ΕΝΦΙΑ: αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά-στη Βουλή o νόμος
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΧρήμα 13 Μαρτίου 2022 ecotypos
Στη Βουλή κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση το επόμενο 24ωρο ο νόμος για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκαθάριση των σημειωμάτων στα οποία θα αποτυπώνεται ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν. Πότε θα καταφτάσει ο λογαριασμός, όλες οι λεπτομέρειες και οι εξελίξεις.
Το σχέδιο Νόμου για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κατατίθεται εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Στη συνέχεια , τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσες αλλά και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους όπου κρίνεται απαραίτητο, με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων διατάξεων. Παράλληλα ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την εκκαθάριση του φόρου.
Υπολογισμός
Υπενθυμίζεται, ότι ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η έκδοση των Πράξεων Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται τον Απρίλιο εκάστου έτους, αντί για τον Σεπτέμβριο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η καταβολή του φόρου θα γίνεται με 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την καταληκτική πληρωμή της τελευταίας δόσης τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Βάσει των παραπάνω, τα νέα «μπιλιετάκια» θα καταφτάσουν στους φορολογούμενους μετά το Πάσχα και η πληρωμή θα ξεκινήσει τον Μάιο. Για ευνόητους λόγους, με διάταξη επίσης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αλλάζει από το 2022 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), η οποία είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε μέχρι τώρα.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου, με το νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα και με το οποίο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών εκκίνησης αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι προτεινόμενες διατάξεις θεσμοθετούν τις παρακάτω αλλαγές:
– Μειώνεται ο φόρος ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.
-Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.
-Διορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο ένα φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.
Ενδεικτικά:
– Αναπροσαρμόζονται συντελεστές και κλιμάκια υπολογισμού του κυρίου φόρου κτισμάτων και οικοπέδων (μειώνονται συντελεστές και ενοποιούνται κλιμάκια).
– Χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας.
– Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
– Διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται:
1ον: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και ιδίως για εκείνα που διαθέτουν ακίνητα που εντάσσονται σε χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης, παρά την αύξηση των τιμών εκκίνησης στις περισσότερες ζώνες.
2ον: Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων (ως σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τις 250.000 ευρώ) και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο.
3ον: Η διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών, προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο ορθολογικός, δίκαιος και αναλογικός.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΝΦΙΑ διαφορετικών ταχυτήτων-κερδισμένοι και χαμένοι
- Ακίνητα: έρχεται ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ
- Νέος ΕΝΦΙΑ: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά στο taxisnet
- ΕΝΦΙΑ: τι προβλέπεται για καταβολή δόσεων και εκπτώσεις
- ΕΝΦΙΑ: έρχονται τα εκκαθαριστικά-οι μειώσεις και οι επιβαρύνσεις
- Στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ – μειωμένος κατά 354 εκατ.