Εσπερίδα: «τα μπάζα είναι απόβλητα αλλά δεν είναι για πέταμα»
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 2 Αυγούστου 2023 Αργύρης
-«Η συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στην περιβαλλοντική αφύπνιση και δράση» τονίστηκε ομόφωνα και ομόθυμα από τους εκπροσώπους των διοργανωτών, του Κοινοβουλίου και κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς και επιστημονικούς εισηγητές και υπογραμμίστηκε ως βασικό συμπέρασμα της Επιστημονικής Ημερίδας ότι: «Τα λεγόμενα μπάζα και σκουπίδια είναι απόβλητα, τα οποία όμως δεν είναι άχρηστα!»
Η Επιστημονική Έσπερίδα έγινε πλαίσιο της δράσης με κεντρικό τίτλο: «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή» πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θέρμου Επιστημονική Εσπερίδα. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», ο Δήμος Θέρμου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. Δήμος Θέρμου: οι δράσεις για τον πλανήτη σε έργα περιβαλλοντικής τέχνης Δείτε εδώ στο ecopress
Τα καλλιτεχνικά έργα από απόβλητα
Τα καλλιτεχνικά έργα από απόβλητα ενσωματώνουν τα διδάγματα της κλιματικής ουδετερότητας, της ανακύκλωσης και της επανάχρησης των υλικών μετά το τέλος της ζωής τους, από τον ίδιο τον τρόπο που δημιουργήθηκαν. Και ταυτοχρόνως ως εικαστικές συνθέσεις, γλυπτά μεγάλης κλίμακας, με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Το άτομο του άνθρακα»,«Άνθρωπος & γη», «Αντίσταση», αντίστοιχα αναφέρονται:
-Στην απανθρακοποίηση, ως λύση ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ανεκτά για τον άνθρωπο επίπεδα.
-Στις συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής στις κλιματικές μεταβολές και τις οικολογικές καταστροφές που βιώνουμε. Και
-Στην αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, που κάθε χρόνο καταστρέφει ισοδύναμη μάζα του Έβερεστ, με τις εξορύξεις.
Την παρουσίαση των έργων περιβαλλοντικής τέχνης στο δημόσιο χώρο στό Δήμο Θέρμου Δείτε εδώ στο ecopress
Τι ειπώθηκε από τους Ομιλητές και Εισηγητές στην Επιστημονική Εσπερίδα στο Δήμο Θέρμου
Στην Επιστημονική Ημερίδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών που ακολουθήθηκε οι ομιλητές και εισηγητές επισήμαναν τα ακόλουθα:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ –ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
«Σταθερός στόχος η ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας»
Νίκος Κωστακόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου:
Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, κατασκευασμένων από υλικά και αντικείμενα που έχουν κλείσει τον χρηστικό τους κύκλο και αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον γίνονται η βασική ύλη καλλιτεχνικών συνθέσεων, ώστε να εκπέμπουν δυνατά μηνύματα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και κινητοποίησης υπέρ του περιβάλλοντος, τόνισε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου, Νίκος Κωστακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί σε συνεργασία θα συνεχιστεί με τους δήμους μέλη του δικτύου πόλεων με λίμνες αλλά και φορείς της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικολογίας και της κοινωνίας των πολιτών σε περιοχές όλης της Ελλάδας και της Κύπρου.
– «Η δράση θα εξελίσσεται κάθε φορά με ξεχωριστή θεματολογία στην δημιουργία των έργων τέχνης και χρήση διαφορετικών υλικών αποβλήτων, αλλά με ενιαίο και σταθερό στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας μέσω επανάχρησης των κατασκευαστικών αποβλήτων όλων των κατηγοριών», τόνισε.
Στην περίπτωση μας ομάδα καλλιτεχνών υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κρέτση, εικαστικού Αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), συνέθεσαν έργα τέχνης με την χρήση υλικών μεταλλικών αποβλήτων, που συγκεντρώθηκαν από το φυσικό περιβάλλον, όπου κατέληξαν μετά από την ανθρωπογενή παρέμβαση.
Τα έργα τέχνης, γλυπτά μεγάλης κλίμακας, που αποτυπώνουν τις σκέψεις των καλλιτεχνών για την κλιματική κρίση και τις επιδράσεις της στις ζωές όλων μας ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τις αρχές Ιουλίου και ολοκληρωμένα πλέον προορίζονται να αποτελέσουν μόνιμα εκθέματα περιβαλλοντικής τέχνης στο Δήμο Θέρμου.
«Ο Δήμος Θέρμου στην πρωτοπορία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης»
Ιωάννα Καλημέρη, Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμου:
Η δράση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες και συνέργειες που αναπτύσσει το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», προς υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας αλλά και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, τόνισε η Αντιδήμαρχος Θέρμου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δικτύου Πόλεων με ΛίμνεςΙωάννα Καλημέρη.
-«Αναδεικνύει τον Δήμο Θερμού στην πρωτοπορία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, και δράσης, ώστε να προσθέτει στο πλούσιο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει και τη σύγχρονη διάσταση της περιβαλλοντικής τέχνης στο δημόσιο χώρο του. Αντικείμενο της εκδήλωσης αυτής είναι η πρώτη γνωριμία του κοινού με τα εν λόγω έργα περιβαλλοντικής τέχνης» είπε χαρακτηριστικά.
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ
«Έχουμε ιερή υποχρέωση να αντισταθούμε στην κλιματική αλλαγή»
Σπύρος Κωνσταντάρας, Δήμαρχος Δήμου Θέρμου:
-«Με την εκδήλωση μας και με ό,τι θα ακολουθήσει ευαισθητοποιούμεθα και οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους για αυτό το οποίο έρχεται για τις επόμενες γενιές. Έχουμε ιερή υποχρέωση να αντισταθούμε σε αυτές τις μεταβολές τις οποίες πληρώνουμε είτε με τις θεομηνίες το χειμώνα είτε με τις καταστροφές είτε ακόμα και με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για ορεινές περιοχές που μας αγγίζουν ήδη και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε».
Αυτά ανέφερε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους. Ο κ. Κωνσταντάρας στάθηκε ιδιαίτερα στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο «πράσινος» όπως τον χαρακτήρισε Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος «είναι από τις δυναμικές προσωπικότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, που πρώτος έδειξε ευαισθησία για το κλίμα και το περιβάλλον».
ΟΜΙΛΙΕΣ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
«Το περιβάλλον είναι συνυφασμένο με την επιβίωσή μας»
Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:
-«Μιλάμε για το περιβάλλον σαν να είναι κάτι που δεν είναι ενσωματωμένο στην δική μας καθημερινότητα. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το περιβάλλον, η καθημερινότητά μας και η επιβίωσή μας είναι συνυφασμένα. Τα καμπανάκια τα οποία ηχούσαν τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλα σήμαντρα κινδύνου, γιατί αργήσαμε να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί. Ωστόσο κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης.
-«Σήμερα, πρόσθεσε, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καινοτόμο, μία εκδήλωση η οποία δεν έχει γίνει ξανά σε ολόκληρη την Περιφέρεια και είναι ενσωματωμένη σε ένα σχεδιασμό τον οποίο τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιούμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να αποκτήσουμε την ίδια ευαισθητοποίηση, να βιώσουμε αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν στο μέλλον και τα οποία δυστυχώς δεν είναι ευοίωνα».
Ο κ. Δημητρογιάννης εξήρε το έργο του Δήμου και του Δημάρχου Θέρμου, ο οποίος όπως είπε έχει δώσει ένα στίγμα πολιτισμού, κοινωνικής δράσης και περιβαλλοντικό, που ταιριάζει αρμονικά με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.
-«Με το Δήμο Θέρμου συνεργάστηκα με τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιλύοντας πολλά ζητήματα. Τέτοιες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν και τα επόμενα χρόνια, και με τον τρόπο αυτό βάζουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που λέμε κοινωνική ευαισθητοποίηση και δράση διότι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα είναι το ίδιο το κοινωνικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Δημητρογιάννης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
«Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής»
Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο αλλά και τοπικό που βιώνουμε καθημερινά εξέφρασε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ) Χριστίνα Σταρακά.
– «Αυτά που λέγαμε κάποτε έκτακτα φαινόμενα, τώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον τακτικά και καλούμαστε καθημερινά να τα αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Από το πιο κυρίαρχο, που είναι η ασφάλεια έως τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία κάθε περιοχής που επηρεάζεται ιδιαίτερα αρνητικά από την κλιματική κρίση», τόνισε.
Η κα Σταρακάσημείωσε πως η δράση για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη και δεν επιδέχεται καμιά αναβολή, αλλά και ότι για να υπάρξει αποτελεσματικότητα επιβάλλεται να υπάρξει αντίστοιχη δράση και από τους ίδιους τους πολίτες.
-«Για να συμβεί αυτό απαιτείται και η αντίστοιχη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη για την περιβαλλοντική κρίση. Από την άποψη αυτή η δράση του Δήμου Θέρμου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», στο Δήμο Θέρμου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους λοιπούς φορείς, που διοργάνωσαν από κοινού αυτή τη δράση».
Τέλος υπογράμμισε ότι μια δράση που ξεκινά από την Αιτωλοακαρνανία, έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω του ιδιαίτερου κάλλους και του ιστορικού του βάθους, θα έχει συνέχεια σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και στην Κύπρο «έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς».
-«Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κατέληξε, θα είμαι δίπλα σε κάθε τέτοια δράση γιατί έχω βιώσει τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, και έχω παλέψει από τότε που ήμουν αντιπεριφερειάρχης στην πράξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
«Σημαντική η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαμόρφωση κουλτούρας για το περιβάλλον»
Βασίλης Βλέτσας, Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών και Μέλος του ΔΣ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»:
Στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, είναι ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων στην διαμόρφωση κουλτούρας και παιδείας για τα περιβαλλοντικά θέματα, τόνισε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών και μέλος του ΔΣ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Βασίλης Βλέτσας. Ο ίδιος πρόσθεσε:
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνονται καθημερινά, όχι μόνο στη θερμοκρασία που αυξάνεται ραγδαία αλλά και στην φύση γύρω μας. Το θέμα της εκδήλωσης είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί η τέχνη μπορεί να αφυπνίσει, να εκπαιδεύσει, μπορεί να προβληματίσει» Και ανέφερε ότι:
-«Έρχομαι από την περιοχή των Ιωαννίνων με ένα κοινό χαρακτηριστικό με το Δήμο Θέρμου, την λίμνη. Στο δήμο Ιωαννιτών έχουμε την λίμνη Παμβώτιδα και όντας μέλη του δικτύου από την πρώτη στιγμή συμμετέχουμε ενεργά με δράσεις για την προστασία της λίμνης, την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων μια μεγάλη σε διάρκεια, έκταση και σημασία εικαστική έκθεση που ονομάζεται «Τα πλάσματα», από την στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μια έκθεση που ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της σημερινής εκδήλωσης, την συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στην περιβαλλοντική αφύπνιση.Γιατί είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαίο οι καλλιτέχνες να βγουν μπροστά, να δείξουν στο κοινό με το πολυσήμαντο και πολυποίκιλο έργο τους ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που ίσως θα έρθει αλλά είναι εδώ και διαμορφώνει τις ζωές μας και των παιδιών μας. Ως δίκτυο δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες», είπε ο κ. Βλέτσας.
Αναφερόμενος δε στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» σημείωσε ότι συμπληρώνει 11 χρόνια ζωής, και αριθμεί 38 Δήμους από την Ελλάδα και την Κύπρο με 80 φυσικές και τεχνητές λίμνες. Βασικοί στόχοι του Δικτύου, όπως είπε είναι η προστασία των λιμνών και των παραλιμνίων περιοχών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αειφόρος ανάπτυξη, τουριστική προβολή, η προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Επίσης η ενημέρωση – προώθηση και η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας με απώτερο σκοπό την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
«Τα μπάζα είναι απόβλητα αλλά δεν είναι για πέταμα!»
Έλενα Μουρελάτου, Επιστημονική Συνεργάτιδα «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»:
Στις δυνατότητες και τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων, που προκύπτουν από εκσκαφές και κατεδαφίσεις, τα λεγόμενα «μπάζα» στάθηκε κατά την ομιλία της η Επιστημονική Συνεργάτιδα του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» Έλενα Μουρελάτου.
-«Τα αποκαλούμε μπάζα, μια λέξη με πολλές ερμηνείες και χρήσεις κυρίως με αρνητική διάσταση που φέρνει στο μυαλό αρνητικές εικόνες άχρηστων υλικών για πέταμα. Τα ονομάζουμε απόβλητα γιατί βρίσκονται σε χώρους που δεν τα θέλουμε, πιάνουν το χώρο που μάλλον χρειαζόμαστε και δεν ξέρουμε τι να τα κάνω και με ποιον τρόπο να τα αξιοποιήσουμε. Έχετε αναλογιστεί αν είναι σίγουρα μπάζα, άχρηστα, για πέταμα;» έθεσε το ερώτημα η κα Μουρελάτου προσθέτοντας:
-«Μήπως είναι υλικά που προσέφεραν προστασία για πολλά χρόνια από τις καιρικές συνθήκες; Συνέβαλαν στην μεταφορά αγαθών, ήταν κυματοθραύστες, σπίτια μνημεία δρόμοι λιμάνια; Τι είναι λοιπόν τα μπάζα ή απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία;» Και συνέχισε την ομιλία της λέγοντας:
-«Είναι το τούβλο, πιο κοινό οικοδομικό υλικό, που η εφεύρεση του δεν είναι λιγότερο σημαντική από την εφεύρεση του τροχού. Επί 9.000 χρόνια χρησιμοποιούμε τα τούβλα. Είναι το τσιμέντο που χρονολογείται πριν από 12.000 χρόνια. Είναι το σκυρόδεμα, το σίδερο που χρησιμοποιείται από την αρχαϊκή εποχή».
-«Τα μπάζα είναι υλικά που με πολύ μικρή επεξεργασία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Και να γίνουν πάλι τούβλα, τσιμέντο και πρώτες ύλες, και αυτό είναι το μήνυμα που επιθυμούμε να διαδώσουμε. Ποιος είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των υλικών αυτών; Εκτός από το προφανές της ρύπανσης του εδάφους και της μείωσης της αξίας της γης; Περικλείουν διοξείδιο του άνθρακα που είναι το κύριο συστατικό που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Την οποία βιώνουμε μέσα από τα κλιματικά φαινόμενα που ζούμε» σημείωσε η επιστημονική συνεργάτης του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και τόνισε:
-10 έως 100 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα περιέχει κάθε κυβικό τούβλου.
-100 έως 1000 kg ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα περιέχει το τσιμέντο και το σκυρόδεμα που μπορεί να φτάσει και στα 10.000 kg ισοδυναμούν διοξείδιο του άνθρακα αν έχει βαφτεί με τις σύγχρονες βαφές.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν τις επιπτώσεις της εγκατάλειψης των μπαζών στα ρέματα καιρό με τα ωφελήματα της επανάχρησης τους. Όπως είδατε στο Θέρμο, υλικά με τη βοήθεια και την χρήση της αρχαιότερες γλώσσας επικοινωνίας του ανθρώπου, της γλώσσας της τέχνης μετατρέπονται σε σύγχρονα γλυπτά. Μετατρέποντας τα από απόβλητα σε πρωταγωνιστές».
«Η αποτύπωση της ζωής όλων μας στην περιβαλλοντική τέχνη»
Δημήτρης Κρέτσης, Εικαστικός, Απόφοιτος ΑΣΚΤ, Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Δράσης:
Ο Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Δράσης στο Δήμο Θέρμου, Δημήτρης Κρέτσης, τόνισε ότι με την ιδιότητα του εικαστικού και με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον (κλιματική αλλαγή, αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων, συσσώρευση τεράστιου όγκου αποβλήτων) αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δήμου Θέρμου και του «Δικτύου Πόλεων Με Λίμνες» για την δημιουργία κατασκευών από υλικά που έχουν χάσει την χρηστική τους αξία μετασχηματίζοντας τα σε έργα τέχνης.
-«Σκοπός αυτού του εγχειρήματος, υπογράμμισε ο κ. Κρέτσης, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης. Τα συγκεκριμένα έργα δημιουργήθηκαν με αντικείμενα που προέρχονται κυρίως από οικοδομικά υλικά και συγκεκριμένα από μέταλλα. Η επιλογή αυτών έγινε για τη δημιουργία ενός ομοιογενούς καλλιτεχνικού αποτελέσματος με βασικό χαρακτηριστικό την αισθητική», κατέληξε ενώ ευχαρίστησε την ομάδα που συνέβαλε στην υλοποίηση των έργων για το αισθητικό αποτέλεσμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
«Τίποτα δεν είναι «για τα μπάζα», τίποτα δεν είναι για πέταμα»
Επαμεινώνδας Τριβήλος, Επιστημονικός Συνεργάτης «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»:
Στον συμβολισμό της δράσης που δείχνει πως «τίποτα δεν είναι «για τα μπάζα», τίποτα δεν είναι για πέταμα» στάθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, ΝώνταςΤριβήλος, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
Ο συμβολισμός, πρόσθεσε, λειτουργεί θετικά στην αλλαγή της κουλτούρας, επικαλούμενος το παράδειγμα του μπλε κάδου της ανακύκλωσης. «Ποιος πίστευε πριν από 20 χρόνια ότι ο μπλε κάδος θα γίνει καθημερινότητα; Έτσι θα γίνει και με τα μπάζα. Είμαστε ένα βήμα πίσω αλλά με τέτοιες δράσεις κάνουμε ένα βήμα μπροστά», κατέληξε.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απέστειλαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης (ΝΔ) και Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ).
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Στην διάρκεια της Επιστημονικής Εσπερίδας προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίασης της πορείας δημιουργίας των καλλιτεχνικών έργων από την αρχική σύλληψη έως την ολοκλήρωση τους, αποτυπώνοντας τις σκέψεις των καλλιτεχνών για την κλιματική κρίση και τις επιδράσεις της στις ζωές όλων μας. Επίσης παρουσιάστηκε σε βίντεο το πλούσιο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Θερμού και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής, όπου κυριαρχούν οι υψηλοί ορεινοί όγκοι και τα νερά των χειμάρρων και παραποτάμων του Ευήνου και της λίμνης Τριχωνίδας.
Σχετικά Άρθρα
- Οι δράσεις για τον πλανήτη σε έργα περιβαλλοντικής τέχνης από απόβλητα
- Μηνύματα περιβαλλοντικής δράσης σε έργα τέχνης από απόβλητα
- Τα απόβλητα γίνονται περιβαλλοντική τέχνη, σε δημόσιους χώρους
- Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες: νέες περιβαλλοντικές δράσεις με νέα διοίκηση
- Φυσικές καταστροφές: έκθεση φωτογραφίας για έρευνα, πρόληψη και δράση
- Καστοριά: μέλος του δικτύου ιστορικών πόλεων κατά των πλαστικών αποβλήτων