Προς σημαντική συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ: Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων – Στο επίκεντρο ο αγωγός φυσικού αερίου 120 χιλιομέτρων
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΥποδομές 20 Μαρτίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Η προοπτική ενίσχυσης των υφιστάμενων ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της πΓΔΜ (MEPSO), και ο επικεφαλής της, Sasho Vasilevski, με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.
Παράλληλα εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνηση της πΓΔΜ, για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-πΓΔΜ
Στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σημειώνει ότι “στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων κατόπιν πρωτοβουλίας των δύο πρωθυπουργών, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι το έργο διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-πΓΔΜ αποτελεί βέλτιστη λύση και για τις δύο χώρες και προσφέρει δυνατότητες για την προώθηση της διμερούς αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα και με τις επιταγές της κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ”
Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας
Υπενθυμίζεται ότι τα Συστήματα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δυο χωρών συνδέονται με δυο γραμμές 400 κιλοβόλτ, η μια μεταξύ KYT Θεσσαλονίκης και Dubrovo και η δεύτερη μεταξύ ΚΥΤ Μελίτης και Bitola στην πΓΔΜ. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επίσης οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας των δυο Διαχειριστών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και τα θέματα της ενοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (market coupling) και ανάπτυξης των διεθνών διασυνδέσεων ενώ συζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικότερης συνεργασίας κατά την καθημερινή λειτουργία των Συστημάτων των δυο χωρών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, η δημόσια εταιρεία της πΓΔΜ που διαχειρίζεται τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (“MEPSO”) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (“ΑΔΜΗΕ Α.Ε.”) από την Ελλάδα, θα συνεργαστούν προκειμένου να αυξήσουν τη διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχύσει την ασφάλεια λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων των δύο χωρών.
Επικαλούμενο σχετική ενημέρωση της “MEPSO”, το πρακτορείο σημειώνει ότι σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι Γενικοί Διευθυντές των δύο εταιρειών, Σάσο Βασίλεφσκι και Μάνος Μανουσάκης, οι δύο πλευρές συμπέραναν ότι προτεραιότητα και των δύο χωρών αποτελεί η ενίσχυση των εγκαταστάσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Γι’ αυτό πολύ σύντομα θα συσταθούν ομάδες εργασίας, που θα προσφέρουν σε τεχνικό επίπεδο λύσεις για την αύξηση της δυναμικότητας και εν συνεχεία η πλέον ευνοϊκή λύση για τα δύο συστήματα θα εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών. Το έργο αυτό οικονομικά μπορεί να στηριχθεί είτε από τις δύο χώρες, είτε από ευρωπαϊκά ταμεία», ανέφεραν, σύμφωνα με το “MIA”, από την “MEPSO” και πρόσθεσαν ότι στη συνάντηση στην Αθήνα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο μία ακόμη συνάντηση, σε ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να καθοριστούν νέες λεπτομέρειες για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο εταιρειών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για στενότερη συνεργασία των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ) των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή τελεί υπό την αιγίδα του ΕΝTSO-E, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των ΔΣΜ και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και την ανάπτυξη νέων διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης πΓΔΜ για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-πΓΔΜ
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους της Εταιρείας Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (“MER”) και της ελληνικής “ΔΕΣΦΑ”, συμφώνησε στο χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων κατόπιν πρωτοβουλίας των δύο Π/Θ, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι το έργο αποτελεί βέλτιστη λύση και για τις δύο χώρες και προσφέρει δυνατότητες για την προώθηση της διμερούς αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα και με τις επιταγές της κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Με αυτό το έργο θα κατασκευασθεί δίκτυο αγωγού φυσικού αερίου περίπου 120 χιλιομέτρων (από 60 χλμ σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα), ενώ η πΓΔΜ εγκαινιάζει επίσης μια πρωτοβουλία ανάπτυξης νέων διαδρόμων φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, προστίθεται ότι η υλοποίηση του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πΓΔΜ, καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να συνδεθεί η χώρα στο μέλλον με τον διεθνή αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP) αλλά και να έχει πρόσβαση στα ελληνικά αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η μελέτη βιωσιμότητας του έργου που θα καλύπτει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους. Για αρχή προβλέπεται ότι ο αγωγός θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 2-3 δισεκ. κυβικών μέτρων, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες εντός του έτους, οι δύο χώρες θα υποβάλλουν αίτηση για οικονομικά μέσα από διεθνείς οργανισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-πΓΔΜ έχει υπογραφεί από τις 14 Οκτωβρίου 2016.
Σχετικά Άρθρα
- IGB: εντός Ιουλίου σε λειτουργία ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας
- Συνάντηση ΥΠΕΝ με υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ενεργειακά
- Στο τραπέζι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας
- ΔΕΠΑ: υπογράφηκε η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του IGB
- Ενέργεια: συνάντηση ΥΠΕΝ με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ
- Ρεύμα και φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στη Ρουμανία