Έτσι στήνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα για χρηματοδοτήσεις 4 δις ευρώ
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 19 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορεί να μοχλεύει η Αναπτυξιακή Τράπεζα στην πραγματική οικονομία και ειδικά στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά τη φάση της πλήρους ανάπτυξής της.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Εργοληπτικό Βήμα» ο αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, «αυτή τη στιγμή» το εγχείρημα της Αναπτυξιακής Τράπεζας βρίσκεται «σε φάση έγκρισης των εσωτερικών κανονισμών, του οργανογράμματος και του επιχειρηματικού της πλάνου, ενώ το προσωπικό της θα ενισχυθεί σύντομα και από τον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ο οποίος επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, η Ελλάδα «για την επόμενη επταετία μπορεί να προσδοκά πόρους που θα αγγίξουν ακόμη και τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ».
Στον απόηχο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε προ ημερών και με ορίζοντα την αναθεώρηση του Προγράμματος τον ερχόμενο Μάϊο σε συνεργασία με την ΕΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τις προτεραιότητες της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη νέα προγραμματική περίοδο. Την εκπόνηση σχετικής μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020» έχει ήδη αναθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ.
Οι στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε ο κ. Τσακίρης, είναι «η άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, η υγιής επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η αναστροφή του braindrain με την επαναφορά του επιστημονικού κεφαλαίου, η εφαρμογή καθοριστικών παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας. Κύριος παρονομαστής όλων των προαναφερθεισών προτεραιοτήτων, τόνισε ο υφυπουργός, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, είναι η βιώσιμη, πράσινη και έξυπνη ανάπτυξη, η μέγιστη δυνατή σύγκλιση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων στην οικονομία».
Ερωτηθείς για τα επίπεδα απορρόφησης του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι η απορρόφηση αυτή καθαυτή, αλλά η υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη η χώρα και η κατεύθυνση των πόρων σε υψηλής οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας δράσεις. Οι δαπάνες, πρόσθεσε, είναι σαφώς το απόλυτο κριτήριο βάσει του οποίου θα κριθούμε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, έχοντας μάλιστα ένα έλλειμμα πραγματικά ώριμων έργων εδώ και περίπου δύο χρόνια, έργων δηλαδή που μπορούν να φέρουν δαπάνες στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται, τόνισε, για έναν αγώνα δρόμου, αντοχής και ταχύτητας, όμως το κλείσιμο του 2019 και ο ρυθμός υλοποίησης των τελευταίων πέντε μηνών μας έδειξε ότι μπορούμε πράγματι να πετύχουμε την πολυπόθητη επιτάχυνση όταν θέσουμε σωστές προτεραιότητες, όταν επικεντρωθούμε στην επίλυση των ζητημάτων που χρονίζουν και όταν επενδύσουμε στη γόνιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Αυτό άλλωστε, επισήμανε, δείχνουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΟΠΣ 20/01/2020), με τις συνολικές πληρωμές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ να αντιστοιχούν σε ποσοστό 32,7% της συνολικής διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης (36% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ όσον αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, το ποσοστό δαπανών αυξήθηκε κατά 14,5% το χρονικό διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2019».
«Εξυγίανση» του ΕΣΠΑ
Ενόψει της αναθεώρησης του Μαϊου οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και τα υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν ξεκινήσει τη λεγομένη «εξυγίανση». Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός:
«Κλείνουμε, δηλαδή, δράσεις του ΕΣΠΑ στις οποίες δεν υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση, μειώνουμε δεσμεύσεις κονδυλίων που δεν θα έχουν την αναμενόμενη απορρόφηση, ενώ ενισχύουμε και τις υπηρεσίες κάνοντας χρήση του εργαλείου της τεχνικής βοήθειας που μας παρέχει το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να επεξεργάζονται πιο γρήγορα τις υπάρχουσες χιλιάδες αιτήσεις, αλλά και τις ενστάσεις. Τον Μάιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η ανακατανομή κονδυλίων και η επανεξέταση όλου του πλαισίου των έως τώρα προγραμμάτων και δράσεων.
Όσον αφορά τώρα στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ, που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στόχος μας είναι να εστιάσουμε σε τρεις με τέσσερεις εμβληματικές δράσεις, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση των παγίων τους, ώστε αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, αλλά και η επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού ενόψει και της νέας πραγματικότητας στην αγορά».
Επενδυτικό όπλο η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Τέλος χαρακτήρισε «ένα πραγματικό επενδυτικό και αναπτυξιακό όπλο» την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, «με σημαντικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας»:
«Η Ελλάδα, υπογράμμισε, ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν διέθετε έως σήμερα έναν τέτοιου είδους σοβαρό, εθνικό αναπτυξιακό οργανισμό. Η αναγκαιότητα της ύπαρξης μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας προϋπήρχε στο υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και προσωπικά ήμουν από εκείνους που διαρκώς ανακινούσαν αυτό το ζήτημα.
Ο ρόλος που αναμένεται να έχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι καταλυτικός και με σημαντικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την ένα πραγματικά επενδυτικό και αναπτυξιακό όπλο, το οποίο θα ενεργεί αφενός αντικυκλικά και αφετέρου θα δημιουργεί επενδυτικές προϋποθέσεις για βιώσιμες επενδύσεις.
Αυτήν τη στιγμή, και αφού βελτιστοποιήσαμε τις διαδικασίες διακυβέρνησής της, είμαστε σε φάση έγκρισης των εσωτερικών κανονισμών, του οργανογράμματος και του επιχειρηματικού της πλάνου, ενώ το προσωπικό της θα ενισχυθεί σύντομα και από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, έχουμε τέσσερα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία βρίσκονται σε φάση σχεδίασης και ανάλυσης και αφορούν στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και στις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις. Με τη βοήθεια και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και στις σχετικές ανακοινώσεις.
Επίσης, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι και ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα καταστήσουν την εγχώρια αγορά ισχυρή απέναντι στις νέες προκλήσεις, που είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή, ενώ στην κορυφή της ατζέντας μας είναι η δημιουργία των κατάλληλων χρηματοδοτικών προϊόντων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μετάβαση των επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς όμως και εκείνων που θα προάγουν ταχύτατα την ανάπτυξη των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων. Πέραν, όμως, από τα προϊόντα που θα ενεργοποιήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύντομα θα υπογράψουμε και μνημόνια συναντίληψης με άλλους παρόμοιους, μεγάλους οργανισμούς για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, αλλά και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.
Τέλος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε πλήρη ανάπτυξη, θα μπορεί να μοχλεύει έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως στην πραγματική οικονομία και ειδικά στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ όσον αφορά στις εμπορικές τράπεζες η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι ο σημαντικότερος συνεργάτης τους».
Σχετικά Άρθρα
- Νέο ΕΣΠΑ: σε ένα μήνα οι εγκρίσεις των αιτήσεων
- EBRD: χρηματοδοτήσεις άνω των 800 εκ. ευρώ στην Ελλάδα το 2021-2022
- Δάνεια έως και 400.000 από το νέο ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
- Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
- Q-Equity: νέα χρηματοδότηση 400 εκ. ευρώ για την ενίσχυση ΜμΕ
- Αιτήσεις για μικροδάνεια αγροτών και μεταποιητικών επιχειρήσεων