ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νευραλγικός είναι ο ρόλο της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της εταιρίας στον τομέα της αποχέτευσης για τον έλεγχο της εξέλιξης της... ΕΥΔΑΠ: οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νευραλγικός είναι ο ρόλο της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της εταιρίας στον τομέα της αποχέτευσης για τον έλεγχο της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊου.

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι οι συστηματικές δειγματοληψίες και οι εργαστηριακές αναλύσεις της σύνθεσης και της ποιότητας των αστικών λυμάτων αλλά και οι επεμβάσεις των συνεργειών της εταιρίας σε πλήθος περιστατικά διαρροών και υπερχειλίσεων των αποχετευτικών δικτύων, για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο Γιώργος Ραντίτσας, πρόεδρος  του Σωματείου  Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, πολιτικός επιστήμονας τονίζει στο ecopress τη σημαντική προσφορά των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στον τομέα της αποχέτευσης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αφανείς πρωταγωνιστές στη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία κατά του κορονοϊού  και για την προστασία της δημόσιας υγείας, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να μπει τέλος σε μία πολυετή περίοδο απαξίωσης, συρρίκνωσης και αμφισβήτησης της προσφοράς και του έργου των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου τους.

Ο  Γιώργος Ραντίτσας αναφέρει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση της ΕΥΔΑΠ έχουν να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο την ερχόμενη περίοδο,  σημειώνοντας ότι  το Σωματείο  Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, έχει έρθει μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Οργανισμών (EPSU), σε επικοινωνία με τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων σε Οργανισμούς Αποχέτευσης σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, όπου από τις δειγματοληψίες και την ανάλυση της ποιότητας των αστικών λυμάτων ελέγχεται η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊου.

Η μάχη με τους ιούς

-«Πίσω από τις υπηρεσίες υγιεινής υπάρχουν άνθρωποι, είναι οι αφανείς ήρωες που εγγυώνται ότι και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τα αστικά λύματα θα συνεχίσουν αδιάκοπα τη ροή προς τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και δε θα βγουν στους δρόμους ούτε θα εισέρχονται στα ακίνητα. Υπάρχουν άνθρωποι που εγγυώνται τη διαχείριση των λυμάτων και διασφαλίζουν ότι δε θα σταματήσει ούτε στιγμή να προστατεύεται το περιβάλλον» λέει ο Γιώργος Ραντίτσας και σημειώνει ότι:

-«Αυτές τις δύσκολες ώρες υπάρχουν οι εργαζόμενοι στην Αποχέτευση που δεν μένουν σπίτι, δε μπορούν να μείνουν σπίτι όχι γιατί δεν τους το επιτρέπει κάποιος αλλά γιατί δεν τους το επιτρέπει η συνείδηση τους.
Κατανοούν την ευθύνη που τους αναλογεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και γνωρίζοντας ότι εκτός από τους καθημερινούς κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από τη ρουτίνα τους δηλαδή που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση παθογόνων βακτηρίων που φέρει το λύμα όπως Salmonella, Shigella, E.coli, Yersinia, Campylobacter, Vibrio cholerae, Leptospira αλλά και των παθογόνων ιών όπως  Poliovirus, Rotavirus, Hepatitis A virus, Norovirus, Adenovirus, Reovirus, Echovirus καθώς και των παρασίτων όπως Giardia lamblia, Entamoeba coli, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Ascaris, Ancylostoma, Necator, Trichuris  κ.α.
Γνωρίζουν ότι πρέπει να σταθούν και μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο πρωτόγνωρο χωρίς πολλές πληροφορίες για τη συμπεριφορά του στο λύμα, τον κορονοϊό covid 19. Βρίσκονται καθημερινά εκεί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία, βάζοντας πλάτη με το δικό τους τρόπο χωρίς να τους χειροκροτήσει κανείς χωρίς να γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Απώλειες

Ο πρόεδρος  του Σωματείου  Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ σημειώνει τις δυσκολίες άσκησης του επαγγέλματος τους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω των δυσμενών  συνθηκών, που επικρατούν στους αγωγούς και τα φρεάτια αλλά και την έλλειψη προσωπικού και μέσων σημειώνοντας παρότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας  «αυτή η  κοινωνική ομάδα, των εργαζομένων στην αποχέτευση της ΕΥΔΑΠ μετρά απώλειες συναδέλφων εν ώρα υπηρεσίας και καταγράφει λιγοστούς να φτάνουν στο μέσο όρο ζωής».

Φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες

«Δεν σταματούν λέει ο ίδιος, σε κάθε κάλεσμα της πολιτείας να είναι παρόντες, να συνδράμουν και αυτή τη φορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας,  όπως συνδράμουν στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές όταν καλούνται από την Πολιτική Προστασία. Εργαζόμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αγόγγυστα για να στηρίξουν τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες θύματα και αυτές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέλουν το νερό και τις υπηρεσίες υγιεινής να μετατραπούν σε εμπόρευμα με όχημα την απαξίωση. Υποστελέχωση που περιορίζει την απόδοση ποιοτικών υπηρεσιών και σήμερα με την απειλή της πανδημίας να υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία». Προσθέτει ωστόσο ότι:

-«Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που στοχοποιήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τους επιβλήθηκαν εξαντλητικές περικοπές μισθών, που διαπομπεύτηκαν ως ρετιρέ και βολεμένοι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι αυτοί που αποδεικνύουν ότι  φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες μπορούν να είναι εγγυημένες μόνο με το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και των υπηρεσιών υγιεινής» και ο πρόεδρος  του Σωματείου  Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ τονίζει:

-«Σήμερα, που αποδεικνύεται ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο με τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών αποτυγχάνει να προστατέψει τους πολίτες και στρέφεται στις κρατικές δομές, είναι πιο επιτακτικό από κάθε άλλη φορά να ενισχυθούν οι εταιρείες του δημοσίου. Πρέπει άμεσα, να  πραγματοποιηθούν προσλήψεις που θα επιτρέψουν και στις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ να επιτελέσουν το έργο τους προς όφελος των πολιτών».

Για να μένουμε σπίτι

Παράλληλα ο Γιώργος Ραντίτσας στέλνει μήνυμα προς τους πολίτες και την πολιτεία λέγοντας:
-«Αλήθεια! Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε αυτές τις κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια βρύση πλένοντας σχολαστικά τα χέρια μας, ακολουθώντας τις οδηγίες για τη προστασία μας από το κορονοϊό, που καταλήγει αυτό το επιφορτισμένο με ό,τι καθαρίσαμε από τα χέρια μας νερό; Ποια είναι η διαδρομή; Που καταλήγει το νερό που χρησιμοποιούμε σε κάθε χρήση της ατομικής μας υγιεινής; Που καταλήγει και ποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται το νερό που χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση,  επαγγελματικούς  χώρους αλλά και στα νοσοκομεία;

Νοσοκομεία, υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς που νοσούν από δεκάδες ασθένειες και σήμερα με την έκταση της πανδημίας νοσούν και με κορονοϊό, έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο που είναι το νερό. Νερό, που πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο του από την πηγή, στην οικιακή ή επαγγελματική χρήση, στην αποχέτευση, στη διαχείριση με τη μορφή πλέον του λύματος και την εκροή στη θάλασσα με ασφάλεια και επαγγελματισμό» τονίζοντας ότι:

-«Πίσω από τις υπηρεσίες υγιεινής υπάρχουν άνθρωποι, είναι οι αφανείς ήρωες που εγγυώνται ότι και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την διαχείριση και τον έλεγχο των αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

 

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας