Έρχεται νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧρήμα 26 Οκτωβρίου 2021 ecotypos
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες. Ποιός είναι οι στόχος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά και πως συνδέονται με την κινητοποίηση «πράσινων» επενδύσεων ύψους πάνω από 25 δις.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Όπως εξήγησε, ο στόχος που έχει τεθεί για 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030 συνδέεται οργανικά με το στόχο για κινητοποίηση “πράσινων” επενδύσεων ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ: «Καταβάλλουμε, επίσης, σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε το σχετικό νομοθετικό κείμενο έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030. Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά
Το ταμείο ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα λαμβάνει σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Συνολικά θα διατεθούν στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια και ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθεί για πράσινες επενδύσεις. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση, στη θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου της καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά», τόνισε.
Το 2028 τέλος στον άνθρακα
Ως προς τον ευρωπαϊκό στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης, ο πρωθυπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Στόχος μας, από κοινού με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι να μειώσουμε τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο, αναλαμβάνουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πιο σημαντική από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η διασφάλιση ότι θα σταματήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028» τόνισε
LNG και υδρογόνο
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί σημείο εισόδου LNG και υδρογόνου, προκειμένου να διοχετεύονται στις ευρωπαϊκές αγορές. «Ταυτόχρονα, φυσικά, μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά» συμπλήρωσε. Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε μια σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: νομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά, στόχος 2 γιγαβάτ ως το 2030
- Eλληνoβελγική συνεργασία για υπεράκτια αιολική ενέργεια
- Επενδύσεις 7 δις ευρώ για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων
- ΥΠΕΝ: το σχέδιο για επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα
- Υπεράκτια αιολικά πάρκα: συνεργασία ΑΔΜΗΕ, ΕΔΕΥΕΠ και ΕΛΕΤΑΕΝ
- ΥΠΕΝ: Το σχέδιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων