Εσωτερικών: Στους δημότες ο λογαριασμός των δήμων που δεν ανακυκλώνουν
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΧρήμα 27 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Από τον ερχόμενο Ιανουάριο διπλασιάζεται το κόστος της ταφής των δημοτικών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, ενώ αρχίζει παράλληλα η επιβολή τέλους κυκλικής οικονομίας στους δημότες των δήμων που δεν κάνουν ανακύκλωση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Π Θεοδωρικάκος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, από την έναρξη του 2020 οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ!
Άρα, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών».
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», στο οποίο μετέχουν πέντε δήμοι της χώρας (Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Ν. Σμύρνης), ανακοίνωσε ότι σε 10 χρόνια το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress
Το εγχείρημα συναντά δυσκολίες καθώς η ανακύκλωση στο σύνολο των δήμων σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Στην Ελλάδα σήμερα το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας και δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα
Στην εφαρμογή του προγράμματος το υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με το «Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών», με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγκεκριμένος από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Συνεργάζεται, επίσης, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και την Ομάδα της κυρίας Μαρίας Λοϊζίδου, που θα παρακολουθεί και θα ανακοινώνει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και το βαθμό συμμετοχής των πολιτών σε αυτό.
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι να γίνεται η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης στην πηγή. Για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα είναι σε onlineσύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος. Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται.
Ουραγός
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών:
-Η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη κατέχοντας την 24η θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό ανακύκλωσης 45%.
– Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το 2020 θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Τα πρόστιμα αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι μας, ως Έλληνες πολίτες, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.
– Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι ότι το 2025 η ανακύκλωση πρέπει να ανέλθει στο 55% και προοδευτικά μέχρι το 2035 στο 65%.
– Ειδικότερα για τα πλαστικά μπουκάλια (που ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών μίας χρήσης) το ποσοστό ανακύκλωσης θα πρέπει να ανέλθει σε 77% το 2025 και σε 90% το 2029.
– Αντίστοιχα, το 2025 δεν θα μπορούν να πωλούνται συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών εάν δεν περιλαμβάνουν ανακυκλωμένο πλαστικό έως τουλάχιστον 25% του υλικού τους, ενώ το 2030 το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού αυξάνεται σε τουλάχιστον 30%.
- Στη χώρα μας περισσότερο από το 80%των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν η νομική υποχρέωση της χώρα μας είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε 10% το 2035.
« Όταν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας και αντιμετωπίζουν τα απόβλητα ως εμπορεύματα που έχουν αξία, στη χώρα μας πληρώνουμε για να τα θάψουμε, ενώ γεμίζουν και οι χώροι που θάβουμε τα απόβλητα και τώρα ψάχνουμε για νέους χώρους», ανέφερε στην ομιλία του ο Π. Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με το νόμο για την ανακύκλωση, οι δήμοι ορίζονται υπόχρεοι για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Οι ΟΤΑ α’ βαθμού δικαιούνται μείωση των συντελεστών τιμολόγησης βάσει των επιδόσεων στην ανακύκλωση. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του. Κατά συνέπεια, ο Δήμος έχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσει την ανακύκλωση, διότι μπορεί να επιτύχει μείωση έως 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του.
Σχετικά Άρθρα
- Βγήκε η εγκύκλιος για την επιβολή του τέλους ταφής
- Τέλος ταφής: ΚΕΔΕ και 164 δήμοι κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης
- Tέλος ταφής: στα 100 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση των Δήμων
- Τέλος ταφής: δικαστική προσφυγή δήμων
- Τέλος ταφής: στα 13,5 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Κεντρικής Μακεδονίας
- Δήμοι: τα επιχειρήματα δικαστικής προσφυγής κατά του τέλους ταφής