ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Σειρά επιφυλάξεων για τις παραδοχές και τις προβλέψεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού διατύπωσαν παράγοντες της αγοράς στο πλαίσιο του συνεδρίου του... Επιφυλάξεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Σειρά επιφυλάξεων για τις παραδοχές και τις προβλέψεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού διατύπωσαν παράγοντες της αγοράς στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

ΔΕΗ

Ενώ όλες οι πλευρές επισημαίνουν την αναγκαιότητα του σχεδιασμού τη χαιρετίζουν την κατάρτιση του σχεδίου, υπογραμμίζουν ωστόσο επιμέρους στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό από τη σκοπιά φυσικά του καθενός.

Την κριτική για το σχέδιο δεν απέφυγε ούτε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ο οποίος αμφισβήτησε τις παραδοχές ως προς τα μερίδια των καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030 λέγοντας ότι το σύστημα θα χρειαστεί πολύ περισσότερη θερμική ενέργεια τουλάχιστον στο μεταβατικό στάδιο και ακόμη περισσότερη αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη λιγνιτική παραγωγή ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι ο περιορισμός του μεριδίου τον λιγνίτη στο 17% οδηγεί τις μονάδες που θα λειτουργούν τότε σε αντιοικονομική λειτουργία με πολλαπλές εκκινήσεις και παύσεις. Σημείωσε δε ότι στον τομέα έχω γίνει τεράστιες επενδύσεις επισημαίνοντας ειδικότερα την κατασκευή της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα (1,5 δισ. ευρώ), την αναβάθμιση των μονάδων του Αγίου Δημητρίου (190 εκατομμύρια), τις επενδύσεις στα ορυχεία (250 εκατ.) συν τα χρήματα που θα δώσουν οι ιδιώτες για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. “Πότε θα αποσβεστούν αυτές οι επενδύσεις και τι σήμα δίνουμε για την αποεπένδυση” διερωτήθηκε ο κ Παναγιωτάκης και τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλιστεί ειδική μεταχείριση της Ελλάδας και εξάντληση του χρόνου ζωής των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων.

Ιδιώτες 

Από την πλευρά των ιδιωτών ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή ,γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Μυτιληναίος υποστήριξε ότι το συμπέρασμα από το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος είναι πως δεν χρειάζεται νέα μονάδα φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης τα επόμενα χρόνια. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει αυτή η μονάδα καθώς όπως τόνισε “Δεν ξέρω αν εξετάστηκε ο βαθμός αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής με τις παραδοχές του ΕΣΕΚ”. Όσο για την παράταση λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου ο ίδιος στάθηκε κριτικά λέγοντας ότι από το 2014 ήταν γνωστό πως οι μονάδες θα έκλειναν το τέλος του 2018 και φτάσαμε σήμερα (στο παρά πέντε) να δίνεται παράταση από τις 17.500 στις 32.000 ώρες.

Αναφερόμενος δε στις ανανεώσιμες πηγές ο κ.Μπενρουμπή δήλωσε αντίθετος με τον κανόνα του 75% που θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις δημοπρασίες για αιολικά και φωτοβολταϊκά (το επενδυτικό ενδιαφέρον να υπερβαίνει κατά 75 % την δημοπρατούμενη ισχύ) λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό απορρίπτονται επενδύσεις.

Στόχοι 

“Συμφωνούμε με τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθούν”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του αδειοδοτικού πλαισίου χωρίς τον οποίο όπως ανέφερε δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι. Όπως είπε σήμερα χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος για την έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ και 2 έως 3 χρόνια για τον χαρακτηρισμό από το δασαρχείο ενώ συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή του ειδικού χωροταξικού πλαισίου λέγοντας ότι το ισχύον σήμερα λειτουργεί ικανοποιητικά.

Ελλέιψεις

Ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας εντόπισε ο πρόεδρος του συνδέσμου παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης. Οι μονάδες αποθήκευσης θα αγοράζουν ενέργεια σε περιόδους που οι τιμές είναι χαμηλές (πχ απορριπτόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται σε περιόδους όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη κατανάλωση) και θα την διαθέτουν στο σύστημα όταν η ζήτηση και οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Θεωρούνται ως παράγοντας κλειδί για τη συγκράτηση του κόστους και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό σύστημα. Ωστόσο η διαφορά τιμής αγοράς – πώλησης δεν επαρκεί για να “βγαίνουν” οι επενδύσεις και δεν έχει διευκρινιστεί αν και με τρόπο οι μονάδες αυτές θα εξασφαλίζουν επιπλέον έσοδα από την αγορά.

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας