Ετήσια έκθεση της ΒΡ: Εκρηκτική αύξηση συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, κατά 400 %, το διάστημα 2016 – 2040
ΕνέργειαΟικονομίαΦυσικοί πόροιΧρήμα 27 Φεβρουαρίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Εκρηκτική άνοδο της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη κατά 400 % σωρευτικά στο διάστημα 2016 – 2040 προβλέπει η ετήσια έκθεση της ΒΡ για την ενέργεια (energy outlook 2018) που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης, η «πράσινη» ενέργεια θα πενταπλασιαστεί, από 502 σε 2527 Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ) ενώ στο ίδιο διάστημα η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 35 %.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική ενεργειακή «πίτα» θα αυξηθεί από 4 % το 2016 σε 14 % το 2040. Σημειώνεται ότι η μελέτη εξετάζει τη συμμετοχή συνολικά στο ενεργειακό ισοζύγιο (κτίρια, μεταφορές , κλπ.) και όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή όπου τα μερίδια των ΑΠΕ είναι σαφώς μεγαλύτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά (1990-2016) οι ΑΠΕ εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σωρευτικά 1333 % εκκινώντας φυσικά από πολύ χαμηλότερη βάση και υποβοηθούμενες από τις σημαντικές επιδοτήσεις που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα. Από τη δεκαετία του 2020 προβλέπεται σταδιακή εξάλειψη των επιδοτήσεων καθώς το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα γίνεται ανταγωνιστικό με όρους αγοράς λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και των φόρων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνουν τις συμβατικές πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όλες οι πηγές ενέργειας θα παρουσιάσουν αύξηση την προσεχή 25ετία (πυρηνικά: 54 %, φυσικό αέριο: 47 %, υδροηλοεκτρικά: 36 %, πετρέλαιο: 12 %, ακόμη και ο άνθρακας με 1 %). Οι αλλαγές θα οδηγήσουν το 2040, όπως σημειώνει και η ΒΡ στο πλέον διαφοροποιημένο ιστορικά ενεργειακό μείγμα για την ανθρωπότητα το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί ως εξής:
Πετρέλαιο 27%, φυσικό αέριο 26%, άνθρακας 21 %, ανανεώσιμες 14 %, υδροηλεκτρικά 7 % και πυρηνικά 5 %.
Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση ενέργειας θα προέλθει από την Ινδία (165 %). Στην Κίνα θα είναι 41 %, στην Αφρική 128 % και στη Μέση Ανατολή 54 %. Η Λατινική Αμερική αναμένεται να κινηθεί στο 54 %, οι ΗΠΑ 1 %, η Ρωσία 6 % και μόνο η Ευρώπη θα παρουσιάσει μείωση και μάλιστα σημαντικά: – 4 % συνολικά και -11 % η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά Άρθρα
- Από ΑΠΕ η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο δεκάμηνο
- Δέκα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα
- ΕΕΤΑΑ: μελέτη ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων στη Β. Εύβοια
- Βιομηχανία: πιστοποιήθηκε ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός αυτοπαραγωγής
- ΔΕΔΔΗΕ: ολοκληρώθηκε το έργο «Άη Στράτης Πράσινο Νησί»
- Enel: παγκόσμιο ρεκόρ σε εγκατεστημένη ισχύ, παραγωγή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ