«Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»: Στον «πάγο» οι ακριτικές περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, λόγω εξάντλησης κονδυλίων και μη νομιμοποιημένων αυθαιρέτων
ΕνέργειαΚτηματαγοράΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 28 Μαρτίου 2018 Αργύρης
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι έπιασε το στόχο των αιτήσεων και κλείνει η πλατφόρμα για τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για την Περιφέρεια, για την οποία εξ’ αρχής είχε επισημανθεί ότι η χρηματοδότηση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τη Δυτική Μακεδονία ήταν πολλή χαμηλή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων η οποία στο σύνολο της, κατατάσσεται στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη Δ (σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ) και η ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων είναι ζωτικής σημασίας.
Την ίδια ώρα ανέκυψε θέμα με μία άλλη ακριτική Περιφέρεια, του Βορείου Αιγαίου. Διατυπώνονται επίσημες και επώνυμες καταγγελίες ότι προκύπτει μεγάλο πρόβλημα ένταξης στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον», για πολλούς δικαιούχους στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω μη τακτοποίησης αυθαιρέτων. Το ΥΠΕΝ έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εντάξεις στο πρόγραμμα είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των καταγγελλόντων.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι συνεχίστηκε και την Τρίτη ομαλά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Συνολικά στις έξι Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί 7.459 αιτήσεις, και 3.821 ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν στοιχεία, χωρίς ακόμα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 2.108 ωφελούμενοι, οι αιτήσεις των οποίων εκτιμάται ότι θα δεσμεύσουν το σύνολο των πόρων προς διάθεση (μετά και την απόφαση για διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού), με αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια να απενεργοποιηθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιτήσεων. Για τις υπόλοιπες πέντε Περιφέρειες η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνεχίσει να ενεργοποιείται καθημερινά, 8:00-20:00, έως ότου δεσμευτεί το σύνολο των πόρων που τελικά θα διατεθούν»
Δυτική Μακεδονία
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», με την προγραμματισμένη έναρξη καταχώρησης στη σχετική πλατφόρμα των αιτήσεων των ενδιαφερομένων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να είναι τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, εμφάνισε εξάντληση του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία σε λίγες μόνο ώρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «κλείδωσε» και οι μόνες αιτήσεις που θα γίνονται δεκτές από εδώ και πέρα θα καταχωρούνται ως επιλαχούσες. Σε επιστολή του Πρέδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης αναφέρει ότι «όπως είχαμε επισημάνει έγκαιρα στις 28-2-2018 («Διερεύνηση δυνατότητας αύξησης χρηματοδότησης Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στη Δυτική Μακεδονία»), η κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος ανά Περιφέρεια, παρουσίαζε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με ιδιαίτερα μικρή χρηματοδότηση της τάξης των 6.662.055,58 ευρώ. Τονίσαμε, ότι υπήρχε άμεση ανάγκη να διερευνηθεί και να προβλεφθεί κατανομή πόρων εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Δυτικής Μακεδονίας καθώς στον συνολικό Π/Υ του Προγράμματος δεν υπάρχει καμία συνεισφορά. Ανάλογο αίτημα καταθέσαμε με την ίδια επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το ΕΤΕΑΝ για επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ.
Εξ’ αρχής η χρηματοδότηση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τη Δυτική Μακεδονία ήταν πολλή χαμηλή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της μιας Περιφέρειας που στο σύνολο της, κατατάσσεται στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη Δ (σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. [Θέσεις ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία] και 2014 [Διατύπωση προτάσεων ΤΕΕ/ΤΔΜ σχετικά με τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και τις επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία]. Αιτούμαστε λοιπόν, την άμεση σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών ορίων του προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεδομένου ότι σήμερα επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα αυτή. Δηλαδή συνεισφορά εκ μέρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποσχέσθηκε σε περίπτωση που οι αρχικοί πόροι δεν αποδειχθούν επαρκείς. Επίσης σημαντική ενίσχυση της αρχικής συνεισφοράς των πόρων του ΕΠΑΝΕΚ, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές συνέπειες της ενεργειακής κτιριακής αναβάθμισης όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που κατατάσσονται πλέον ως επιλαχόντες ή δεν έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους, λόγω «κλειδώματος» του συστήματος.»
Βόρειο Αιγαίο
Μεγάλο πρόβλημα προέκυψε στην ένταξη στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον», για πολλούς δικαιούχους στο Βόρειο Αιγαίο, αφού προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η τακτοποίηση αυθαιρέτου. Τώρα στην περίπτωση που οι αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, θα πρέπει να τακτοποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά του ότι εδώ και δύο μήνες έχει επισημανθεί από το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος δικαιούχων των νησιών που στο οικόπεδό τους βρίσκεται αυθαίρετη κατασκευή, και βρίσκονται σε τέτοιους χαρακτηρισμένους χώρους, δεν μπορούν να πάρουν ΠΕΑ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και να ενταχθούν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης, στην πόλη της Χίου, η μισή σχεδόν Λήμνος και πολλοί οικισμοί της Σάμου.
Μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του παραρτήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης τόνισε ότι πάρα του ότι το πρόβλημα είχε εγκαίρως επισημανθεί εντούτοις δε ελήφθη καμία μέριμνα. Και ενώ στην υπόλοιπη χώρα όπου άνοιξε η πλατφόρμα την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν χιλιάδες παραπάνω αιτήσεις από τα δεσμευμένα χρήματα, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής πολλές αιτήσεις. Ο κύριος Μαλωλακέλλης εκτιμά, ότι η πλατφόρμα για ένταξη στο πρόγραμμα, θα μείνει ανοιχτή μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι που έχουν δεσμευθεί για το Βόρειο Αιγαίο που είναι 12 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 480 ΠΕΑ στο Βόρειο Αιγαίο ενώ επάρκεια χρημάτων υπάρχει για τουλάχιστον 1500.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»
- ΥπΑΑΤ: πως μοιράζονται 525,3 εκ. ευρώ στους νέους γεωργούς
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα επίσημα τελικά εκλογικά αποτελέσματα
- Β. Αιγαίο: το πρώτο περιφερειακό σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή
- Αλλάζω Θερμοσίφωνα: οι 95.861 δικαιούχοι για επιταγή αγοράς
- Υπογραφές για την ενεργειακή κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας