Επιστρεπτέα: πιθανή παράταση-ποιοι κινδυνεύουν με ολική επιστροφή ποσών
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 5 Δεκεμβρίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Τη δυνατότητα να δοθεί παράταση για την επιπλέον έκπτωση 15% στα χρήματα που καλούνται να επιστρέψουν 700 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Ποιος είναι προγραμματισμός. Πότε αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά. Πως διαμορφώνεται ανά περίπτωση το ύψος της χρηματικής επιστροφής. Ποιοι κινδυνεύουν να γυρίσουν όλο το ποσό πίσω στο κράτος.
Ανάσα ενός μήνα, σχεδιάζει να δώσει πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που θα καταβάλλουν εφάπαξ το δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά που έλαβαν ως δάνεια 700 χιλιάδες επαγγελματίες με τη μορφή των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, φέτος και πέρσι κατά την περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να επιστραφούν, με τους ωφελούμενους να έχουν δύο επιλογές.
Πρώτον, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις προχωρήσουν στην επιλογή των 60 μηνιαίων δόσεων, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022
Δεύτερον, στην περίπτωση που προχωρήσουν σε εφάπαξ καταβολή, τότε τους παρέχεται έκπτωση 15% με τελική ορισθείσα ημερομηνία καταβολής την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο με σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό του Open, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το deadline της εφάπαξ προκαταβολής πιθανότατα θα επιμηκυνθεί: Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε άλλη μία παράταση στην αξιοποίηση του 15% δηλαδή να μπούμε και λίγο στο 2022» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, πως «ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος λιγότερο από το 50% του ποσού που έλαβε και μόνο ένα μικρό κομμάτι θα πληρώσει το 50%».
Τρίτον: μόνο οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστρεπτέο ποσό δεν επιστρέφεται.
Το ποσό της ενίσχυσης
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
Τι επιστρέφεται
Με βάσει τις προαναφερθείσες επιλογές επιστροφής:
- Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 70% που καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου.
- Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 προς το 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου.
- Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 50% των δανείων που έλαβαν και για τους επτά κύκλους.
Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά
H διαδικασία για την ανάρτηση των προς επιστροφή ποσών, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αν.υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, την τρέχουσα περίοδο γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις τήρησαν τον όρο να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για το χρονικό διάστημα που ορίζονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας. Υπενθυμίζεται, ότι όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει απολύσεις την περίοδο που δανειοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας, θα πρέπει να επιστρέψουν όλο το ύψος της επιδότησης που έλαβαν.
Αγώνας δρόμου για τα δικαιολογητικά
Εως το τέλος του τρέχοντος μήνα έχουν περιθώρια οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία συνίστανται στα εξής:
* υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
Το παραπάνω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:
– ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
– ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.
* Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.»
* Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
*είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
*είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
*Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
* Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:
*ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
-*ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.
*. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.»
Σχετικά Άρθρα
- Επιστρεπτέα: παράταση και για την εφάπαξ εξόφληση
- Επιστρεπτέα: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για 700.000 επιχειρήσεις
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: παράταση για δικαιολογητικά και πληρωμές
- Επιστρεπτέα: φτάνει ο λογαριασμός για 700 χιλιάδες επιχειρήσεις
- Επιστρεπτέα: ποιό είναι το σχέδιο για περισσότερες δόσεις
- Επιστρεπτέα: αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών