ecopress
Της Μάχης Τράτσα/ Διαγωνισμοί για εγκατάσταση 2,6 GW (γιγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα γίνουν την επόμενη διετία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του... Επενδύσεις 2,5-3 δις ευρώ σε ΑΠΕ την επόμενη διετία – Κλειδιά, το τόξο του Αιγαίου και το «ξύπνημα» της αγοράς φωτοβολταϊκών – Τα μεγάλα έργα αιολικών επενδύσεων – H χώρα καθυστερεί λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Της Μάχης Τράτσα/

Διαγωνισμοί για εγκατάσταση 2,6 GW (γιγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα γίνουν την επόμενη διετία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του ενεργειακού σχεδιασμού ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Και όπως δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.  Στην Ελλάδα, το 2017 έκλεισε ως το δεύτερο πιο επιτυχές έτος από πλευράς νέων αιολικών εγκαταστάσεων με 282 MW (μεγαβάτ), αν και το ετήσιο ρεκόρ του 2011 (313 MW) δεν έχει καταρριφθεί.

Τόξο του Αιγαίου
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει κάποιο από τα μεγάλα έργα αιολικών επενδύσεων στο λεγάμενο τόξο του Αιγαίου, όπως το «Καφηρέας» των 154 MW της ιταλικής Enel (προϋπολογισμού 300 εκατ.
ευρώ), το οποία ξεμπλόκαρε από το ΣτΕ, και το όμορο σε αυτό «Καρυστία» των 156 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και τα έργα του Ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες και το «Αιγαίο» του Ομίλου Eunice Energy Group σε ακατοίκητες βροχονησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, ισχύος 582 MW.

Γεωστρατηγική δυναμική

Τα συγκεκριμένα έργα συμπεριλαμβάνουν και την κατασκευή υποβρύχιου δικτύου σύνδεσής τους με το διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.

«Το 2018 αναμένεται να είναι μια πολύ καλή επενδυτική χρονιά για τον κλάδο. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των επενδυτών να ολοκληρώσουν τα έργα τους εντός της προθεσμίας (Μάρτιος 2019) που έχει τεθεί προκειμένου να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς πώλησης της ενέργειας σε σταθερή εγγυημένη τιμή» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος.
Οι επόμενες αιολικές επενδύσεις θα επιλέγουν μέσω διαγωνισμών και θα συμμετέχουν καθημερινά στην αγορά ενέργειας.
«Προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική δυναμική του κλάδου το 2019 και μετά, θα πρέπει οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν άμεσα και για επαρκή ισχύ. Είναι γεγονός ότι η χώρα έχει καθυστερήσει, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις που πιθανόν θα οδηγήσουν σε λάθη» τονίζει ο ίδιος.


Οι διασυνδέσεις Στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Αιγαίο είναι η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Όσον αφορά τις Κυκλάδες, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασύνδεσής τους, με ορίζοντα το σύνολο του έργου να τελειώσει το 2020. Η τέταρτη φάση για τις Νότιες Κυκλάδες εντάχθηκε στο νέο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Σχετικά με τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου (προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ), αναμένεται να είναι έτοιμη το πρώτο εξάμηνο του 2020 και η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής (κόστους ενός δισ. ευρώ) το 2023.

Φωτοβολταικά 

Με τους νέους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν κινείται εκ νέου και η παγωμένη αγορά φωτοβολταίκών. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιο Ψωμά, αναμένεται δημοπράτηση περίπου 1.300 MW φωτοβολταϊκών την περίοδο 2018-2020, που συνεπάγονται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2022. Όπως ανέφερε ο κ. Γερόσιμος Θωμάς, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι στόχοι που έχει θέσει η Επιτροπή (30% διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030 και 50% έως το 2050) θα κινητοποιήσουν και επενδυτικά κεφαλαία, θεσμικούς, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.ά.

Πηγή: Το «Βήμα»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας