ΕΣΠΑ: οδηγός με τις ανοιχτές δράσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων
ΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 29 Μαρτίου 2021 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
To ecopress παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό με όλες τις ενεργές προσκλήσεις των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που χρηματοδοτούν και ενισχύουν την μικρομεσαία και νεοφυή επιχειρηματικότητα. Ποιές είναι οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων που τρέχουν, ποιες επιχειρήσεις είναι δυνητικοί δικαιούχοι των δράσεων ποιο είναι το είδος των επιλέξιμων δαπανών και ενισχύσεων. Όλες οι προϋποθέσεις.
Δράση επιδότησης τόκων μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων
Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη μορφή κάλυψης των τόκων των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους για περίοδο 3 μηνών.
Επενδυτικά Σχέδια & Επιδότηση
Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο “δεδομένης επιχείρησης” όπως αυτή ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία) από τη συγκεκριμένη Δράση, δεν δύναται σε συνολική ονομαστική αξία να υπερβαίνει το όριο των 1.800.000 ευρώ.
Προϋπολογισμός
Η Δράση έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Δικαιούχοι – βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαιούχοι της δράσης είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα.Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Να δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε ΚΑΔ πλην των εξαιρούμενων στο Παράρτημα V της Πρόσκλησης. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01/01/2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.
– Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.
Επιδοτούμενες δαπάνες
Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων, και ειδικότερα επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης (όπως αποτυπώνεται στη σχετική υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση), περιλαμβανομένων και των κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοιχτών αλληλόχρεων λογαριασμών), καθώς επίσης και:
(α) τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003),
(β) δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης (άρθρα 1 – 3 του ν. 4354/2015)
(γ) δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει Ειδικός Εκκαθαριστής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – αποτελώντας σήμερα το διαχειριστικό όχημα ειδικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με τον ν. 4261/2014, με διαχειριστή Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση, είτε Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων του ν. 4354/2015, η οποία έχει αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται στο πλαίσιο της Δράσης σε Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση, το οποίο και έχει την ευθύνη τήρησης των προβλεπομένων στην περίπτωση β της προηγούμενης παραγράφου ή Ειδικό Εκκαθαριστή των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων –όπως ορίζεται στις διατάξεις του ν.4261/2014 ο οποίος έχει αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται στο πλαίσιο της Δράσης σε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα που μετέχει στη Δράση, το οποίο και έχει την ευθύνη τήρησης των προβλεπομένων.
Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα την 30/09/2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30/09/2020). Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30/09/2020, αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του Κεφαλαίου 7 της αναλυτικής Πρόσκλησης. Η ενημερότητα κρίνεται με σημείο αναφοράς την επιδοτούμενη οφειλή. Δεν καλύπτονται τόκοι υπερημερίας και λοιπά έξοδα, καθώς και η παρακράτηση φόρου 15% των ομολογιακών δανείων. Οι σχετικές δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 01/01/2021. Δεν καλύπτονται από τη χρηματοδότηση της παρούσας Δράσης τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικές Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
Η δημόσια χρηματοδότηση συνολικά καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται από 01/01/2021 έως και 31/03/2021. Ειδικά για τις Συμβάσεις Πίστωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς) καλύπτονται οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο – πριν ή κατά την 31/12/2020 – προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενου κατά την 01/01/2021 πιστωτικού ορίου».
Φορέας υλοποίησης
Δικαιούχος Δράσης είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ-ΒΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα μεταβιβάσει τους απαιτούμενους πόρους στα οικεία Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και θα έχει τη γενική εποπτεία και ευθύνη της διοικητικής υποστήριξης του έργου.
Προθεσμία υποβολής προτάσεων
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις : 07/05/2021, ώρα 15:00Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis
Δείτε εδώ την πρόσκληση εδώ
Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων
Η δράση « Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου «Elevate Greece» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19» στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των νεοφυών/καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που δραστηριοποιούνται σε τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης/RIS3) του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece». H ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κεφάλαιο κίνησης), ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Προϋπολογισμός Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 60 εκ. ευρώ. Δικαιούχος της δράσης είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ.)
Επιδότηση
Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2019 ή 2020) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι επιλέγουν το έτος που πραγματοποίησαν τις υψηλότερες δαπάνες Κεφαλαίου Κίνησης, συγκεκριμένα το 2019 ή το 2020 επί των οποίων θα υπολογιστεί το αιτούμενο ποσό επιχορήγησης.
Η επιδότηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων με έξοδα ίσα ή άνω του ποσού των 125.000 ευρώ ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Δεν επιδοτούνται επιχειρήσεις σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του ελέγχου αποδεικνύει άθροισμα εξόδων μικρότερο των 6.250 ευρώ.
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:
- των αγορών εμπορευμάτων χρήσης,
- των αγορών Α’ υλών και υλικών χρήσης,
- του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες),
- των διαφόρων λειτουργικών εξόδων.
Δικαιούχοι –προϋποθέσεις συμμετοχής
Nεοφυείς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων/Ε.Μ.Ν.Ε. Elevate Greece, www.elevategreece.gov.gr. Επίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- να είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων/Ε.Μ.Ν.Ε. Elevate Greece, www.elevategreece.gov.gr που συστάθηκε και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας/Τμήμα ΓΆ Καινοτομίας,
- η δραστηριότητα της επιχείρησης να είναι συμβατή με τομέα της εθνικής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης RIS3
- να είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις,
- να έχουν κάνει έναρξη έως την 31.12.2020,
- να δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, σύμφωνα με το Παράρτημα I της Αναλυτικής Πρόσκλησης «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»,
- να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/ εμπορικού χαρακτήρα: ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, με έδρα την Ελληνική Επικράτεια, ή κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις με έδρα στην αλλοδαπή, που διατηρούν υποκατάστημα στην Ελλάδα, εφΆ όσον αυτό διαθέτει Ελληνικό ΑΦΜ και είναι εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ/Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
- να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014,
- να έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ (εφΆ όσον είναι υποκείμενες) για το έτος αναφοράς 2019 εμπρόθεσμα, σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία, ή Υπεύθυνη Δήλωση για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2020,
- το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η ωφελούμενη επιχείρηση να μην υπερβαίνει σε συνολική ονομαστική αξία το συνολικό ανώτατο όριο των 1.800.000 ευρώ.
Αξιολόγηση των προτάσεων
Η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας (first in-first out), σύμφωνα με:
- την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ,
- τη συνολική Δημόσια Χρηματοδότηση (Δ.Χ.) της πρόσκλησης
- και το ανώτατο όριο χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 100.000 ευρώ δεδομένης της επάρκειας του προϋπολογισμού.
- Επισημαίνεται πως δεν θα υπάρχει βαθμολόγηση των αιτήσεων παρά μόνο διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων συμμετοχής. Στην περίπτωση εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, η ΓΓΕΚ ενημερώνει τους δυνητικούς ωφελούμενους μέσω της οικείας ιστοσελίδας: www.gsrt.gr και της ιστοσελίδας της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: www.antagonistikotita.gr
Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη συγκεκριμένη δράση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 15.00
Ηλεκτρονική Υποβολή
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση πανδημίας COVID-19».
Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση της δράσης εδώ
Δράση «E-λιανικό»: χρηματοδότηση για δημιουργία-αναβάθμιση «e-shop»
Η Δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη ή την αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
Επιδότηση
Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους τελικούς δικαιούχους ανέρχεται έως και τα 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Και έως 1.500 ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020.
Προϋπολογισμός
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας
Δικαιούχοι της Δράσης
Μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και διατηρούν φυσικό κατάστημα σε διακριτό της οικίας τους χώρο ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
- Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019.
- Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 01/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- να δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47 και αναλυτικοί αυτού με όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Χ) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.
- να διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες.
- να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.
- οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.
- να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.
- το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
- να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013 (De Minimis) όπως αναφέρονται στο Παράρτημα VI της παρούσας.
- να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137) (επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας)
- να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Επιδοτούμενες δαπάνες
Εξοπλισμός Πληροφορικής (μόνο για νέα ηλεκτρονικά καταστήματα και έως 30% του Προϋπολογισμού)
- Εξυπηρετητές /διακομιστές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών – λογισμικού απαιτούμενου για την δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS). Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.
- Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Desktop/Laptop).
- ‘Aλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και την λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη προμήθειας tablets , συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοράσεων.
Λογισμικό
- Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop – θα λειτουργεί σε 2 γλώσσες, καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και θα ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον).
- Επιλέξιμη δαπάνη είναι και η αγορά λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop. Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Software as a Service (SAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.
- Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας. Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την 18η Μαρτίου 2020 και μετά.
Προθεσμία υποβολής προτάσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως τις 05/04/2021 και ώρα 15:00Ηλεκτρονική υποβολή
Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν στο ΠΣΚΕ «Ενίσχυση Δράσεων Επιχειρηματικότητας».
Δείτε αναλυτικό κατάλογο – οδηγό με ερωτήσεις & απαντήσεις τη δράση εδώ
Επιχορήγηση εστίασης για θερμαντικά σώματα
Παρατάθηκε τέλος, η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης της Δράση «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου» έως τις 28 Απριλίου 2021.
Η Δράση στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης και των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων του τουριστικού κλάδου, οι οποίες πλήττονται από τις επιπτώσεις της έξαρσης της νόσου COVID-19, με την επιχορήγηση της προμήθειας θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και έχει προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ. Επιχορηγείται η προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 100 ευρώ για το κάθε θερμαντικό σώμα.Μέγιστο ποσό ενίσχυσης για ένα χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα: 5000 ευρώ.
Δικαιούχοι της Δράσης
- Επιχειρήσεις εστίασης,
- Επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων (ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα) που διαθέτουν εξωτερικό χώρο παροχής υπηρεσιών εστίασης.
Δείτε την τελευταία τροποποίηση της δράσης εδώ
Σχετικά Άρθρα
- Νέα προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ μέσω ΕΣΠΑ το φθινόπωρο
- ΕΣΠΑ: οι νέες δράσεις για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
- «Ερευνώ- Καινοτομώ»: αιτήσεις για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων
- Ερευνώ Καινοτομώ: ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έργων
- Νέο ΕΣΠΑ: πότε θα βγουν οι πρώτες δράσεις για τις ΜμΕ
- ΑΑΔΕ: οι 20 κατηγορίες ενισχύσεων και αποζημιώσεων που δεν φορολογούνται