ecopress
O μηχανολογικός εξοπλισμός των βιομηχανικών μονάδων (κινητήρες, αντλίες, εναλλάκτες, σωληνώσεις, μονώσεις, κλπ) μπορεί να ανασχεδιασθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις, να προσφέρει μείωση της ενέργειας... Εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία έως 85% από την βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού – Μελέτη του ΣΕΒ για 15 αναδυόμενα επαγγέλματα μηχανικών

O μηχανολογικός εξοπλισμός των βιομηχανικών μονάδων (κινητήρες, αντλίες, εναλλάκτες, σωληνώσεις, μονώσεις, κλπ) μπορεί να ανασχεδιασθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις, να προσφέρει μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται ως και 85%.

Αυτή τη διαπίστωση διατυπώνει μελέτη του ΣΕΒ, με τίτλο « Στρατηγική ανάπτυξης δεξιοτήτων για την Ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία σε 15 αναδυόμενα επαγγέλματα» , η οποία παρουσιάζει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις ανάγκες για νέες ειδικότητες,  κυρίως μηχανικών, στελεχών πληροφορικής  και οικονομολόγων  στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία,  που δημιουργούν οι μεταβολές που συντελούνται στην οικονομία, στην τεχνολογία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με την ενέργεια και τη διαχείρισή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

 

-«Οι μεταβολές που συντελούνται στην οικονομία, στην τεχνολογία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με την ενέργεια και τη διαχείρισή της, σε συνδυασμό με τους τρεις προσδιοριστικούς παράγοντες που αποτελούν την κυρίαρχη τάση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια, δηλαδή την από-ανθρακοποίηση (decarbonization), την αποκέντρωση (decentralization) και την ψηφιοποίηση (digitalization), τα αποκαλούμενα 3 Ds, έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον χώρο της ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις», τονίζεται στην μελέτη του ΣΕΒ.

Η έκθεση καταγράφει τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο χώρο της ενέργειας καθώς και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που διαγράφονται, ειδικά ως προς την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Διερευνά ταυτόχρονα τις ειδικότητες και τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα ώστε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις που συντελούν στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και τις θεσμικές και οικονομικές μεταβολές που διαμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο.

Η ενεργειακή απόδοση στη βιομηχανία

Σύμφωνα με τη μελέτη η ενεργειακή απόδοση (ή αποδοτικότητα) είναι το κεντρικό θέμα, σε όλες τις παγκόσμιες ενεργειακές μεταβάσεις. H εξοικονόμηση ενέργειας έχει αναδειχθεί σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα παγκοσμίως. Οι κυριότεροι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτό είναι:

 Λόγοι Στρατηγικοί και Ενεργειακής Ασφάλειας: Αφορούν στην ελαχιστοποίηση της προβληματικής εξάρτησης των κρατών-μελών της ΕΕ από εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, προερχόμενες από ασταθείς πολιτικά περιοχές του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι άνισα κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο, με τα μεγαλύτερα αποθέματα να εντοπίζονται σε πολιτικά μη ασφαλείς περιοχές. Καθώς τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας έχουν ήδη σχεδόν πλήρως αξιοποιηθεί, Ε.Ε. εξαρτάται πλέον από μη κοινοτικές χώρες για κάλυψη των αναγκών της (Ρωσία, χώρες Μ. Ανατολής, Ιράν, κλπ).

 Οικονομικοί λόγοι: Αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας.

 Περιβαλλοντικοί λόγοι: Αφορούν στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην τήρηση των δεσμεύσεων των κρατών. Όπως διατυπώθηκε στη Συνθήκη του Παρισιού τον Δεκέμβριο 2015, τα κράτη που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα, με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην υπερβεί τον 1,5oC έως τα τέλη του αιώνα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία

Στη βιομηχανία, τα στοιχεία δείχνουν πως τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ωστόσο, η πιθανότητα πιο αποδοτικής χρήσης της ενέργειας υφίσταται ακόμα.

Τα αποτελέσματα ερευνών (Enerdata, 2017) δείχνουν πως:

 Η κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία χάλυβα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40% υπό την προϋπόθεση πως οι κύριες χώρες παραγωγής χάλυβα, θα είχαν ως σημείο αναφοράς στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας τη χώρα που θα έχει παρουσιάσει τα καλύτερα αποτελέσματα εξοικονόμησης παγκοσμίως(Best Available Techniques – BAT) .

 Η κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία τσιμέντου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% υπό την προϋπόθεση πως οι κύριες χώρες παραγωγής τσιμέντου, θα είχαν ως σημείο αναφοράς στο θέμα  της εξοικονόμησης ενέργειας τη χώρα που θα έχει παρουσιάσει τα καλύτερα αποτελέσματα εξοικονόμησης παγκοσμίως (BAT) .

 Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (kWh) θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20%, εφόσον επιτευχθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή της ΗΕ ίση με τον μέσο όρο των 10 πρώτων χωρών.

O μηχανολογικός εξοπλισμός των βιομηχανικών μονάδων (κινητήρες, αντλίες, εναλλάκτες, σωληνώσεις, μονώσεις, κλπ) μπορεί να ανασχεδιασθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις, να προσφέρει μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται ως και 85%.

Οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συχνά υψηλού κεφαλαιουχικού κόστους, είναι πολύ σημαντικές, τόσο για την μείωση του κόστους στις επιχειρήσεις, όσο και για τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Οι αποφάσεις γι’ αυτές τις επενδύσεις θα καθορίσουν και τα χαρακτηριστικά των νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου ότι τα περιθώρια βελτίωσης των τρεχουσών διαδικασιών παραγωγής είναι μεγάλα. Επίσης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των διαφόρων συσκευών και συστημάτων.

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας