ecopress
Η ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο επισφραγίστηκε  στις συναντήσεις του  αμερικανού γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΝ... Ελληνοαμερικανική ενεργειακή συμμαχία, με 15μελη «task force»  

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο επισφραγίστηκε  στις συναντήσεις του  αμερικανού γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, ενώ παράλληλα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε την επιχειρηματική «task force»  της Ενέργειας.

Στις συναντήσεις, που είχε ο Μπόμπ Μενέντεζ παρουσία του αμερικανού Πρεσβευτή στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η πρωτοπορία της Ελλάδας στην  παραγωγή, αποθήκευση και «έξυπνη» διαχείριση ενέργειας από ΑΠΕ. Ειδικότερα  ο αμερικανός γερουσιαστής, όπως ανακοινώθηκε  ενημερώθηκε για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών, που επιτρέπουν την αυτοκατανάλωση ρεύματος από μικρούς παραγωγούς (αγρότες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ).

Η «task force»  της Ενέργειας

Παράλληλα και συνδυαστικά με τις εξελίξεις  το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε την ίδρυση 15μελούς Επιτροπής Ενέργειας, την επιχειρηματική task forst της Ενέργειας.

Σκοπός την επιτροπής είναι  η παρακολούθηση όλων των θεμάτων και εξελίξεων που αφορούν τον τομέα της ενέργειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και την προώθηση νέων ιδεών, προτάσεων και πρακτικών που έχουν ως στόχο αφενός την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων κάθε μορφής και αφετέρου τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των δικτύων παροχών και διανομής ενέργειας προς όφελος του καταναλωτή πολίτη ή επιχείρησης. Η Επιτροπή Ενέργειας έχει ως εξής:

  • Κώστας Ανδριοσόπουλος, President, Hellenic Association for Energy Economics, πρόεδρος της επιτροπής, ενώ μέλη ορίστηκαν οι:
  • Γιάννης Μπασιάς, Hellenic Hydrocarbons Resources Management,
  • Κωστής Σιφναίος, Business Development Manager, Copelouzos Group,
  • Δημήτρης Γόντικας, VP and Managing Director, Energean Oil & Gas,
  • Γιώργος Καλαβρουζιώτης, CEO, Eunice Energy Group,
  • Fernando Kalligas, Member, DESFA.
  • Μανούσος Μανουσάκης, Managing Director, ADMIE,
  • Ευάγγελος Μυτιληναίος President & CEO, Mytilineos SA,
  • Στέφανος Οκταποδάς Chairman & Managing Director, HEDNO
  •  Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, President & Managing Director, Public Power Corporation,
  • Δημήτρης Παρπέρης, Managing Director Greece-Cyprus, GE Power,
  • Γιώργος Κούβαρης, Chairman, Heron,
  • Μιχαήλ Φιλίππου CEO, Energy Exchange,
  • Ανδρέας Σιάμισης CFO, Hellenic Petroleum και
  • Δημήτρης Τζόρτζης, CEO, DEPA.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της μειοψηφίας της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και αναλυτικά διημείφθησαν τα εξής:

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μενέντεζ για τον ουσιαστικό του ρόλο στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς. Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επίτευξη της.

Τέλος, συζήτησαν εκτενώς και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Συνάντηση με ΥΠΕΝ

Η Ελλάδα θα προστεθεί σύντομα στις χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων, δήλωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε χθες με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Μπόμπ Μενέντεζ παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο, σε μια περιοχή με αναβαθμισμένο ρόλο. Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά νέα δυναμική μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου, η δε βαλκανική αγορα έχει εισέλθει σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, με στόχο να αποτελέσει την νότιο – ανατολική πύλη προς την ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης:

-για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, μέσω κατασκευής υποδομών (αγωγός TAP, σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα κλπ)

-για τη διασύνδεση των βαλκανικών κρατών, μέσω της κατασκευής του αγωγού IGB, που ξεκινά άμεσα και θα αποτελέσει μέρος του μεγάλου κάθετου διαδρόμου μεταφοράς αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, αλλά και του αγωγού που συζητείται να κατασκευαστεί με τη Βόρεια Μακεδονία για να συνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών

-για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις νέες περιοχές παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της κατασκευής του αγωγού EastMed.

Ο κ. Μενέντεζ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο του East Mediterranean Gas Forum. Συζητήθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα επτά κράτη (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με την υιοθέτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα σχετικά με την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής ενημερώθηκε για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών, που επιτρέπουν την αυτοκατανάλωση ρεύματος από μικρούς παραγωγούς (αγρότες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ).

Ίδρυση Επιτροπής Ενέργειας

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε την ίδρυση Επιτροπής Ενέργειας με σκοπό την παρακολούθηση όλων των θεμάτων και εξελίξεων που αφορούν τον τομέα της ενέργειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Η  Επιτροπή Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, φιλοδοξεί μέσα από το έργο και τις δράσεις της να συμβάλλει σημαντικά στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και κοινά αποδεκτού πλαισίου στρατηγικής και πολιτικής για τον εξαιρετικά ζωτικό τομέα της ενέργειας που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, δηλώνει αναφορικά με την ίδρυση της επιτροπής: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, και πιστεύει ότι με την αναβαθμισμένη νέα σύνθεση της Επιτροπής Ενέργειας μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς Ενέργειας και την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων που θα καταστήσουν την χώρα πραγματικό ενεργειακό κόμβο»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κώστας Ανδριοσόπουλος δηλώνει:

-«Η ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή και πρόκληση. Η Επιτροπή Ενέργειας και το επιμελητήριο μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν με θετικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στην αναζήτηση λύσεων και προτάσεων στα καίρια ζητήματα του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφούν όλες οι προσπάθειες και δράσεις μας το επόμενο διάστημα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας