυτή υπάρχει) είναι δυσανάλογη υπέρ των ιδιοκτητών πολλών ακινήτων μικρότερης αξίας, και σε βάρος των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων μεγαλύτερης αξίας, για πολλούς από τους οποίους εξ αιτίας της διάκρισης αυτή προκύπτουν φορολογικές επιβαρύνσεις  όχι μόνον δυσανάλογες σε σχέση με τους άλλους, αλλά και πολλαπλάσιες των προηγουμένων ετών». Και προσθέτει: «Οπως έχουμε τονίσει, οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, πράγμα που επεσήμανε στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Επίσης παραβιάζουν και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγουν στοχευμένη βαρύτατη υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας, φορολογώντας κάθε μέλος της – εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτη, υπολογίζοντας αυξητικό συντελεστή σαν να είναι ο καθένας ιδιοκτήτης ολοκλήρου του ακινήτου».

Η προθεσμία

Οι πολίτες, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν διοικητική «ενδικοφανή προσφυγή Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.,ασκείται εντός  30 ημερών  από την κοινοποίηση προς αυτούς της πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, την ανάρτηση δηλαδή του εκκαθαριστικού.  Αυτό σημαίνει, ότι οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα, θα πρέπει, το αργότερο,  έως και την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, θα πρέπει να το πράξουν. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι  60 ημέρες, ήτοι έως και στις 10 Ιουλίου 2022.

Αναστολή πληρωμής του 50%

Εάν αδυνατούν να καταβάλουν το υπέρογκο ποσό που τους ζητείται, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ταυτόχρονα και αίτημα αναστολής πληρωμής του 50% του ποσού που τους έχει καταλογιστεί. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις τους, όχι όμως και το σύνολο του φόρου, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του.

Στην ουρά των ΔΟΥ

Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή, θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα πρέπει να το κάνουν διά ζώσης, στα γκισέ των εφοριών.  Δυνατότητα  ηλεκτρονική υποβολής, έχουν μόνο όσοι  όσοι υπάγονται στη ΦΑΕ Αθηνών, στις Δ.Ο.Υ. Ψυχικού και Χολαργού Αττικής και στις Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης

Διεξαγωγή πιλοτικής δίκης

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο «Ecopress», ότι στην πράξη οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά κανόνα απορρίπτονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, είτε ρητά, είτε σιωπηρά. Όταν όμως κατατεθεί ένας ικανός αριθμός προσφυγών σε διάφορα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, μπορεί να ζητηθεί από τους δικηγόρους τους η διεξαγωγή «πιλοτικής δίκης» από το ΣτΕ».

Προσοχή!  ατομική η προσφυγή

Αρκούντως σημαντικά σημεία  της όλης διαδικασίας, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους η ΠΟΜΙΔΑ, καθότι δημιουργήθηκαν παρερμηνείες, είναι τα εξής;

Πρώτον: Οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως και εν συνεχεία οι προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ασκούνται μεμονωμένα και ατομικά από κάθε ενδιαφερόμενο, και δυστυχώς όχι ομαδικά ή από την ΠΟΜΙΔΑ, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν…

Δεύτερον: Η ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να διορθώσει τις αντισυνταγματικές κατά την άποψή της διατάξεις του νέου ΕΝΦΙΑ, ενημερώνει με την ανάρτηση αυτή και τις ανακοινώσεις της κάθε ενδιαφερόμενο για την ισχύουσα διαδικασία και τις υπάρχουσες δυνατότητες, και τέλος θέτει στη διάθεσή τους υπόδειγμα «ενδικοφανούς προσφυγής».

Τρίτον:  Επίσης, δεν παροτρύνει ούτε αποτρέπει κανέναν από τη διαδικασία αυτή, η οποία ούτε σύντομη, ούτε ανέξοδη, ούτε ασφαλής είναι ως προς την αποτελεσματικότητά της.  Συνεπώς το τι θα πράξει ο καθένας θιγόμενος, είναι καθαρά στην κρίση του, και του νομικού του συμπαραστάτη.

Η διαδικασία

Οι θιγόμενοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν διοικητική «ενδικοφανή προσφυγή», της οποίας η διαδικασία περιγράφεται λεπτομερώς στις αποφάσεις της ΑΑΔΕ με αριθμούς 1064/2017 για τις ενδικοφανείς προσφυγές γενικά, και με αριθμό 1076/2018. Ειδικότερα η διαδικασία έχει ως εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, με τη βοήθεια των νομικών συμπαραστατών τους και των φορολογικών συμβούλων τους, να συντάξουν και να καταθέσουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. φορολογίας τους, εμπεριστατωμένες «ενδικοφανείς προσφυγές» του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Ειδική Διοικητική Διαδικασία – Ενδικοφανής προσφυγή), ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Α.Α.Δ.Ε., με αίτημα την επανεξέταση των πράξεων Διοικητικού προσδιορισμού Φόρου που τους έχουν κοινοποιηθεί μέσω της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Οι υπόχρεοι, ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλουν στην αρμόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή σε USB κλπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου:

α) η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή,

β) η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής,

γ) τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, συνοδευόμενα από

δ) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ερευνά την ουσία του αιτήματος, μπορεί να ζητήσει νέα στοιχεία και διευκρινίσεις από τους προσφεύγοντες, γραπτά ή και προφορικά. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών εκδίδει απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή, η οποία αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου.  Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής περιέχει και την οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, το καταλογιζόμενο ποσό και την προθεσμία καταβολής αυτού.

Εάν με την απόφαση ακυρώνεται, μερικά ή ολικά, ή τροποποιείται η πράξη της φορολογικής αρχής, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών οφείλει να αιτιολογεί την απόφαση αυτή επαρκώς με νομικούς ή και πραγματικούς ισχυρισμούς. Σε περίπτωση που η πράξη ακυρώνεται για λόγους τυπικής πλημμέλειας, η αρμόδια φορολογική αρχή ενεργεί εκ νέου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (άρθρο 63 παρ. 6 Κ.Φ.Δ.).

Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας των 120 ημερών. Στην περίπτωση αυτή, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ενημερώνει την αρμόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες. Αντίγραφο της απόφασης, η οποία αποτελεί εκτελεστό τίτλο, αποστέλλεται άμεσα και στην αρμόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας