ecopress
Δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε σχετικά με τις  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια, με αιχμή τη φορολόγηση των υπερκερδών... Ενέργεια: ΥΠΕΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε σχετικά με τις  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια, με αιχμή τη φορολόγηση των υπερκερδών των εγχώριων προμηθευτών της ενέργειας, ενώ πήρε δημόσια θέση και το ΚΙΝΑΛ.

– «Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία δίνει απάντηση στους παραπλανητικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του τόνισε ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα να εφαρμόσει τα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, που από τον Οκτώβριο του 2021 προτείνει μείωση των φορολογικών βαρών στα καύσιμα, καθώς και τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών». «Μέτρα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που άλλες χώρες υλοποιούν, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει εδώ και μήνες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να εφαρμόσει».

Το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενεργειακή κρίση να μην γίνει «άλλοθι της κυβέρνησης για να χαθεί και άλλος χρόνος αφήνοντας τους πολίτες έρμαια της κερδοσκοπίας»

ΥΠΕΝ

Η Ελλάδα, αναφέρει το ΥΠΕΝ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι:

– Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

– Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.

– Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.

– Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη – μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.

– Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας για προτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΣΥΡΙΖΑ

«Στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποδείχτηκε η ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη αλλά και τα συμφέροντα που πραγματικά εξυπηρετεί», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του. «Αν και αρνητικός πρωταθλητής στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη», προσθέτει ειδικότερα, «δεν διεκδίκησε αλλά έχασε και την ευκαιρία να κερδίσει κάτι για την πατρίδα μας, όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και φιλικά μέσα να θολώσουν τα πραγματικά αποτελέσματα του χθεσινού συμβουλίου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η απόφαση επισημαίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα να εφαρμόσει τα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, που από τον Οκτώβριο του 2021 προτείνει μείωση των φορολογικών βαρών στα καύσιμα, καθώς και τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών». «Μέτρα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που άλλες χώρες υλοποιούν, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει εδώ και μήνες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να εφαρμόσει». Επίσης αναφέρει ότι «δίνει τη δυνατότητα σε κράτη μέλη να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πλαφόν στα κέρδη ή και στις τιμές χονδρικής και λιανικής στην ενέργεια», για να σημειώσει πως «η διακριτή αναφορά σε Ισπανία και Πορτογαλία από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μία απόδειξη ότι υπάρχουν λύσεις αλλά ο κ. Μητσοτάκης όχι απλά δεν τις διεκδίκησε αλλά τις αρνήθηκε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα» και ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές και την οικονομία με ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος», αλλά «παραπέμπει συνεχώς σε αιτίες έξω από την Ελλάδα και σε λύσεις που θα έρθουν από την Ευρώπη για να κρύψει την ανεπάρκειά του αλλά και τη στήριξη που παρέχει στην αισχροκέρδεια και στα ουρανοκατέβατα κέρδη στη χώρα μας».

«Οι καταναλωτές όμως και οι επιχειρήσεις ξέρουν. Οι λογαριασμοί που λαμβάνουν έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ

«Η χθεσινή αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι της κυβέρνησης για να χαθεί και άλλος χρόνος αφήνοντας τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους- έρμαια της κερδοσκοπίας των αγορών ενέργειας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιό του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η κυβέρνηση «οφείλει άμεσα, όπως ήδη έχουν κάνει και άλλα κράτη, να προχωρήσει χωρίς ήξεις αφήξεις στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή» τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επισημαίνει ότι ότι είναι αξιοσημείωτο ότι Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να εξαιρεθούν και πλέον έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έκτακτα εθνικά μέτρα και διερωτάται: «Γιατί δεν αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα η χαμηλή ενεργειακή διασυνδεσιμότητα της χώρας μας για να τύχει και η Ελλάδα αντίστοιχης ευνοϊκής ρύθμισης;»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας