Ενέργεια & κλίμα: Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (6/2019)
ΕνέργειαΕπωνύμωςΠεριβάλλον 17 Ιουλίου 2019 Αργύρης
Του Τάσου Κρομμύδα*
- Εκθέσεις – ειδήσεις
- Ο Ιούνιος ήταν με διαφορά ο θερμότερος Ιούνιος στην Ευρώπη (πάνω από +3°C πάνω από το μέσο όρο Ιουνίου των ετών 1850-1900) αλλά και ο θερμότερος Ιούνιος παγκοσμίως.
- 11 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν παγκοσμίως το 2018 στην ανανεώσιμη ενέργεια, 7% περισσότεροι σε σχέση με το 2017.
- Οι ηγέτες των Νότιων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος) συνυπέγραψαν στις 14 Ιουνίου τη Διακήρυξη της Βαλέττας στην οποία μεταξύ άλλων “επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, ο οποίος θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2050“.
- Στα δύο τρίτα του κόσμου, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη οι φτηνότερες επιλογές για εγκατάσταση νέας ισχύος ηλεκτροπαραγωγής.
- Στα 15,3 δις€ για το 2017 (συνολικά 296 δις€ για την περίοδο 2000-2017) υπολογίζει ο ΟΟΣΑ το ισοδύναμο κόστος στην κοινωνική ευημερία της Ελλάδας από την έκθεση του πληθυσμού σε αιωρούμενα σωματίδια. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το κόστος στην ελληνική κοινωνία είναι το 6ο μεγαλύτερο στην ΕΕ.
- Έκθεση αναφοράς της Eurostat για την κατάσταση (και την πρόοδο από το 2012) κάθε χώρας της ΕΕ γύρω από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) μέσα από 100 περίπου επιμέρους δείκτες.
- Έκθεση του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου των Ακαδημιών των χωρών της ΕΕ, για τις κρίσιμες προκλήσεις στη δημόσια υγεία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
- Η Ελλάδα, η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν υπέβαλε στην Κομισιόν απογραφή ατμοσφαιρικών ρύπων (SO2, NOx, NH3, NMVOCs, PM2.5) στο πλαίσιο της National Emission Ceilings (NEC) Directive.
- Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μπαταρίες σε ρόδες. Η ανάπτυξή τους θα ενισχύσει την ευστάθεια των δικτύων, δεν θα την απειλήσει, εξοικονομώντας έτσι δαπάνες πολλών δις το χρόνο στις χώρες της ΕΕ.
- Καλά νέα και παραδείγματα
- Βρετανία: Ψηφίστηκε Νόμος που δεσμεύει τη χώρα σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών όλων των αερίων θερμοκηπίου το 2050.
- Γαλλία: Ψηφίστηκε το 1ο άρθρο του Νόμου για την ενέργεια και το κλίμα που δεσμεύει τη χώρα σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών όλων των αερίων θερμοκηπίου το 2050.
- Δανία: η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας συμφώνησε στην αναβάθμιση του εθνικού στόχου μείωσης εκπομπών CO2 για το 2030 από -40% σε -70%.
- Οι χώρες και πολιτείες που έχουν στόχους μηδενικών εκπομπών το 2050 παράγουν το 1/6 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
- Χιλή: Το μερίδιο του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή θα μειωθεί από 40% σήμερα σε 20% το 2024 και 0% το 2040, στην προοπτική μηδενικού ισοζυγίου εθνικών εκπομπών το 2050.
- Τα κτίρια που κτίστηκαν το 2018 στη Γερμανία χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια παρά φυσικό αέριο. Δύο στα τρία νέα κτίρια χρησιμοποιούν και ανανεώσιμη ενέργεια για τη θέρμανσή τους.
- Τον Απρίλιο, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ (μαζί με ΥΗ) στις ΗΠΑ ξεπέρασε εκείνη από κάρβουνο.
- Το κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα ρευστοποιήσει επενδύσεις του σε επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων ύψους 13 δις $.
- Εγκρίθηκε η κατασκευή πλωτού αιολικού πάρκου ισχύος 200MW στα Κανάρια νησιά.
- Διάφορα
- Στην επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζει πως η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος που να περιλαμβάνει (κατ’εξαίρεση) και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα-5, «είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης».
- «Η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στην απέλπιδα προσπάθεια της Ελλάδας να επιδοτήσει τον λιγνίτη».
*Ο Τάσος Κρομμύδας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με ειδίκευση στα οικονομικά και τις πολιτικές της ενέργειας. Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σχετικά Άρθρα
- Ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας τον Ιούνιο σε όλη την χώρα
- Eurostat: μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ
- Eurelectric: έως και πενταπλάσιες τιμές ρεύματος στον ευρωπαϊκό νότο
- Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: οι προτάσεις και η στάση των κυβερνήσεων
- Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους 2022: ανακοινώθηκαν οι νικητές
- ΥΠΕΝ: εξαίρεση της Ελλάδας από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου
σχετικά άρθρα