ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Μετά το πρόγραμμα που θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, θα υπάρξει νέα... Επιστήμονες: Απρίλιο τα 600 ευρώ τηλεκατάρτισης και Μάιο το επίδομα 800 ευρώ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Μετά το πρόγραμμα που θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, με 800 ευρώ, τον Μάιο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στον τρόπο που επιλέχθηκε για την ενίσχυση, μέσω τηλεκατάρτισης των έξι επιστημονικών  κλάδων, (Μηχανικοί/Αρχιτέκτονες, Γιατροί, -συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού- Οικονομολόγοι /Λογιστές, Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές), ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι: «δεν υποτιμούμε την επιστημονική συγκρότηση των επιστημόνων αλλά είναι αυτός ο τρόπος να βρούμε πόρους, καθώς αξιοποιείται το εργαλείο της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους».

Αμφισβήτηση

Και πρόσθεσε: «Υπήρχε και μία αμφισβήτηση για τη συγκριμένη δράση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν  όμως χρήματα στο συρτάρι που δεν τα δίνουμε. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε και τον τελευταίο ευρωπαϊκό πόρο».

Ο υπουργός,  διευκρίνισε ακόμη, ότι όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα μέσα στον Απρίλιο «μέσω μιας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης από την οποία θα λάβουν και πιστοποιητικό σε υψηλής στάθμης αντικείμενα. Τα λεφτά θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα μη κατασχετέα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Τους επιστήμονες τους σεβόμαστε, τους τιμούμε και είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας. Το επιστημονικό δυναμικό, οι παραγωγικοί φορείς και οι αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια που θα κάνουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας: «Γι’ αυτόν το λόγο, φροντίσαμε να δοθεί το ποσό των 600 ευρώ και έχουμε δεσμευτεί ότι αυτό το ποσό θα το λάβουν όλοι μέσα στον Απρίλιο» είπε ο κ. Βρούτσης  και σημείωσε  ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, μέσω μίας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης, η οποία θα παρέχει και πιστοποιητικό.

Αφορολόγητα

«Δεν υποτιμούμε την επιστημονική συγκρότηση των επιστημόνων, αλλά, μέσω αυτής της διαδικασίας, τους ενισχύσουμε ουσιαστικά. Τα χρήματα θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα και μη κατασχετέα» πρόσθεσε  ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε, ότι σύντομα θα αναρτηθεί η πρόσκληση και, κατόπιν της πρόσκλησης, την άλλη Πέμπτη, οι επιστήμονες, που υπολογίζονται σε 180.390, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Οι πληρωμές

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η πρώτη πληρωμή (400 ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Πέμπτη σε όλους ανεξαιρέτως που θα έχουν ενεργοποιήσει το voucher, ενώ υπογράμμισε ότι ο οικονομικός προγραμματισμός και «το πρόγραμμα που έχουμε κάνει για τους επιστήμονες της χώρας μας είναι ότι, μέχρι το τέλος Απριλίου, θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ».

«Αμέσως μετά το πρόγραμμα για τους επιστήμονες των 600 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, θα υπάρξει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τα 800 ευρώ, δηλαδή θα τους ενισχύσουμε με τα 800 ευρώ, τον Μάιο» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο οικονομικός προγραμματισμός γίνεται με σχέδιο, με μεθοδικότητα και με ευθύνη, «γιατί πάνω από όλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης, που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι».

ΚΑΔ

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Είχαμε δεσμευτεί για δύο πράγματα: να διευρύνουμε την περίμετρο όλων των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί και, πράγματι, αυτό ολοκληρώνεται καθώς θα μπουν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όλων των πληγεισών επιχειρήσεων, που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών. Το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε ΚΑΔ, μπαίνουν κάτω από την “ομπρέλα” της προστασίας των οικονομικών ευεργετημάτων του κράτους. Ταυτόχρονα, έχουμε πει ότι και η χρονική περίμετρος θα διευρυνθεί και τον Μάιο, καθόσον θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της κρίσης. ‘Άρα, είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο και για Μάιο.

Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε και να μένουμε σπίτι, γιατί η κρίση της πανδημίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις δικές μας ενέργειες. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Όσο πιο καλά συμπεριφερθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση». Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης ότι κοινός παρονομαστής όλων των μέτρων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Δώρο Πάσχα

Αναφορικά με το δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Όμως, όπως διευκρίνισε, σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις μεταφέρεται η καταβολή του, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. «Εδώ υπήρξε μία σημαντική παρέμβαση του πρωθυπουργού και, μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, έγινε η εξαγγελία ότι το συμπληρωματικό τμήμα του δώρου Πάσχα, που θα χάσουν οι εργαζόμενοι, λόγω μη δεδουλευμένων για το τμήμα του Μαρτίου και τον Απρίλιο, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τα 10 αντικείμενα κατάρτισης

Στο μεταξύ υπογράφηκε και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με πιστοποίηση, για τους πληττόμενους από τον κορονοϊό επιστημονικούς κλάδους της χώρας. Δείτε εδώ την πρόσκληση του προγράμματος τηλεκατάρτισης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μία δράση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία θα ενταχθούν οι έξι βασικοί επιστημονικοί κλάδοι: μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, όπως ορίζονται, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Οι επιστήμονες-δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

  1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)
  2. Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί
  3. Ηλεκτρονικό εμπόριο-ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία
  4. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης
  5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/Ψηφιακή υπογραφή-Ψηφιακά πιστοποιητικά-Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη
  6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)
  7. Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/Xρηματοοικονομική χρήση/Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία
  8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον
  9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας
  10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) επιπέδου 1 και 2.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Τέλος, η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας