ecopress
Σε κεντρικό εργαλείο για τη διαχείριση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναδεικνύονται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) με το νομοσχέδιο του υπουργείου... Ετήσια και τριετή σχέδια δράσης θα έχουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  – Οι θέσεις των κομμάτων στη Βουλή

Σε κεντρικό εργαλείο για τη διαχείριση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναδεικνύονται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συζητείται από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο καλύπτεται το σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura, με την ένταξή τους στη χωρική αρμοδιότητα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι Φορείς αποκτούν αναπτυξιακό χαρακτήρα και προβλέπονται ετήσια και τριετή σχέδια δράσης, ενώ καθιερώνεται αξιολόγησή τους. Στα ΔΣ θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη από την τοπική κοινωνία και τα υπόλοιπα τρία μέλη θα προέρχονται από το κράτος. Πρωτεύον έργο των ΦΔΠΠ είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και των συνδεόμενων με αυτή φυσικών πόρων με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Για πρώτη φορά νομοθετείται η επιχορήγηση των ΦΔΠΠ από πιστώσεις που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μέχρι σήμερα οι ΦΔΠΠ επιχορηγούνταν και λειτουργούσαν με πόρους μόνο από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και το Πράσινο Ταμείο.

-Σ. Φάμελλος: Ανάπτυξη και φιλοπεριβαλλοντική πολιτική δεν είναι αντίπαλες

«Το φυσικό περιβάλλον είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας της Ελλάδας και βασικός αναπτυξιακός πόρος, καθώς όλη η υφήλιος γνωρίζει την Ελλάδα για τις θάλασσές της, τα βουνά της, τα βότανά της κ.λπ.» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με αφορμή τον θόρυβο σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για τον χρυσό ή την αδειοδότηση του Ελληνικού, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να μη λαμβάνεται υπόψη το φυσικό περιβάλλον και η ιστορία της χώρας όταν σχεδιάζονται επενδύσεις.

-«Όποιος βλέπει το περιβάλλον ως παράγοντα αναστολής επενδύσεων, κάνει μικροπολιτική» είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε: «Ναι, πρέπει να βιαστούμε να υλοποιήσουμε προοδευτικές, αναπτυξιακές και φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές στη χώρα μας» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός και επισήμανε τις δράσεις που ανελήφθησαν για τα νέα όρια των περιοχών Νatura και την εισαγωγή μεγάλου ποσοστού του θαλάσσιου χώρου στις ζώνες προστασίας (σ.σ. από 6,12% της θαλάσσιας έκτασης που ήταν σε περιοχή Natura, τώρα είναι το 22,3%).

«Αυτό που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον 100% κάλυψη των περιοχών Natura, και με το συζητούμενο νομοσχέδιο θα έχει και 100% κάλυψη σε επίπεδο Φορέων» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν δεν υπήρχε βούληση χάραξης πολιτικής για το περιβάλλον και γι’ αυτό δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας». Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα διατεθούν 4 εκατομμύρια ευρώ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, επειδή θέτει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, δημιούργησε τη διεύθυνση για τη βιοποικιλότητα, αναθεώρησε τον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών και για πρώτη φορά η χώρα μας διεκδίκησε επιπλέον πόρους από την Ευρώπη και πέτυχε το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τη Φύση στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, προκηρύχθηκαν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρξουν σχέδια διαχείρισης και Προεδρικά Διατάγματα.

Για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου είπε ότι ξεκαθαρίζει ποιο είναι το σύστημα διαχείρισης της φύσης και ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι στο ΕΣΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί επιπλέον χρήματα για νέους και παλαιούς φορείς.

«Δυστυχώς, το 2013 κάποιοι πήγαν να καταργήσουν τους Φορείς, αλλά σήμερα ξεκινά η ουσιαστική ανατροπή του νόμου του 2013 και για να μείνουν οι εργαζόμενοι με εμπειρία στους Φορείς, αλλά και για να έχουμε καλύτερους Φορείς» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Ειδικά για το καθεστώς εργασίας στους Φορείς, υποστήριξε πως μέχρι τώρα ήταν «παρατασιούχοι» αλλά η κυβέρνηση λέει «όχι» σε αυτό το καθεστώς και γι’ αυτό θα επιτρέψει μόνο ένα ενδιάμεσο οκτάμηνο για το 2018. Το 2019 θα γίνουν σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. «Δώσαμε μάχη για να συμβεί αυτό. Έπρεπε να μπει στον προγραμματισμό των προσλήψεων» επισήμανε και ενημέρωσε ότι δίνεται στους Φορείς η υποχρέωση και η δυνατότητα να κάνουν οργανισμούς και περιγράμματα θέσεων μέσα στο 2018, να κυρωθούν, και στη συνέχεια να λειτουργεί περιβάλλον σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Όπως υπογράμμισε, και οι οκτάμηνες συμβάσεις και οι αορίστου χρόνου θα προχωρήσουν με ΑΣΕΠ, «αλλά η εμπειρία μπορεί να μπει ως προϋπόθεση».

Τα κόμματα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Ιγγλέζη ανέφερε ότι οι Φορείς γίνονται βασικό εργαλείο για την εμπέδωση της συνείδησης ότι το περιβάλλον και οι τρόποι διαχείρισης του δεν είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη, αλλά αναγκαία συνθήκη για μία ανάπτυξη με τα χαρακτηριστικά της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αειφορίας.

Από τη ΝΔ, ο Γιώργος Στύλιος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι περισσότερο προϊόν πίεσης για εναρμόνιση με κοινοτικές Οδηγίες και λιγότερο μία οργανωμένη και συγκροτημένη δουλειά που θα βελτιώσει τα κακώς κείμενα. Ο βουλευτής, αν και αναγνώρισε πως οι ΦΔΠΠ είναι τα πιο κατάλληλα σχήματα διοίκησης και διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση τους δίνει τα κατάλληλα εργαλεία για να ασκήσουν το έργο τους και επαρκή χρηματοδότηση.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ξεκαθάρισε εκ προοιμίου ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσέρχεται με καλή διάθεση στη συζήτηση του νομοσχεδίου διότι το θεωρεί μία καλή βάση, πάνω στην οποία μπορεί να χτιστούν προτάσεις και βελτιώσεις. Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι υπάρχουν αδυναμίες και αστοχίες σε άρθρα του. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η χώρα πρέπει να ξανασχεδιάσει τους ΦΔΠΠ και τη λειτουργία τους. Είμαστε πίσω, έχουμε αργήσει πρέπει να τρέξουμε» σημείωσε ο βουλευτής και επισήμανε ότι καρδιά της προσπάθειας πρέπει να είναι τα σχέδια διαχείρισης.

Από το ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου παρατήρησε ότι υφίσταται προσανατολισμός για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας από την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. «Αντί να καταργήσετε τους ΦΔΠΠ και να περάσουν οι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα στις κρατικές υπηρεσίες, κυρίως τις δασικές, που είναι υποστελεχωμένες και χρειάζονται προσωπικό, εσείς κάνετε το αντίθετο. Διευρύνετε τον αριθμό των ΦΔΠΠ σε όλη την επικράτεια, παίρνετε αντικείμενα των δασικών υπηρεσιών και μετατρέπετε τους ΦΔΠΠ σε πολυδύναμες υπηρεσίες για την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ» επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε ότι με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και καθορίζονται προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ένωση Κεντρώων, υπογράμμισε ότι ο θεσμός των ΦΔΠΠ, με οικονομικά και λειτουργικά αδιέξοδα, αποδείχθηκε στην πορεία του ιδιαίτερα προβληματικός, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν μόνο το 30% των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση και προχειρότητα, που είχε ως αποτέλεσμα να απειλείται η Ελλάδα με επιβολή προστίμων. Ζήτησε, επίσης, διευκρινίσεις για την πρόβλεψη ότι με πόρους του Πράσινου Ταμείου θα καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ανέφερε ότι «θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα να έχει προχωρήσει στην καθιέρωση ζωνών ειδικής προστασίας, αλλά βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν την “ευρωκαταδίκη” για μη συμμόρφωση της χώρας με κοινοτική νομοθεσία και για μία ακόμη φορά νομοθετούμε αφού απειλούμεθα με πρόστιμα». Ο βουλευτής εκτίμησε θετικά τη διεύρυνση της κάλυψης των προστατευόμενων περιοχών, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τον σχεδιασμό και τη στρατηγική που θα πρέπει να συνοδεύει τη χάραξή τους. Ακόμη, έθεσε ζήτημα για την πρόβλεψη ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων στους Φορείς θα καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας