ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Με ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό ενεργειακό πρότζεκτ της Τήλου συνόδευσε την παρουσία του στην Ελλάδα το Energy Observer, το πρώτο πλοίο... Energy Observer: Παράδειγμα για όλο το αρχιπέλαγος το πρωτοποριακό πρότζεκτ της Τήλου – Ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο με Ευφυές Ηλεκτρικό Δίκτυο S4S

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Με ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό ενεργειακό πρότζεκτ της Τήλου συνόδευσε την παρουσία του στην Ελλάδα το Energy Observer, το πρώτο πλοίο που κινείται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο και έχει ξεκινήσει να κάνει το γύρο του κόσμου.

« Η Οδύσσειά μας στα ελληνικά νησιά μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το απίστευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα στην Τήλο, ένα νησί 700 κατοίκων σχεδόν αυτόνομο χάρη στην αιολική ενέργεια και μερικούς ηλιακούς συλλέκτες. Το παράδειγμα αυτό που θα έπρεπε να αναπαραχθεί σε όλο το αρχιπέλαγος δείχνει ότι η ενεργειακή επανάσταση είναι όντως εφικτή, χωρίς ωστόσο να αγνοούνται οι κοινωνικές και αλληλέγγυες πολιτικές που εφαρμόζονται », επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Victorien Erussard, μέλος της ομάδας του Energy Observer.

Σημειώνεται ότι στην Τήλο εφαρμόζεται η πρωτοποριακή τεχνογνωσία Ευφυούς Ηλεκτρικού Δικτύου S4S της  Eunice Energy Group (EEG). Το S4S είναι ένα πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ (store) που διασφαλίζει: βιωσιμότητα (sustainability) έξυπνο δίκτυο( smart grid)  ασφάλεια (safe energy) και λύσεις (solutions)

« Στην Ελλάδα ανακαλύψαμε έναν λαό που παρά την κρίση καταφέρνει σιγά σιγά να επαναπροσδιοριστεί. Αναπτύσσοντας πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά σχέδια σε τοπική κλίμακα, ξεκίνησαν μια διαδικασία προς την επιστροφή σε μια οικονομική δραστηριότητα συχνά περισσότερο αλληλέγγυα, που αποδεικνύει σαφώς ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», ανέφερε από την πλευρά του ο Jérôme Delafosse.

Η Τήλος, τονίζει η ομάδα του Energy Observer, είναι το νησί της πρωτοπορίας και της ανάληψης πολιτικών κινδύνων. Από το 2017, είναι το πρώτο νησί στη Μεσόγειο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το διακύβευμα σήμερα είναι η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας σε όλο το νησί, και για όλους τους κατοίκους του νησιού το 2019.  Παράλληλα, ο δήμος υιοθέτησε μια προσωρινή πολιτική υποδοχής μεταναστών για τους 7500 μετανάστες που πέρασαν από το νησί από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και μια μόνιμη πολιτική με την οριστική εγκατάσταση 5 οικογενειών που είναι σήμερα πλήρως ενσωματωμένες στον τοπικό πληθυσμό.

«Οδύσσεια του μέλλοντος»

Η Αθήνα (Μαρίνα Φλοίσβου) είναι η 18η στάση του Energy Observer, το οποίο αναχώρησε από το Saint-Malo τον περασμένο Ιούνιο και έχει ήδη διανύσει 7000 ναυτικά μίλια χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων. Μετά την Τυνησία, το Ισραήλ και την Κύπρο, το πλοίο ταξίδεψε στα ελληνικά νησιά, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι τις Κυκλάδες, για να γυρίσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια του μέλλοντος». Απέπλευσε από την Μύκονο την Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 15:00, φτάνοντας στην Αθήνα την Τρίτη 19 Ιουνίου στις 12:00 έχοντας διανύσει 90 ναυτικά μίλια σε διάρκεια πλεύσης 21 ωρών. Στόχος του ταξιδιού είναι να αναδειχθούν οι πρωτοποριακές “πράσινες” πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο.

Παραδείγματα

Εκτός από την Τήλο, η ομάδα του Energy Observer κάνει ειδική αναφορά στο έργο της Greenpeace « ηλιακή κοινωνική πολιτική » στη Λάρισα, που δοκιμάζει ένα καινοτόμο ενεργειακό δίκτυο : ηλιακούς συλλέκτες σε σχολική μονάδα που επιτρέπει την τροφοδότηση κέντρου ανηλίκων που δεν βρίσκεται πολύ μακριά, απαντώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση των 7 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για καθαρή ενέργεια με προσιτό κόστος, και του Στόχου 4 για μια παιδεία ποιότητας.

Επίσης, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου», στις πύλες της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου σε περισσότερα από 700 000 τετραγωνικά μέτρα εκτείνεται το πάρκο της ομάδας ΠΕΡΚΑ. Μετά την εγκατάλειψη της βάσης το 2003 και την αύξηση της ζήτησης τοπικών προϊόντων, το δίκτυο «Ομοτράπεζοι» είχε την ιδέα να δημιουργήσει επιτόπιους κοινοτικούς κήπους. Αγγούρια, λάχανα, καρότα και άλλα λαχανικά καλλιεργούνται χωρίς χημικά λιπάσματα, σε μια απόλυτη βιολογική καλλιέργεια, ενώ επιτρέπονται μόνον οι χωρικές ποικιλίες, ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα λαχανικά που καλλιεργούνται μοιράζονται μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες : τίποτα δεν πωλείται, όλα μοιράζονται. Το πάρκο των ΠΕΡΚΑ επιτρέπει στους κηπουρούς, ως επί των πλείστον συνταξιούχοι ή άνεργοι, να διατηρήσουν μια δραστηριότητα αλλά επίσης και να δημιουργήσουν νέους κοινωνικούς δεσμούς.

Το πλήρωμα συνάντησε επίσης την ΒΙΟ. ΜΕ., ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο που σήμερα πουλά οικολογικά προϊόντα καθαρισμού σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το Ωραίον Ντεπώ, που αποτελεί κοινωνικό χώρο ελευθερίας και παράδειγμα συλλογικής αυτοδιαχείρισης.

Το ταξίδι του Energy Observer στα ελληνικά νησιά έδωσε επίσης την ευκαιρία στο πλήρωμα να γνωρίσει την αξεπέραστη ελληνική φυσική θαλάσσια κληρονομιά που το «Αρχιπέλαγος» επιδιώκει να προστατεύσει.

Η παραπάνω ΜΚΟ Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ερευνά και υπερασπίζεται την βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών και του συνόλου της λεκάνης της Μεσογείου. Από το 1998, το «Αρχιπέλαγος» υλοποιεί πολυδιάστατα έργα συντήρησης συνδυάζοντας αποστολές έρευνας, επιτόπιες εξερευνήσεις και εργασίες εργαστηρίου, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους εθνικούς και ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και τα ΜΜΕ

Το σκάφος θα βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου (είναι ορατό αλλά το κοινό δεν έχει πρόσβαση σε αυτό) μέχρι τις 23 Ιουνίου, οπότε θα βάλει πλώρη για την Αλβανία.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας