ecopress
Ενεργειακή επένδυση 2,4 δις ευρώ από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  και  ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη
Ενοποιούνται τα έργα αιολικών σταθμών Κρήτης και υποβρύχιας σύνδεσης με Αττική, για τη χρηματοδότηση τους από το πακέτο Γιούνκερ. Αναπροσαρμόστηκαν τα δύο σχέδια των... Ενεργειακή επένδυση 2,4 δις ευρώ από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  και  ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη

Ενοποιούνται τα έργα αιολικών σταθμών Κρήτης και υποβρύχιας σύνδεσης με Αττική, για τη χρηματοδότηση τους από το πακέτο Γιούνκερ. Αναπροσαρμόστηκαν τα δύο σχέδια των εταιριών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Το πλάνο προβλέπει αιολικούς σταθμούς στην Κρήτη και υποβρύχια σύνδεση με Αττική. Στα 100 εκατ. το ετήσιο όφελος των καταναλωτών. Το Euro2day.gr γράφει ότι σε ένα project μαζεύτηκαν τα δύο μεγάλα και ξεχωριστά επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με ηλεκτρική διασύνδεσή τους στην Αττική, των εταιριών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ (όμιλος Κοπελούζου), προκειμένου να βρεθεί πιο εύκολα χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ. Σύμφωνα με το energypress.gr μέχρι πρότινος, τα δυο έργα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα, με τη συνολική ισχύ του κάθε πρότζεκτ να ανέρχεται στα 1000MW, ενώ προβλέπονταν και διαφορετική διασύνδεση.

Με τη συγχώνευση των έργων επιδιώκεται η χρηματοδότησή τους από το πακέτο Γιουνκέρ, κάτι που θα καταστήσει πιο ρεαλιστική την προοπτική υλοποίησής τους. Η συνολική ισχύς των αιολικών, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στους 4 νομούς της Κρήτης, θα ανέρχεται σε 950MW. Το έργο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων, περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 km από την περιοχή της Κορακιάς, το οποίο θα καταλήγει στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης των Αχαρνών. Προβλέπεται, δε, και αμφίδρομη ροή στο καλώδιο.  Ως ημερομηνία έναρξης του έργου προσδιορίζεται ο Απρίλιος του 2019 και το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr στελέχη των εταιριών, «για λόγους χρηματοοικονομικούς, που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τις τελευταίες εξελίξεις με τη διασύνδεση που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, οι δύο όμιλοι αποφάσισαν να συνενώσουν ουσιαστικά τα έργα τους».. Με τα αιολικά έργα, όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο, θα υπάρξει ετήσια αντικατάσταση των ακριβών θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, που εκτιμάται στα 185 ευρώ ανά MWh. Οι Έλληνες καταναλωτές θα εξοικονομήσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τόσο είναι το κόστος που επιβαρύνονται από τις χρεώσεις ΥΚΩ. Επιπλέον, με την υποβρύχια διασύνδεση εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, δεδομένου ότι το υποβρύχιο διασύνδεσης θα είναι αμφίδρομης ροής (όσες ώρες υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, αυτή θα διοχετεύεται στο ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα και στις τυχόν ώρες που υπάρχει έλλειμμα, αυτές θα καλύπτονται από τις θερμικές μονάδες του διασυνδεδεμένου συστήματος). Επίσης το έργο φέρνει μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ με τον παροπλισμό των πετρελαϊκών μονάδων και τη θέση τους σε ψυχρή εφεδρεία. Έτσι η ΔΕΗ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες προμήθειας πετρελαίου και συντήρησης αυτών των σταθμών. Η δημιουργία των αιολικών πάρκων στην Κρήτη θα απαιτήσει περίπου 1.000 εργαζόμενους κατά τη φάση κατασκευής και 300 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο λειτουργίας, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι ντόπιοι.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας