Στην ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθμισης της λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα αποσκοπεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Συνεργατικοί Σχηματισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα» που θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ και το ύψος της επιδότησης είναι μεταξύ 50% έως 70% (ανάλογα με το είδος της δαπάνης). Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Οι όροι συμμετοχής
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, clusters μπορούν να συσταθούν στους τομείς:
- της Αγροδιατροφής,
- των Δομικών Υλικών,
- της Κλωστοϋφαντουργίας – Ένδυσης,
- του Τουρισμού,
- των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών,
- των Τεχνολογιών Ενέργειας,
- των Τεχνολογιών Περιβάλλοντος και
- των Τεχνολογιών Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Για να συσταθεί ένα cluster θα πρέπει να ιδρυθεί μία νομική οντότητα (δικαιούχος φορέας) που θα διαχειρίζεται το συνεργατικό σχηματισμό. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος φορέας θα ορίσει υπεύθυνο συντονισμού και επικοινωνίας, στις αρμοδιότητές του οποίου συμπεριλαμβάνονται η ευθύνη του σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης των ενεργειών που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης που έχει υποβάλει ο φορέας και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων του φορέα με τους χρήστες του έργου.
Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων συμμετοχής των νομικών οντοτήτων που υποβάλλουν πρόταση, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
– Να λειτουργούν με βάση καταστατικό, σύνθεση εταίρων και οργανισμό λειτουργίας, συμβατά με το περιεχόμενο και τους σκοπούς της δράσης ή να λειτουργήσουν βάσει μνημονίου συνεργασίας φορέων που συμμετέχουν στην υπό ίδρυση νομική οντότητα, το οποίο πληροί τις απαιτήσεις της πρόσκλησης.
– Να έχουν ιδρυθεί ή για τις υπό σύσταση νομικές οντότητες να έχει υποβληθεί δήλωση υπό ίδρυσης επιχείρησης και να έχει αποδοθεί ΑΦΜ, πριν από την υποβολή της πρότασης.
Πέραν των παραπάνω, στον συνεργατικό σχηματισμό θα πρέπει να μετέχουν και τα «ανεξάρτητα μέρη», τα οποία ενδεικτικά μπορούν είναι:
- ΑΕΙ/ΤΕΙ,
- Οργανισμοί και φορείς ερευνητικών δραστηριοτήτων,
- Επιχειρήσεις,
- Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων,
- Μη κερδοσκοπικοί αναπτυξιακοί οργανισμοί,
- ΟΤΑ και
- Επαγγελματικά Επιμελητήρια.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο cluster θα πρέπει να συμμετέχουν ως εταίροι κατ’ ελάχιστο ένας οργανισμός έρευνας και διάδοσης γνώσεων (ΑΕΙ, ΤΕΙ ή οργανισμός/φορέας ερευνητικών δραστηριοτήτων) και δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή συνεργατικό σχήμα επιχειρήσεων στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιλέξιμα προς ενίσχυση είναι επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. ευρώ. Η ενίσχυση για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας χορηγείται αποκλειστικά στις νομικές οντότητες που διαχειρίζονται τους εν λόγω σχηματισμούς. Στις επιλέξιμες δαπάνες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για κτήρια, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες προσωπικού, δαπάνες για αγορά έρευνας κ.ο.κ.
Σχετικά Άρθρα
- Νέο ΠΕΠ Αττικής: όλες οι χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν στις επιχειρήσεις
- «Ερευνώ- Καινοτομώ»: αιτήσεις για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων
- Κ. Μακεδονία: δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ για απασχόληση και επιχειρήσεις
- Women TechEU: 10 εκατ. ευρώ-στήριξη στη νεοφυή επιχειρηματικότητα
- Ερευνώ Καινοτομώ: ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έργων
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»