ecopress
Ενεργειακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ, έχει δρομολογήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα.... Ενεργειακά έργα 55 εκατ. ευρώ στο δήμο Αλεξανδρούπολης

Ενεργειακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ, έχει δρομολογήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, με θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, υπογράμμισαν πως ο δήμος Αλεξανδρούπολης «πρωταγωνιστεί στις νέες ενεργειακές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, με την αξιοποίηση των τοπικών ενεργειακών πηγών και πόρων που δίνουν πρόσθετες εργασιακές επιλογές και πολλαπλασιαστική αξία στην Αυτοδιοίκηση και στους δημότες, ανοίγοντας παράλληλα ενεργειακούς δρόμους και γι’ άλλους δήμους».

«Συνεχίζουμε τις αναπτυξιακές μας εργασίες, φεύγουμε μπροστά, δημιουργούμε το σύγχρονο αύριο. Δρομολογήσαμε την υλοποίηση όλων αυτών των έργων που μελετήσαμε, αδειοδοτήσαμε, ωριμάσαμε, καταθέσαμε ή εντάξαμε σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Πράσινο Ταμείο, Δημόσιες επενδύσεις, Horizon 2020, Interreg), προϋπολογισμού άνω των 55 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Φαλέκας.

Με στόχευση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη ο δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει καταθέσει συνολικά πέντε έργα, τέσσερα για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Horizon 2020 και ένα στο Interreg. Τα τρία εξ αυτών έχουν ήδη εγκριθεί και δρομολογηθεί, ενώ η έγκριση των δύο που κατατέθηκαν το Δεκέμβριο του 2018, αναμένεται εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας. Στο μεταξύ, μέσω του έργου «IRIS», ο δήμος Αλεξανδρούπολης θα υλοποιήσει μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη ενεργειακά θετικών περιοχών μέσω χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (V2G solution), την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων κινητικότητας για τους πολίτες (όπως car sharing), την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την πόλη και τους πολίτες και την περαιτέρω αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.

«Επειδή τα χρήματα των δήμων είναι λίγα, πρέπει ν’ αναζητούμε και να εκμεταλλευόμαστε όλες τις ευκαιρίες χρηματοδότησης…», εξηγεί ο κ. Φαλέκας. Η δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας του Έβρου περιμένει την έγκριση ενός πρόσθετου έργου γεωθερμικής τηλεθέρμανσης για τα χωριά της Τραϊανούπολης (Αρίστηνο, ‘Ανθεια, Δωρικό, Αετοχώρι, Λουτρός και Αγνάντια). «Θέλουμε μ’ αυτά τα χρήματα των 80.000 ευρώ, τα οποία μας χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, να ωριμάσουμε τη μελέτη, δηλαδή τα τεύχη δημοπράτησης και να διεκδικήσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση, των 10-12 εκατ. ευρώ, ώστε όλα τα σπίτια των παραπάνω οικισμών να αποκτήσουν ζεστό νερό και να μην ξανακάψουν πετρέλαιο… Το ίδιο κάναμε για την τηλεθέρμανση των Φερών, έξι οικισμών και ενός στρατοπέδου…. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει σε εξέλιξη τρεις τηλεθερμάνσεις», σημειώνει ο κ. Φαλέκας. Στην περιοχή της Τραϊανούπολης βρίσκονται και τα 22 δημόσια κτίρια αλλά και τα 12 σπίτια του παιδικού χωριού SOS που θα θερμαίνονται δωρεάν.

Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας επανέλαβε το αίτημα της δημοτικής Αρχής για ηλεκτροπαραγωγή. «Ζητάμε από το υπουργείο Ενέργειας να μας επιτραπεί να πάμε από τα 550 μέτρα που έχουμε τα δικαιώματα της γεωθερμίας πιο βαθιά, μέχρι 1000 μέτρα. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα μπορούμε να βγάλουμε στην επιφάνεια της γης θερμοκρασίες περίπου των 140 βαθμών Κελσίου, να κάνουμε μια ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να θερμάνουμε και περισσότερους οικισμούς και πιο μακριά. Οι οικισμοί που έχουμε συμπεριλάβει σ’ αυτό μας το αίτημα στο υπουργείο είναι ο ‘Αβαντας και ο Απαλός», είπε χαρακτηριστικά.

Βάση του ενεργειακού σχεδιασμού του δήμου Αλεξανδρούπολης, «ακολουθεί η γεωθερμική μονάδα πέλετ, η οποία πληροί όλες τις νέες σύγχρονες πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, ενώ έχουμε τη διαβεβαίωση του κ. Φάμελλου και του κ. Σταθάκη, έγκρισης 2.200.000 ευρώ. Επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» προϋπολογισμού, 1.400.000 ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, του παλιού δημαρχείου που έχουμε τις υπηρεσίες του δήμου προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ και η πλήρης ενεργειακή σύγχρονη αναβάθμιση του κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, με 2.800.000 ευρώ. Μία νέα γεωθερμική γεώτρηση, η τρίτη, η οποία είναι προάγγελος της μεγάλης τηλεθέρμανσης για μελλοντικά θερμοκήπια στην περιοχή της Τραϊανούπολης, ενώ ταυτόχρονα με το έργο μας, θα ξεκινήσει με χρηματοδότηση από τον TAP άλλη μια γεώτρηση των 550 μέτρων», εξηγεί ο αντιδήμαρχος ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Βαγγέλης Λαμπάκης δήλωσε ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοστατεί στον τομέα της ενέργειας. «Ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο πρώτος πανελλαδικά που κάνει ανάπτυξη κι ένας τομέας αναπτυξιακός, σε υπέρτατο βαθμό, είναι η ενέργεια… Έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε αποσπάσει πάρα πολλά χρήματα κι είμαστε έτοιμοι ν’ αποσπάσουμε κι άλλα προκειμένου να δημιουργήσουμε πλούτο, κι όταν μιλάμε για πλούτο μέσα στην αγορά, μέσα στην οικονομία, μιλάμε ταυτόχρονα και για θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας