ΥΠΕΝ: ξεκινά από το 2022 ενεργειακός συμψηφισμός στη βιομηχανία
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΧρήμα 30 Νοεμβρίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα είναι παροδική και ότι στην καλύτερη περίπτωση οι τιμές θα αποκλιμακωθούν τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται νέα άνοδος στη συνέχεια, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (EBIKEN) Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας για το ενεργειακό κόστος. Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού στην βιομηχανία.
«Τα παιχνίδια με το φυσικό αέριο θα συνεχιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40% ανάλογα με τον κλάδο. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική βιομηχανία είναι δυσμενέστερες επειδή δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην χονδρική αγορά σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης.
Στην ίδια κατεύθυνση ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος Νίκος Κεραμίδας επεσήμανε ότι η κρίση θα επαναληφθεί και ότι ακόμη και αν οι τιμές πέσουν τον Απρίλιο, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Στάθηκε στην ανάγκη η ευρωπαΐκή πολιτική να μην είναι μονοδιάστατη ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τις επιπτώσεις στο κόστος, την επάρκεια ενέργειας και την αυτάρκεια της ευρωπαϊκής ένωσης σε βιομηχανικά προϊόντα. Όπως είπε με τις παρούσες συνθήκες η ευρωπαΐκή πολιτική επιδεινώνει την κλιματική κρίση καθώς η παραγωγή μεταφέρεται από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι πολλαπλάσιες. Τόνισε δε ότι πλειάδα μονάδων μεταλλουργίας στην Ευρώπη έχουν οδηγηθεί σε διακοπή λειτουργίας καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή.
Ενεργειακός συμψηφισμός στη βιομηχανία
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού στην βιομηχανία. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας που έχει εκτοξευτεί λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού οι βιομηχανίες θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να πωλούν το όποιο πλεόνασμα στο δίκτυο. Στο πακέτο μέτρων για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας περιλαμβάνονται ακόμη η αναστολή των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέχρι το Μάρτιο, η αύξηση των πόρων για τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τρίτες χώρες λόγω της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής («διαρροή άνθρακα»), η παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που έχει τεθεί στην ΕΕ, κ.α.
Η κα Σδούκου χαρακτήρισε «δικαιολογημένη την γκρίνια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις», για την αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς όπως είπε οι τιμές διαμορφώνονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα που δημιουργούν ανάγκη για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σχετικά Άρθρα
- Τρία σενάρια για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας
- ΥΠΕΝ: στο 40% η επιδότηση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις
- Υποχώρηση των τιμών της ενέργειας-παρέμβαση στην αγορά ζητούν οι βιομηχανίες
- ΥΠΕΝ: άμεσα διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ, μετά για μονάδες αποθήκευσης
- Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας -ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου
- ΡΑΕ: οι ενεργειακές εταιρείες θα επιστρέφουν χρήματα στους καταναλωτές