Επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 11 Φεβρουαρίου 2024 Αργύρης
Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης ενός λύκου από την περιοχή της Αμυγδαλέζας. Πρόκειται για ένα αρσενικό άτομο, ηλικίας περίπου 2 χρόνων και βάρους 28 κιλών. Το ζώο συνελήφθη, ραδιοσημάνθηκε και επανεντάχθηκε σε δασική περιοχή, μακριά από εγκαταστάσεις ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ο λύκος αναίσθητος με το κολλάρο
Η προετοιμασία της επιχείρησης ξεκίνησε την 27ηΙανουαρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου. Η άριστη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους εταίρους του έργου «LIFEWildWolf», την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ήταν αυτή που οδήγησε στην επιτυχία της δύσκολης επιχείρησης.
Το νεαρό ζώο-πιθανώς σε αναζήτηση χώρου όπου θα ένοιωθε ασφάλεια από αδέσποτα σκυλιά και από άλλους λύκους- εγκλωβίστηκε σε περιφραγμένη έκταση που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έπραξε όπως ορίζει ο νόμος, ενημερώνοντας άμεσα την Δασική Υπηρεσία.
Από την πλευρά της, η Δασική Υπηρεσία απευθύνθηκε στην Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η οποία ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο, του έργου «LIFE WildWolf». Καθοδηγούμενη από το συνεργάτη της «ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ», δρ. Γιώργο Ηλιόπουλο και υποστηριζόμενη από την Ελληνική Αστυνομία, τοποθέτησε ειδικές παγίδες, προκειμένου να αιχμαλωτίσει το ζώο. Χάρη στα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι παγίδες ελέγχονταν σε 24ωρη βάση, με ιδιαίτερη έμφαση στις νυχτερινές ώρες, που κινούνταν το ζώο. Τελικά, στις 4 π.μ. της 8ης Φεβρουαρίου το ζώο αιχμαλωτίστηκε σε μία από τις παγίδες, ραδιοσημάνθηκε και απελευθερώθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Ο λύκος με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης
Η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της ραδιοσήμανσης της μεταφοράς και της ανάνηψής του σε μία νέα περιοχή είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές.
Η παρακολούθηση των κινήσεων του νεαρού λύκου θα γίνεται μέσω ραδιοκολλάρου GSM/GPS,σε καθημερινή βάση, από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Αν το ζώο προσεγγίσει στο μέλλον κάποια περιοχή ανθρώπινης δραστηριότητας, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή τη θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο έργο «LIFE WildWolf», στόχος του είναι η επίτευξη της ισορροπημένης διατήρησης των λύκων, μέσω της διαχείρισης δυνητικά κρίσιμων καταστάσεων που προκύπτουν σε τοπία της Ευρώπης που κυριαρχούνται από ανθρώπους. Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και μέσω της συνεργασίας 18 εταίρων. Στην Ελλάδα, περιοχή εφαρμογής του έργου είναι ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και εταίροι σ’ αυτό είναι η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με κομβική τη συμβολή της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.
Σχετικά Άρθρα
- Kαστοριά: επιτυχής απομάκρυνση αρκούδας από κατοικημένη περιοχή
- Γιατί αλλάζουν το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΥΠΕΝ: μέτρα για τον λύκο, μετά από την επίθεση στην Πάρνηθα
- ΟΦΥΠΕΚΑ: εθνικό παρατηρητήριο βιωσιμότητας επιχειρήσεων
- Επιχείρηση για αρκούδα με δύο νεογέννητα στην Καστοριά
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης 67 προτάσεις χρηματοδότησης μονοπατιών